Naturavetal Logo

Moj pas jede travu - što mogu učiniti?

Dodaj na popis za kupovinu

Jedenje trave kod pasa je raširena pojava s kojom je upoznat svaki vlasnik psa. Svaki pas jede travu - barem povremeno. Ali kada je jedenje trave kod pasa normalno ponašanje pasa, a kada ukazuje na dublje probleme, ako pas jede travu?

U ovom vodiču obašnjavamo temu "Pas jede travu" i predstavljamo vam moguće uzroke zašto psi jedu travu.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Zašto moj pas jede travu? Najčešći razlozi i uzroci

To što psi povremeno jedu travu je posve u redu i još nije razlog za brigu. Već je vuk ponekad jeo travu, pa se tako ponašanje psa može reći da je "u genima".

Mnogi štenci već kod majke ili drugih odraslih pasa promatraju jedenje trave, imitiraju ga i na taj način ga usvajaju u svoj vlastiti repertoar. Ponekad jedenje trave kod pasa služi za zabavu i ubijanje vremena, a u drugim slučajevima za kompenzaciju stresa.

Međutim, postoji još mnogo drugih razloga za jedenje trave kod pasa, jer znanstveno objašnjenje za to ponašanje još ne postoji.

Koji su razlozi zašto psi jedu travu?

Vjerojatno su različiti faktori koji mogu dovesti do toga da pas jede travu i možda je i kombinacija različitih faktora koja odlučuje da li je jedenje trave kod pasa znak bolesti ili ne. Među pretpostavljenim uzrocima jedenja trave kod pasa uključuju se:

 • Pas je gladan ili žedan.
 • Trava psu jednostavno dobro okusi.
 • On jede travu kao "samoliječenje" (koje nije rijetkost u životinjskom svijetu - neke životinje instinktivno traže posebne biljke ili jedu kore drveća, na primjer, kada pate od parazita). 
   

Samoliječenje bi moglo služiti različitim svrhama:

 • Pas možda želi nadoknaditi nedostatak hranjivih tvari, na primjer vitamina, minerala ili vlakana.
 • Želi se iznutra očistiti.
 • Osjeća mučninu i želi povraćati.
 • Pati od probavnih problema i sadržani gorki tvari mu pomažu kod želučanih smetnji, nadutosti i drugih problema u probavnom traktu.
 • Progutao je strano tijelo i želi ga izbaciti povraćanjem.
   

Osim pretpostavljenih prehrambenih i fizioloških razloga za jedenje trave kod pasa, u obzir dolaze i psihološki uzroci koji bi mogli izazvati neželjeno ponašanje. To uključuje:

 • Prenapregnutost - pas jede travu jer ponašanje koje bi mu zapravo bilo draže ne smije pokazati. Jedenje trave ovdje služi kao kompenzacija.
 • Stres - pas smanjuje stres tražeći hranu u travi i žvačući travu.
 • Dosada - Jedenje trave može biti znak dosade kod pasa.

Može li jedenje trave ukazivati na probleme sa želucem i crijevima ili druge bolesti?

Postoji niz mogućih uzroka za jedenje trave kod pasa. Stoga se ne može općenito reći da pas koji jede travu nužno ima probavne smetnje ili pati od nekog drugog oboljenja. Stoga je važno pažljivo promatrati kada vaš pas jede travu, jer to može pomoći u preciznijem određivanju problema. 

Na kraju ovog članka pronaći ćete popis pitanja kao mali vodič za vaš razgovor s veterinarom ili fitoterapeutom za životinje. Odgovori na ta pitanja mogu pružiti prve naznake zašto vaš pas jede travu.

