Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr

Začepljene analne žlijezde kod pasa

Mnogi vlasnici pasa saznaju da pas ima analne žlijezde tek kada one počnu stvarati probleme. Analne žlijezde nisu nešto što se kod psa vidi na prvi pogled, pa se o njihovoj važnoj funkciji uglavnom sazna tek kada pas krene u tipično “sanjkanje” zadnjicom, u najgorem slučaju u stanu, to radi i na kućnom podu. Ali što su zapravo analne žlijezde kod pasa i čemu služe? Saznajte više u ovom vodiču.

Analne žlijezde kod pasa: što su analne žlijezde?

Pseće analne vrećice, poznate i kao analne žlijezde, žljezdani su sabirni prostori. Nalaze se lijevo i desno ispod anusa i služe kao privremeno spremište, a kanalići im se nalaze u kožnom području anusa. U stijenkama analnih vrećica nalaze se žlijezde koje izlučuju sekret u analne vrećice. Sekret razgrađuje bakterijska flora i tako poprima izrazito neugodan miris za nas ljude i za svakog psa pojedinačno. Kada se vanjski analni sfinkter kontrahira tijekom defekacije, žlijezde se također čiste. Oni tada ispuštaju malu količinu sekreta pohranjenog zajedno s izmetom, ali mogu vršiti nuždu i kada je pas, na primjer, duboko zaspao i vrlo opušten ili jako uplašen i prestrašen. Sekret je specifičan za svakog psa, usporediv s ljudskim otiskom prsta. Nejasno je što točno psi saznaju o izlučevinama analnih žlijezda drugog psa, ali to mora biti dosta s obzirom na uobičajeni ritual pozdravljanja među psima, koji imaju tendenciju da prvi ponjuše analnu regiju jedni drugima kada se sretnu i upoznaju. Dakle, služe za označavanje svog teritorija i za komunikaciju s drugim psima.

Upaljene analne žlijezde kod pasa: Koji je uzrok problema?

Nije u potpunosti razumljivo zašto psi mogu razviti probleme sa svojim analnim žlijezdama, ali različiti čimbenici vjerojatno igraju ulogu. Sumnja se da rijetka ili rijetka stolica doprinosi razvoju problema ako se analne žlijezde ne čiste redovito tijekom defekacije. No, čini se da je problemu pridonio i čovjek nastojeći uzgajati što manje pse s kratkim repovima, s obzirom na to da upravo te pasmine često imaju problema s analnim žlijezdama. Međutim, začepljene ili upaljene analne žlijezde redovita su pojava kod drugih pasmina pasa, a čini se da su neki psi jednostavno skloniji razvoju problema s analnim žlijezdama od drugih, bez obzira na pasminu.
Točni čimbenici koji određuju hoće li pas razviti probleme s analnim žlijezdama stoga nisu u potpunosti shvaćeni. Međutim, jasno je da do začepljenja dolazi u početku kada je kanal analne žlijezde začepljen, na primjer sasušenim sekretom. Sekret analne žlijezde s pripadajućom bakterijskom florom tada više ne može otjecati i posljedično se nakuplja u analnoj vrećici. Analna vrećica polako otiče, sekret se zgušnjava i dolazi do upale.

Začepljene analne žlijezde: koje simptome pokazuje pas?

Pas u početku nastoji staviti problem pod kontrolu pojačanim lizanjem regije ili trljanjem stražnjice uz pritisak na tlo (takozvano. “sanjkanje”). Ako pas ne uspije iščistiti analnu žlijezdu na ovaj način, analna vrećica nastavlja oticati i puniti se gnojnim i često krvavim sekretom. U ovoj fazi mijenja se i opće zdravstveno stanje psa jer je tekuća upala i otok analne žlijezde vrlo bolan i opterećuje cijeli organizam. Ako se ne liječi, u najgorem slučaju iscjedak će na kraju pronaći svoj izlaz i doći će do onoga što je poznato kao fistula analne vrećice. Gnojni iscjedak tada izlazi kroz otvorenu ranu na koži, što bi psu u početku moglo biti ugodno zbog otpuštanja pritiska, ali hitno je potrebno veterinarsko liječenje jer se radi o otvorenoj, gnojnoj rani.

