Naturavetal Logo

Prirodni sastojci

Prirodni sastojci su od životne važnosti za zdravlje pasa i mačaka. Pravi, izvorni sastojci i sadržani prirodni sastojci kao što su vitamini i minerali najbolje se mogu iskoristiti u tijelu. Omogućili su razvoj jakog imunološkog sustava i sposobnosti životinja tijekom posljednjih tisućljeća - stoga u odgovarajućoj hrani trebaju biti prisutni isključivo prirodni sastojci, odnosno prirodni vitamini i minerali, bez sintetičkih dodataka.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Prednosti prirodnih sastojaka u našoj hrani

Prirodni sastojci kao što su vitamini i minerali, koji su prirodno prisutni u biljkama, nude najbolju dostupnost za tijelo. Raznolikost prirodnih sastojaka biljke je vrlo široka i upravo je interakcija različitih hranjivih tvari iznimno vrijedna za zdravlje životinje. 

Tablica vam pokazuje koji sastojci u našoj hladno prešanoj suhoj hrani pružaju koje hranjive tvari kako bi vaš ljubimac na prirodan način dobio sve što mu je potrebno za zdrav I vitalan život.

Prirodni vitamini u hrani 

Vitamini podržavaju različite procese u tijelu i svaki pojedini vitamin ima određene zadaće. Bez dovoljne opskrbe vitaminima mogu nastati simptomi nedostatka, no i prekomjerna opskrba može ugroziti zdravlje vašeg ljubimca. Mnogi vlasnici pasa i mačaka prilikom provjere tablica hranjenja gledaju samo na količinu pojedinih vitamina, vjerujući da je njihov ljubimac optimalno opskrbljen visokim količinama. No, odlučujuće nije pitanje "koliko", već "kako dobro" - jer je važna iskoristivost vitamina.

Minerali u hrani 

Minerali također pripadaju prirodnim sastojcima mnogih različitih biljaka. Imaju mnoge različite fiziološke funkcije za psa i mačku. Oni su, između ostalog, odgovorni za izgradnju i stabilnost kostura i zuba, igraju važnu ulogu u prijenosu nervnih impulsa i kontrakciji mišića te su važni za regulaciju kiselinsko-bazne ravnoteže.

Interakcija prirodnih sastojaka 

Vrlo je važno ne koristiti samo izolirane tvari, poput pojedinačnih sintetičkih vitamina kao sastojak u hrani, već višestruku esenciju biljke. Tako svi njezini prirodni sastojci, kao što su sadržani vitamini, minerali, masne kiseline i važni sekundarni biljni sastojci, ulaze u hranu kao cjelina. Jer prirodni sastojci se međusobno nadopunjuju i utječu jedni na druge, na primjer tako što osiguravaju da se drugi prirodni sastojak može posebno dobro ili loše apsorbirati u tijelu. Dobar primjer za to je, na primjer, masno topivi vitamin A - kao prirodni sastojak biljaka, ne može se otopiti u vodi i mora se uzimati zajedno s mastima kako bi ga tijelo moglo iskoristiti.

Sekundarni biljni sastojci pripadaju prirodnim sastojcima biljke 

Oni koji se bave zdravom, prirodnom prehranom sve više saznaju o važnim sekundarnim biljnim sastojcima kao što su gorki sastojci, tanini i flavonoidi i njihovim dobrim i važnim svojstvima. No što zapravo znače ti često korišteni pojmovi? 

Prirodni sastojci biljaka i bobica uključuju ne samo vitamine, minerale i tragove elemenata. Biljke sadrže široki buket hranjivih tvari, pri čemu svaki od ovih prirodnih sastojaka ima posebnu funkciju.

Gorke sastojci kao prirodni sastojci biljaka 

Gorki sastojci se također nazivaju Amara. Posebno su vrijedna svojstva gorkih sastojaka za probavne organe. Među ostalim, kao prirodni sastojci, na primjer, maslačka ili artičoke, stabiliziraju stvaranje žuči i želučane kiseline. Ali također mogu promicati zdravu funkciju gušterače i jetre. 

Jetra je organ čiji je zadatak među ostalim razgradnja i izlučivanje toksina. Gorki sastojci također podržavaju aktivaciju sluznica koje se nalaze u probavnom sustavu - ovdje održavaju njihovu elastičnost i pokretljivost. Posebno u starosti, funkcija probavnih žlijezda često opada, ovdje gorki sastojci mogu pružiti vrijednu i prirodnu potporu!

Naturavetal® Info

Gorki sastojci

Najpoznatije biljke pune gorkih sastojca su, između ostalog, prisutni u artičoki, maslačku, stolisniku, encijanu, kičici, kamilici i mnogim drugim biljkama. 

Flavonoidi kao prirodni sastojci biljaka 

Flavonoidi su biljni pigmenti - od sjajno žute do crvene boje. Kao prirodni sastojci biljaka, svakodnevno se konzumiraju hranom. Zajednički naziv flavonoid stoji za razne tvari s istom kemijskom strukturom - iako su potpuno prirodnog podrijetla. Upotreba flavonoida je raznolika. Biljke ili specifični dijelovi biljaka, npr. njihovi plodovi i bobice, prikupljani su i obrađivani stoljećima od strane ljudi. S godinama se i sakupljena iskustva prenose s koljena na koljeno. Danas su biljke i njihova područja uporabe sve više predmet i znanstvenog interesa. Tako se flavonoide iz celera može koristiti kao dopunu prehrani organizmu koji se bori protiv raka, rutin iz divljeg kestena pomaže očuvanju zdravlja krvnih žila, flavonoidi iz bijelog gloga imaju pozitivan utjecaj na rad srca, a breza i zlatnica sadrže flavonoide koji pomažu očuvanju zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura.
Flavonoidi se ponekad zovu i polifenolima, a općenito djeluju antioksidativno. U tom spektru pomažu u borbi protiv upala, potiču krvotok i razlaganje tkiva koje je oštećeno u bolesti te igraju ulogu i u pigmentaciji.
Posebno je bogato flavonoidima među ostalim i lisnato zeleno povrće, kao npr. špinat, pa čak i bosiljak, kupine i ribizli.