Canis Extra Ljekoviti Treset za zdravu probavu 

Canis Extra Ljekoviti Treset pruža različite vrijedne hranjive tvari poput kalcija, magnezija ili cinka te sadrži visok udio huminskih kiselina. Huminske kiseline mogu podržati probavni trakt tako što se ponašaju kao zaštitni sloj na sluznicama, što ih čini manje podložnima nadražajima, poput probavnih sokova. One su sposobne vezati različite toksine koji se zatim izlučuju putem izmeta. Također, kao nositelji različitih vrijednih hranjivih tvari, mogu promicati ukupnu iskoristivost hrane. To može pozitivno utjecati na poznato jedenje trave i prljavštine kod pasa.

Je li prekomjerno jedenje trave znak nedostatka hranjivih tvari kod pasa? 

Postoji pretpostavka da psi jedu travu kao "samoliječenje" jer pokušavaju nadoknaditi nedostatak hranjivih tvari, poput vitamina, minerala ili vlakana.

Nedostatak hranjivih tvari kod pasa može nastati iz različitih čimbenika i ne mora nužno imati veze s njihovom hranom - moguće je da hrana ne pruža dovoljno hranjivih tvari psu ako, na primjer, nije uravnoteženo sastavljena, sadrži manje vrijedne nusproizvode poput kandži, perja, stabljika ili korijena, uglavnom se sastoji od žitarica ili ako je posebna dijetalna hrana koja se treba hraniti samo tijekom određenog vremenskog razdoblja. Također je moguće da hrana ne odgovara individualnim potrebama psa, primjerice ako je pas posebno sportski aktivan ili se oporavlja od bolesti. Možda pas reagira blago netolerantno na sastojak hrane i time stalno ima proljev, ili mu je potrebna posebna prehrana zbog prethodne bolesti. To se često događa kada se tijekom dužeg vremenskog razdoblja, primjerice zbog alergija, hrani samo jednolično, poput mesa i krumpira, i pri tome se ne nadopunjuju dodatni hranjivi sastojci.

Ono što sve češće primjećujemo tijekom naših savjetovanja je da vrlo često fiziološki faktori igraju veliku ulogu kada je u pitanju ishrana pasa. Na primjer, ako je probavni trakt iritiran zbog antibiotika, analgetika, stresa itd., ako probavni organi ne rade pravilno, ako paraziti opterećuju organizam ili ako je crijevna flora oslabljena, tada hranjive tvari iz hrane ne mogu biti pravilno apsorbirane i može doći do nedostatka hranjivih tvari kod psa.

Budući da znanstveno još uvijek ne postoji objašnjenje zašto psi jedu travu, sumnja se da, uz moguće uzroke ponašanja i fiziološke uzroke, igraju ulogu i prehrambeni razlozi. Ako je pas stoga zainteresiran za nadoknadu nedostatka, tada bi u travi trebale biti prisutne određene hranjive tvari koje pas pokušava unijeti. Na koje hranjive tvari pas zapravo nailazi kada jede travu i što točno jest travu?

Naturavetal® Info

Što točno sadrži trava?

Botanički gledano, sve biljke koje se obično nazivaju travom spadaju u red sladunčica (Poales). U travi se nalaze, između ostalog, vodotopljivi ugljikohidrati poput šećera poput škroba, saharoze ili fruktana (posljednji su poznati mnogim vlasnicima konja), proteini (kao što su albumini, globulini, glutelini, prolamini), sirova vlakna i minerali poput kalcija, magnezija, sumpora, molibdena i željeza. Klorofil, gorki spojevi poput kumarina i silicijev dioksid također su, u pravilu, prisutni.

Dakle, ako pas pokušava nadoknaditi nedostatak hranjivih tvari jedenjem trave, moguće je da mu nedostaju hranjive tvari poput kalcija, magnezija, sumpora, molibdena ili željeza. Također je moguće da pas uživa u vodotopljivim ugljikohidratima - dakle, šećerima, jer i naši voljeni psi mogu biti prave "slatkice".