Ako vaš pas ima sljedeće simptome, moguće je da su mu analne žlijezde začepljene:

 • “Sanjkanje” – pas stalno klizi stražnjicom po podu
 • Liže i češe anus
 • Grize rep
 • Neugodan miris
 • Bol ili poteškoće prilikom defekacije

Naturavetal-Info: “Sanjkanje” kod pasa

Ako vaš pas sjedi sa stražnjicom na podu i klizi po podu, to bi mogao biti znak da ima začepljenu analnu žlijezdu. Ali također može ukazivati na to da pas ima parazite poput glista. Ovdje možete saznati više o zarazama glista kod pasa.

Naturavetal Canis Plus Chicken Pure i logotip za hranjenje primjeren vrsti

Što učiniti u slučaju začepljenja analnih žlijezda?

Nakon što se utvrdi da su analne žlijezde začepljene, veterinar ili druga kompetentna osoba treba ih isušiti. Ako su već upaljene i gnojne, možda će biti potrebno oprati ih, au tom slučaju se mogu propisati i lijekovi. Veterinar ili liječnik naturopat također mogu preporučiti dodatne umirujuće i preventivne mjere koje podupiru oporavak vašeg psa.

Naturavetal-Info: redovito čišćenje analnih žlijezda?

Analne žlijezde vašeg psa ne biste trebali čistiti redovito i, da tako kažemo, profilaktički, kako biste spriječili začepljenje kanala i nakupljanje sekreta analnih žlijezda. Analne vrećice su žljezdana sabirna mjesta, stoga se u njima skuplja određena količina sekreta, koja se zatim defekacijom ponovno smanjuje. Trebali biste intervenirati u ovaj prirodni ciklus samo kada je potrebno.

Začepljene analne žlijezde kod pasa: koji je uzrok ovom problemu?

Kao što je ranije spomenuto, problem začepljenih analnih žlijezda kod pasa može biti pogoršan činjenicom da oni redovito pate od rijetke stolice. To pak može imati različite uzroke – može biti veza s hranom, promjenom hrane ili s previše ili premalo hrane, pas može patiti od parazita, primati lijekove koji iritiraju probavni trakt ili možda mršavost ili neispravan rad naseljene crijevne flore.

Začepljene analne žlijezde kod pasa - isključite čimbenike koji pridonose problemu

Budući da rijetka stolica može imati različite uzroke, važno je provjeriti zašto vaš pas ima problem i koliko dugo problem postoji. Da li se nešto promijenilo u ovom periodu? Koliko se hrane nudi psu po obroku? (Imajte na umu da vrste Canis Plus® uključuju manju količinu hrane nego konvencionalne vrste hrane, stoga izvažite hranu u prvih nekoliko tjedana ili koristite našu mjernu posudu.) Postoje li poznate bolesti, alergije ili intolerancije? Je li korišteno sredstvo protiv glista, antibiotik ili neki drugi lijek?

Uz uzorak stolice možete zatražiti pregled kako biste vidjeli jesu li prisutni paraziti. Ako paraziti nisu prisutni i drugi od gore navedenih čimbenika također ne dolaze u obzir, ali pas i dalje ima rijetku stolicu, tada možda ne podnosi dovoljno dobro prethodnu hranu i trebali biste razmisliti o prelasku na prirodnu hranu, kao što je Canis Plus®.

Ako mijenjate hranu, to bi mogao biti razlog mekšeg izmeta, no problem bi se trebao riješiti nakon nekoliko dana od promjene (vrijedne savjete o tome kako promijeniti prethodnu hranu u našu možete pronaći ovdje).
Na kraju, mora se reći da za psa sklonog začepljenju analne žlijezde, ponekad čak ni najbolja hrana možda neće biti dovoljna da definitivno kontrolira problem. Kao što je već spomenuto, postoje psi koji nikada nemaju problema u ovom području, dok drugi imaju začepljene analne žlijezde svaki mjesec. Stoga nije samo promjena hrane moguće rješenje, već postoje i dragocjeni dodaci koji se mogu dodati hrani kako bi stolica postala glomaznija ili kompaktnija.

Kako pas može čvršće vršiti nuždu?

Kako biste pogodovali glomaznijoj i čvršćoj stolici i time pogodovali pražnjenju analnih žlijezda, možete pomiješati žličicu do žlicu naših mješavina pahuljica Canis Plus® Vit/Min ili naših Canis Extra Granulat mrkve s malo tople vode i zatim pomiješati sve što nije prethodno natopljene, ali umiješane izravno u hranu. Pahuljice, kao i granule šargarepe, mogu vezati vodu u crijevima i na taj način podržati čvršću stolicu, osigurati vrijedna vlakna za zdravu crijevnu floru, i osigurati veći volumen stolice.