Tanini kao prirodni sastojci biljaka 

Tanini – odlikuje ih jedna jako specifična osobina: adstringirajuće odnosno reducirajuće djelovanje, koje se koristi u procesu štavljenja kože, ali ne samo tada! Tanini se mogu primjenjivati i izvana i iznutra. Iznutra primjerice potiču očuvanje zdravlja sluznice crijeva, ali su i korisni u slučaju proljeva. Izvana se tanini koriste primjerice u slučajevima upala zubnog mesa, rana ili drugih kožnih tegoba, jer tanini stvaraju ciljanu vezu s bjelančevinama iz kože i sluznica te tako štite organizam od bakterija i drugih štetnih tvari.

Vitamini, minerali, sekundarni biljni sastojci i sl. za pse i mačke - raznolikost prirodnih sastojaka je važna 

Izbalansiranom prehranom iz visokokvalitetne prirodne hrane opskrbljujete svoju životinju prirodnim sastojcima poput vitamina, minerala i važnih sekundarnih biljnih sastojaka. Ipak, možete obogatiti prehranu - posebno ako je potreba za hranjivim tvarima povećana, na primjer, tijekom oporavka ili promjene dlake. Jer u fazama povećane potrebe je korisno da vaša životinja uzima više prirodnih sastojaka nego što bi inače trebala.

Canis Extra

Dopunska hrana za pse

Felins Plus®

Dopunska hrana za mačke

Više informacija i često postavljana pitanja (FAQ) o prirodnim sastojcima u Canis Plus®

Na koje prirodne sastojke treba obratiti pozornost u hrani za pse?

U hrani za pse treba obratiti pozornost na to da sadrži samo prirodne sastojke koji su prehrambeno vrijedni za psa. To znači da ne smije sadržavati skrivene šećere poput melase i inače ne bi trebalo sadržavati ni inferiorni životinjski ili biljni nusproizvodi poput kandži, perja, lišća ili korijenja. Također bi trebala biti bez umjetnih vitamina, boja, konzervansa i aroma. 

Kako prepoznati dobru hranu za pse?

Dobra hrana za pse se ističe time što je otvoreno deklarirana, izbjegava inferiorni životinjski ili biljni nusproizvodi poput perja, kandži, stabljika ili korijenja, i dodatno ne sadrži kemijske aditive poput sintetičkih vitamina ili umjetnih konzervansa. Više o tome možete saznati ovdje.

Koja hrana za pse ima najveći udio mesa?

Općenito se može reći da konzervirana hrana obično ima veći udio mesa nego suha hrana. Razlog je jednostavan: suha hrana uvijek ovisi o određenom udjelu ugljikohidrata kako bi bila stisnutljiva. Budući da konzervirana hrana ne mora biti stisnuta u oblik, udio ugljikohidrata je sukladno manji. 

Međutim, hrana za pse nije automatski dobra samo zato što ima visoki udio sirovih proteina koji sugerira visoki udio mesa. Kvaliteta obrađenog mesa igra ključnu ulogu, kao i odgovarajući udio mesa u odnosu na ostale sastojke. Previše mesa može uzrokovati prekiselost kod osjetljivog psa ili učiniti nervoznog psa još nemirnijim. Hrana može na različite načine utjecati na ponašanje psa. Više o toj temi možete saznati ovdje.

Koja je najbolja hrana za pse bez žitarica?

Najbolja hrana za pse bez žitarica trebala bi se oslanjati na kvalitetne alternative poput heljde, proso ili amaranta i izbjegavati sastojke poput mahunarki ili krumpira kako ne bi nepotrebno opterećivali organe poput gušterače. Ako ipak želite paziti na to da psa hranite s manje ugljikohidrata, tada je najbolje odabrati konzerviranu hranu. Bezglutenske sorte konzervirane hrane poput Canis Plus® Potpunih Obroka nude najbolju mogućnost ako želite psa hraniti s manje ugljikohidrata. Više o temi bezglutenskog hranjenja pasa možete saznati ovdje.

Koja je hrana najbolja za mog psa?

Svaki pas je jedinstven i ima svoje specifične potrebe. Dakle, u principu ne može postojati jedna jedina, savršena hrana za pse za svakog psa. Međutim, postoje općenite karakteristike koje određuju dobru hranu za pse: trebala bi biti napravljena od kvalitetnih sastojaka s potpuno prirodnim sastojcima i izbjegavati sintetičke dodatke poput umjetnih vitamina, konzervansa ili aroma. Inferiorni nusproizvodi poput perja, kandži, lišća ili korijenja ne bi trebali biti obrađeni, a proizvođač bi trebao otvoreno i transparentno deklarirati što koristi u svojoj hrani. 

Ako niste sigurni koja hrana je najbolja za vašeg psa, slobodno pogledajte ovdje.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.