Naturavetal® Savjet: Nadopunite hranjive tvari s Canis Extra Ljekovitim Tresetom

Naš Canis Extra Ljekoviti Treset prirodno sadrži različite sastojke poput kalcija, željeza, kalija, magnezija, natrija, cinka, bakra, mangana, kroma, molibdena i huminskih kiselina. Huminske kiseline mogu ojačati obrambenu funkciju pridonoseći regeneraciji sluznice crijeva i time stabilizirati zdravu crijevnu floru. To omogućuje tijelu da se odupre bakterijama, virusima i drugim štetnim vanjskim utjecajima.

Također, prisutni gorki spojevi, poput kumarina, mogli bi imati ulogu. Gorki spojevi mogu vrlo raznovrsno podržavati probavu - među ostalim, potiču aktivaciju sluznice probavnog sustava, stabiliziraju stvaranje žuči i želučanog soka te mogu podržati jetru i gušteraču u njihovim zadacima. (Ako želite saznati više o vrijednim sekundarnim biljnim tvarima, svakako pogledajte naš vodič o toj temi.)

Naturavetal® Savjet: Nadopunite gorkim spojevima s Canis Extra Mješavina Začinskog Bilja Bio BARF

Canis Extra Mješavina Začinskog Bilja Bio BARF sadrži mnoge vrijedne biljke poput maslačka i origana, koje su poznate po visokom udjelu gorkih spojeva. Uz to, formulu zaokružuju kamilica, artičoka, kopriva i crni ribiz, među ostalim. Koncentrirani bio-biljni dodaci prave su energične bombe i opskrbljuju organizam vrijednim vitaminima, mineralima i sekundarnim biljnim tvarima.

Također, prisutna sirova vlakna mogla bi imati ulogu. Sirova vlakna su vlaknasti sastojci biljaka koji se ne mogu direktno probaviti, ali služe kao hrana crijevnoj flori. Budući da crijevna flora pak sudjeluje u sintezi različitih tvari koje sve imaju bitnu ulogu za organizam, posebno je važno da pas tijekom svakodnevne prehrane unese dovoljno sirovih vlakana.

Naturavetal® Savjet: Nadopunite vrijednim sirovinama

Dodaci s visokim udjelom sirovih vlakana poput Canis Extra Snaga BobicaCanis Extra Top-Fit-Mix PahuljiceCanis Extra Vit/Min Mješavina Pahuljica mogu povećati volumen hrane, poticati peristaltiku crijeva i pružiti vrijednu prehrambenu osnovu za crijevnu floru tijela. To može pozitivno utjecati ne samo na poznato jedenje trave kod pasa, već i na pražnjenje analnih žlijezda. Ako želite saznati više o temi analnih žlijezda kod pasa, svakako pogledajte ovdje.

Je li jedenje trave opasno i kada je ponašanje zabrinjavajuće?

Mnogi vlasnici pasa smatraju prilično ugodnim kada se pas može zauzeti jedenjem trave, primjerice, dok susreću prijatelje na šetnji psa s kojima bi se voljeli još malo družiti. Mnogi psi smanjuju stres jedenjem trave i zbog toga su općenito opušteniji tijekom šetnje. Na prvi pogled, moglo bi se dakle pretpostaviti da bi trebalo pustiti psa da jede travu jer je to praktičnije nego stalno ga pozivati. Međutim, važno je imati na umu sljedeće: Bez obzira na to je li pas vrlo rijetko ili vrlo često uzima travu i bez obzira na količinu koju pojede - jedenje trave nosi određene rizike, na koje kao vlasnik psa trebate biti svjesni. 