Hranjenje sirovim, svježim kostima 2-3 puta tjedno također se pokazalo, ali samo ako je vaš pas već navikao na kosti. Međutim, kostima se psa smije hraniti samo pod nadzorom i nikako kuhati. Ako vaš pas nije upoznat s hranjenjem kostiju ili ga ne podnosi, umjesto njega možete koristiti naše Canis Plus® goveđe vlasište u duljinama od 12,5 cm ili 25 cm ili naše Canis Plus® trake od goveđeg, konjskog, kozjeg ili divljeg krzna.

Ako je mekani, neformirani izmet psa uzrokovan iritacijom probavnog trakta ili ako pas ima problema s probavom suhe hrane, savjetuje se neko vrijeme hraniti samo mokrom hranom kao što su naši Canis Plus® potpuni obroci i očistiti crijeva s Canis Extra Ljekovitim tresetom i Canis Extra Petflora. Kao i kod blaže dijete, ovo može potaknuti čvršću stolicu. Crijeva moraju “obavljati manje posla” i olakšavaju probavljanje i uklanjanje hrane. To ima pozitivan učinak na kvalitetu i konzistenciju izmeta.

Više informacija i često postavljana pitanja (FAQ) o analnim žlijezdama pasa

 • Kako da pseći izmet bude čvršći?

  Kako biste pomogli čvrstoj defekaciji, možete pomiješati čajnu ili žlicu naših Canis Plus® Vit/Min mješavina pahuljica ili naših Canis Extra granulat mrkve s malo vode i umiješati ih u hranu. Pahuljice, poput granula šargarepe, mogu vezati vlagu u probavnom traktu i na taj način pospješiti čvrstu defekaciju. Pružaju dragocjenu grubu hranu za zdravu crijevnu floru i također osiguravaju veći volumen stolice.

 • Koliko traje upala analne žlijezde kod pasa?

  Blaga upala analnih žlijezda u pasa može se povući u roku od nekoliko dana uz stručnu obradu. No, ako je upala teška i zahtijeva redovito pranje analne žlijezde, a mogu se koristiti i antibiotici, liječenje može potrajati nešto dulje. Što prije prepoznate da vaš pas ima problema na tom području i uputite ga na stručnu terapiju, to jest kod veterinara ili naturopata, to je veća vjerojatnost da se upala neće uopće pojaviti ili da će se u kratkom vremenu vratiti i povući.

  Oporavlja li se vaš pas od ozbiljne infekcije analne žlijezde i želite znati kako mu možete pomoći u fazi oporavka? Zatim pogledajte naš vodič “Za brzi oporavak – Kako možete pomoći vašem psu da se oporavi”.

 • Koliko često treba čistiti analnu žlijezdu psa?

  Analne žlijezde vašeg psa trebate čistiti samo ako uzrokuju probleme, na primjer jer su začepljene. Analne žlijezde ne treba čistiti tek tako.

 • Koja hrana je bolja protiv začepljenja analnih žlijezda?

  Začepljene analne žlijezde mogu biti posljedica režima hranjenja koji nije optimalan za vašeg psa. Želite li pronaći prikladnu hranu za vašeg psa? Pogledajte ovdje: Koju vrstu hrane dajete vašem psu?

 • Koja hrana za pse sadrži puno vlakana?

  Vlakna su neprobavljivi ugljikohidrati koji se ne mogu koristiti kao hrana. Ispunjavaju crijeva, pospješuju rad crijeva i nezamjenjiva su hrana za crijevne bakterije. Uglavnom se nalaze u sastojcima biljnog podrijetla, a njihov udio je najveći kada je dotični sastojak industrijski modificiran ili prerađen u najmanjoj mogućoj mjeri. Na primjer, sadržaj vlakana u smeđoj riži znatno je veći od onog u bijeloj, poliranoj riži. Kada je hrana za pse u pitanju, stoga treba paziti da se samo visokokvalitetni sastojci obrađuju u što nježnijim procesima proizvodnje, jer se na taj način najbolje čuvaju vlakna koja pospješuju rad crijeva, prirodni vitamini i drugi vrijedni sekundarni biljni sastojci. koliko je moguće. Želite li znati na što još trebate obratiti pažnju kod dobre hrane za pse? Pogledajte ovdje: Naturavetal vodič za hranjenje: Evo što je važno kada je u pitanju prehrana!

Imate pitanja ili želite individualni savjet? Nazovite nas. S našim timom stručnjaka uvijek ćemo rado odgovoriti na sva vaša pitanja. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 na telefonski broj 01 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr

Podijeli objavu

Share on email
E-Mail
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.