Jedenje trave može biti opasno za vašeg psa iz više razloga

 • Trava bi mogla biti kontaminirana jajima crva ili drugih parazita poput Giardije - vaš se pas može zaraziti parazitima jedući travu. (Više informacija o temi Giardija kod pasa možete pronaći ovdje. Više informacija o crvima kod pasa možete pronaći ovdje.)
 • Trave uz ceste, posebno uz glavne prometnice, primaju mnogo onečišćenja iz automobila - to mogu biti ispušni plinovi iz ispušnih cijevi automobila, najmanji čestice prašine, primjerice od trošenja guma, i naravno, ulje, tekućine za brisanje stakla i druge tekućine koje kapaju s automobila i zatim se ispiru kišom s ceste u zelene pojaseve.
 • Trave u gradskim parkovima, vrtovima ili na poljoprivrednim površinama mogu biti kontaminirane gnojivima, herbicidima ili pesticidima.
 • Trave mogu biti oštre, posebno ako su svježe pokošene, a postoje i trave koje prirodno imaju čvrste i oštre rubove. Dakle, postoji opasnost od ozljede za psa ako ih proguta.
 • Psi koji manično jedu travu često više ne selektiraju koje trave jedu. Jedu ih u snopovima i ponekad zajedno s pridržanom zemljom. Međutim, u snopu trave mogu rasti i biljke koje pas ne podnosi dobro ili čak koje su otrovne.
 • Ako pas unese iznimno puno trave i zemlje, to može jako opteretiti probavni trakt i u najgorem slučaju uzrokovati začepljenje crijeva. (Začepljenje crijeva je medicinski hitni slučaj koji odmah zahtijeva veterinarsku intervenciju!)
 • Neprobavljene ostatke trave mogu se izlučiti kroz izmet, pri čemu može doći do toga da je jedan dio trave već izlučen dok drugi dio još uvijek ostaje u crijevima. Izvlačenje trave može predstavljati visoki rizik od ozljede crijeva i anusa zbog mogućnosti rezanja.

Kada je jedenje trave kod psa zabrinjavajuće?

Koliko trave pas može jesti bez opasnosti ovisi o njegovoj veličini i naravno o tome je li osjetljiv na želudac ili ne. Također trebate imati na umu da postoji opasnost da će se pas zaraziti parazitima ili unijeti druge onečišćujuće tvari jedući samo nekoliko trave - jedenje trave kod pasa nikada nije potpuno bezopasno. Neprobavljena trava može se uplesti u probavnom traktu i uzrokovati začepljenje crijeva.

Naturavetal® Info

Začepljenje crijeva kod pasa

Ako je crijevo psa djelomično ili potpuno blokirano i hrana, tekućine i plinovi više ne mogu normalno prolaziti kroz njega, govorimo o začepljenju crijeva. Začepljenje crijeva može biti uzrokovano stranim tijelima, tumorima, upalama ili uvrtanjem crijeva. Simptomi koje pas pokazuje mogu biti vrlo različiti. Na početku može doći do povraćanja, nadutosti, proljeva i bolova u trbuhu, a kasnije može doći do dehidracije i apatije te pas može doživjeti opasni šok. Začepljenje crijeva je medicinski hitni slučaj koji zahtijeva trenutnu veterinarsku intervenciju.

Koje vrste trave moj pas smije jesti?

U pravilu, psi preferiraju sočnu, slatku travu, posebno nježne i još mlade izbojke. Međutim, neki psi su toliko manični u svom ponašanju da više ne obraćaju pažnju na to koju travu jedu i koliko toga pojedu. Ti psi uzimaju puno zemlje ili oštrih trava, a kako ste već saznali, to može biti opasno za vašeg psa iz različitih razloga (paraziti, ozljede u ustima i probavnom traktu, toksini itd.). Ako želite dopustiti svom psu jedenje trave, trebali biste paziti u kojem okruženju se to događa i koliko trave vaš pas jede. 

Ipak, čak i kod nježnih trava, kod kojih je opasnost od ozljeda manja: Ne znate što vaš pas uzima uz travu, jer kad pas jede travu, može unijeti štetne tvari ili parazite.

Koje biljke još mogu biti opasne za pse ako ih jedu?

Razne biljke mogu biti teško probavljive ili čak otrovne za pse. To uključuje primjerice bršljan, tisućušu, đurđicu, buksus, orlovske paprati ili gliciniju.

Također treba biti oprezan s gljivama, jer iako postoje bezopasne vrste gljiva, neke od njih su otrovne za pse. Ovisno o veličini tijela vašeg psa, čak i male količine mogu uzrokovati ozbiljne simptome trovanja. Posebno u jesen gljive su u sezoni (iako i druge sezone donose određene vrste gljiva) i zbog obično ugodnog mirisa često su privlačne za pse. Budući da gljive rastu ne samo u šumama, već i na livadama, skrivene između različitih trava, može se dogoditi da pas koji prekomjerno jede travu, nesvjesno pojede gljive koje mogu biti otrovne za njega.

U našem vodiču "Ukratko: Otrovna hrana za pse" možete saznati više o namirnicama koje mogu biti otrovne za pse.

Kakav utjecaj ima prehrana na jedenje trave kod pasa?

Općenito, hrana za pse uvijek bi trebala biti prirodna i lako probavljiva. Proizvođač bi je trebao otvoreno deklarirati i ne bi trebao koristiti niske kvalitete životinjskih ili biljnih nusproizvoda poput kandži, perja, lišća ili stabljika, niti sintetičke vitamine ili konzervanse, već isključivo visokokvalitetne sastojke, kao što je slučaj s Canis Plus®. Sintetički dodaci poput konzervansa ili vitamina, niskokvalitetni nusproizvodi poput kandži ili lišća, skriveni šećeri i općenito neprikladna kombinacija hrane zahtjevi psa mogu opteretiti metabolizam životinje, iritirati probavni trakt i doprinijeti disbalansu u tijelu, što može učiniti psa podložnijim jedenju trave.

Međutim, zbog raznolikosti mogućih uzroka jedenja trave kod pasa, postoje mnogi različiti pristupi kako možete navesti svog psa da prestane s prekomjernim jedenjem trave. Naše iskustvo pokazuje da ne postoji univerzalno rješenje za to. Međutim, prije nego što posegnete za lijekom iz sumnje, preporučujemo da prvo postavite dijagnozu kod svog veterinara ili stručnjaka za veterinarsku medicinu. U međuvremenu, možete detaljnije pregledati prehranu svog psa i isprobati prirodne pristupe, poput Canis Extra Ljekovitog Treseta ili Canis Extra Mješavina Bio Začinskog Bilja BARF, ako želite navesti svog psa da prestane jesti travu. Ponekad jednostavno morate isprobati različite pristupe i čak ih kombinirati dok ne pronađete optimalno rješenje za svog psa, a to počinje već s prehranom.

Naime, dok neki psi bolje podnose hladno prešanu suhu hranu, drugi psi mogu zahtijevati mokru hranu i ovdje također postoje razlike koje mogu utjecati na jedenje trave kod pasa. Normalno aktivni pas trebao bi u svom obroku dobiti oko 70% mesa i 30% biljnih priloga, kao što je slučaj s našim Canis Plus® Potpunim Obrokom u Limenci. Međutim, udio mesa od 70% može biti previsok za osjetljive ili starije pse. Oni mogu reagirati s iritacijom probavnog sustava koja može biti popraćena jedenjem trave. U takvim slučajevima možete prilagoditi naša Canis Plus® kompletna jela dodavanjem Canis Extra Top-Fit-Mix Pahuljice ili Vit/Min Mješavina Pahuljica za smanjenje udjela mesa ili možete izravno preći na naše Canis Plus® Mesne Obroke i hraniti ih s našim pahuljicama i prirodnim izvorima kalcijaulja.

Naturavetal® Savjet: Jedenje trave i BARF

Hranjenje sirovim mesom, svježim povrćem i voćem, zaokruženo vrijednim biljemdrugim prirodnim dodacima hrani, predstavlja divan oblik pravilne prehrane pasa. Međutim, uvijek se ponovno suočavamo s činjenicom da osjetljivi psi, kad udio mesa u BARF-u bude previsok tijekom dužeg vremenskog razdoblja ili kad psi polako stare, imaju problema s probavom sirovog mesa i tada počinju masovno jesti travu. U tim slučajevima preporučujemo sljedeće:

Što mogu učiniti ako moj pas jede travu i nakon toga povraća? 

Neki psi jedu travu i zatim povraćaju travu. Ako se to događa povremeno, ako vaš pas povraća samo travu s malo tekućine i ako mu je opće stanje dobro, tada se prvo ne morate previše brinuti. Međutim, ako se to događa redovito ili ako vaš pas osim trave povraća i stalno svoju hranu, tada biste trebali potražiti savjet veterinara ili stručnjakom za zdravlje životinja.

Ako ste primijetili da vaš pas jede travu, a zatim mu se opće stanje pogoršalo (izravno ili s vremenskim odmakom) i počinje redovito povraćati, odmah se obratite veterinaru. Vaš pas pored trave može biti progutao strani predmet ili otrov.

Mogu li naučiti svog psa da prestane jesti travu?

Ako tražite alternative za jedenje trave kod pasa, tada biste trebali promatrati svog psa kako biste procijenili zašto ili kada vaš pas jede travu. Ako primijetite da vaš pas masovno jede travu kad je pod stresom, dosađenjem ili frustracijom, tada je jedenje trave kod vašeg psa uvjetovano ponašanjem. Tada možete pokušati izbjeći situacije koje dovode do takvog stresa ili početi, po potrebi uz pomoć trenera pasa, trenirati svog psa kako bi mu pokazali alternativne obrasce ponašanja. Na primjer, može naučiti prvo potražiti kontakt s vama prije nego što zbog stresa ili frustracije počne masovno jesti travu.

Naturavetal® Savjet: Ponašanje i prehrana

Prehrana ima ogroman utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje vašeg psa. Naravno, važnu ulogu igraju i vrsta odgoja i okolina u kojoj pas živi, te druge stvari koje mogu dovesti do problema u ponašanju kod pasa, od genetike, preko okolišnih faktora, do nuspojava lijekova. Svi ovi faktori mogu biti negativno ili pozitivno utjecati na prehranu. Kao vlasnici pasa, ne možemo u potpunosti zaštititi naše pse od potencijalno štetnih stvari, ali možemo svakodnevno utjecati na njihovu prehranu tako što ćemo izbjegavati nepotrebnu kemiju i istovremeno ih hraniti na prirodan i zdrav način. To može pozitivno utjecati na ponašanje pasa općenito. Ako želite saznati više o vezi između prehrane i ponašanja pasa, pogledajte naš vodič o toj temi.

Na tragu jedenju trave kod pasa - Pažljivo promatrajte svog psa!

Ovdje je lista pitanja koja vam mogu pomoći kao mali vodič za razgovor s vašim veterinarom ili stručnjakom za zdravlje životinja.

Odgovori na ova pitanja mogu pomoći vašem veterinaru ili stručnjaku za zdravlje životinja da preciznije procijene je li jedenje trave vašeg psa normalno ponašanje ili možda postoji nešto više iza toga.

Ova lista ne zamjenjuje posjet veterinaru, pogotovo ako vaš pas iznenada promijeni ponašanje ili mu nije dobro.

Je li vaš pas promijenio svoje ponašanje?

 • Moj pas inače rijetko jede travu, a odjednom se vani ponaša kao krava na pašnjaku.
 • Moj pas jede travu od kada je imao problem s probavom ili je dobio lijek/čišćenje od parazita.
 • Moja kuja jede travu od kada je u estrusu.
 • Moj pas jede travu od kada su kuje u susjedstvu u estrusu.
   

U kojim situacijama vaš pas jede travu?

 • Kada na šetnji susretnem prijatelje s kojima želim popričati, obavljam telefonske razgovore ili sam na drugi način ometen.
 • Nakon što sam ga ispravljao.
 • Kada je pod stresom.
   

Kada vaš pas jede travu?

 • U svakoj prilici.
 • Izravno nakon buđenja.
 • Nakon hranjenja.
 • Samo u određeno doba godine.
 • Samo u određeno doba dana.
 • Samo na toplim danima ili nakon što je posebno aktivan.
   

Koju travu vaš pas jede?

 • Samo ako je svježe pokošena.
 • Samo vrhove izdanka trave.
 • On jede cijele grmove trave.
 • On jede travu i zemlju.
 • On jede svaku vrstu trave.
 • On jede samo određene vrste trave.
   

Kako vaš pas jede travu?

 • On žvače travu nekoliko puta, a zatim je ispljune.
 • On žvače travu i proguta je.
 • On proždire travu, bez pravilnog žvakanja prethodno.

Dodatne informacije i često postavljena pitanja (FAQ) o jedenju trave kod pasa

Je li normalno da psi jedu travu?

Normalno je da psi povremeno jedu malo trave. Međutim, ako vaš pas vani ima oči samo za grmove trave i ponaša se poput krave na pašnjaku, trebali biste biti pažljivi, jer takvo ponašanje nije normalno. Čak i ako vaš pas inače rijetko gricka travu, a zatim odjednom počne masivno je jesti - mijenja svoje uobičajeno ponašanje, trebali biste bolje pogledati.

Može li jedenje trave kod pasa biti znak bolesti?

Znanstveno još nije razjašnjeno zašto psi uopće jedu travu. Jasno je samo da ne svako jedenje trave mora biti znak tjelesne bolesti vašeg psa. Postoje različite pretpostavke koje pokušavaju objasniti jedenje trave kod pasa, ali vrlo je teško to ponašanje istražiti detaljno. Svaki je pas jedinstven. Genetska osnova, tjelesne predispozicije, karakter, dob, spol i životne okolnosti mogu biti vrlo različiti od psa do psa - svi ovi čimbenici, međutim, moraju se uzeti u obzir ako želite detaljnije objasniti jedenje trave kod pasa. Dakle, ne možemo općenito reći da pas koji jede travu mora biti fizički bolestan.

Vi najbolje poznajete svog psa i možete precizno procijeniti kada se njegovo ponašanje promijeni. Ako inače pas povremeno gricka travu 2-3 puta tjedno, a odjednom postane poput krave na pašnjaku, trebali biste obratiti pažnju i potražiti savjet veterinara ili veterinarskog terapeuta kako biste utvrdili može li vaš pas biti bolestan.

U našem vodiču "Kada je moj pas bolestan - kada trebam posjetiti veterinara?" možete saznati više o tome.

Može li jedenje trave biti znak stresa ili straha kod pasa?

Ako vaš pas pati od stresa ili straha, to može, uz druge čimbenike, biti odgovorno za jedenje trave kod vašeg psa. Mnogi psi olakšavaju stres žvakanjem, a također je i dobra distrakcija kada se pas može baviti jedenjem trave. Produljeni stres također može imati negativne posljedice na cijelo tijelo i kao kod ljudi "udariti na želudac" - tada jedenje trave više nije samo kompenzacija za stres, već može biti i pokazatelj problema u probavnom traktu koji je izazvan stresom.

Ponašanje i prehrana mogu značajno utjecati jedno na drugo - više o tome možete saznati u našem vodiču "Povezanost između prehrane i ponašanja kod pasa".

Može li jedenje trave biti znak dosade kod pasa?

I dosada može biti odgovorna za jedenje trave kod pasa. Mnogi psi jedu travu samo kada je vlasnik pasa ometen, na primjer, kada razgovara ili telefonira.

Ima li jedenje trave utjecaja na probavu mog psa?

Da, jedenje trave može na različite načine utjecati na probavu vašeg psa, jer se vaš pas može zaraziti parazitima ili se ozlijediti na travi. Više informacija možete pronaći na vrhu ovog vodiča. Naš vodič "Prirodna prehrana kod infekcije crvima kod pasa i mačaka" pruža vam korisne savjete o infekciji crvima kod pasa i mačaka.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.