Naturavetal Logo

Hladno prešana hrana za štenad – zdrava prehrana od samog početka

Dodaj na popis za kupovinu

Kada slatki psić postane član obitelji, sve je novo i uzbudljivo i za psa i za njegove ljude. Postoje mnoga pitanja vezana uz njegu i hranjenje pahuljastih krznenih kuglica: treba li štene drugačiju hranu od odraslog psa? Koliko i koja hrana za štence je ispravna? Koji se sastojci nalaze u dobroj hrani za mlade pse? I treba li to biti mokra ili suha hrana? Na ova i druga pitanja odgovaramo na ovoj stranici.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Zašto je štencu potrebna posebna hrana?

Novorođeni štenci su slijepi, gluhi i potpuno ovisni o majci. Prvi put otvore oči tek kada navrše dva ili tri tjedna. Pilići se doje redovito do osmog tjedna života. Majčino mlijeko sadrži sve važne vitamine i minerale i vrlo je hranjivo, pa štenci brzo rastu i dobivaju na težini. Međutim, kada se odviknu od mlijeka, i dalje imaju sasvim drugačije potrebe od odraslih životinja. Zato postoji čak i posebna hrana za štence koja pokriva energetske potrebe bez davanja previše hranjivih tvari odjednom. Rast kostiju, formiranje mišića i razvoj organa moraju se odvijati prirodno. Jer ako prebrzo postanete preveliki, kasnije ćete patiti od zdravstvenih problema.

Koji sastojci karakteriziraju dobru hranu za štence?

Ovo je pitanje koje brine mnoge vlasnike pasa. Što štene treba, što je dobro za njega, što bi mu moglo naškoditi? Izbor hrane za štence je nevjerojatno raznolik, broj sastojaka je alarmantan. Ako vaš pas od ranog djetinjstva u svakodnevnoj prehrani konzumira konzervanse i arome, te se tvari s vremenom nakupljaju u tijelu. Tijekom psećeg života mnoge se stvari mogu spojiti, s neizvjesnim učinkom. Zato se dobra hrana za štence sastoji od prirodnih sastojaka koji su tako nježno obrađeni da dodavanje sintetičkih aditiva više nije potrebno. Dobra hrana za štence je prikladna za vrstu i prirodno zdrava, posebno ako:

  • Udio bjelančevina i ugljikohidrata prilagođen je dobi mladog psa
  • Napravljen je bez sintetskih aditiva i konzervansa
  • Ima visok postotak svježeg mesa ili ribe (preko 65 posto)
  • Sadrži meso, voće, povrće i bilje
  • Temelji se samo na izvoru životinjskih bjelančevina.


 

Canis Plus® za štence i mlade pse

U Naturavetal® trgovini možete birati iz kompletne ponude hrane za štence: od Canis Plus® suhe hrane za štence i mlade pse u različitim veličinama peleta do mokre hrane za štence, Canis Plus® jelovnik za štence u tri različite varijante

Pravilno vrijeme hranjenja i količina hrane

Štene će piti od svoje majke do 12 puta dnevno u prvom tjednu života. Učestalost se smanjuje iz tjedna u tjedan sve dok ne jede samo čvrstu hranu. Ali koliko često i kada treba hraniti štene? Za mlade pse do tri mjeseca idealna su tri ili četiri obroka dnevno, po mogućnosti ujutro, podne, poslijepodne i navečer. Tri porcije hrane idealne su do šestog mjeseca, a dvije do tri porcije do prve godine starosti. Međutim, kasnija veličina odrasle životinje također igra ulogu. Specifičnosti pasmine već dolaze u obzir s količinom hrane za štence.

Količina hrane, a time i energija koja je dnevno potrebna štenetu uvelike ovisi o pasmini, spolu i samoj hrani za štene. Sljedeća tablica daje preporuke za suhu hranu, gdje konačna težina odraslog psa služi kao osnova za izračun:

Preporuka za hranjenje – Canis Plus® Štenad i mladi psi suha hrana

* Težina odraslog psaStarost štenca u mjesecima
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
više od 65 kg700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Sve težine odnose se na očekivanu konačnu težinu kada pas potpuno odraste.

Navedene prosječne vrijednosti utvrđene su u praksi. Optimalna i individualno razvojno usmjerena raspodjela hrane za psa ovisi o dobi, temperamentu i potrošnji energije.

Hrana za štence: koliko je zdrava za mladunča?

Ovisno o pasmini, potrebno je različito vrijeme da štene odraste. Stoga hranu za štence treba davati dok pas još raste kako bi mu se pružila najbolja moguća njega. Male pasmine završavaju rast brže od velikih pasmina. Općenito, hrana za naše štence može se hraniti u prvih dvanaest mjeseci života. Međutim, u pojedinačnim slučajevima prijelaz na normalnu hranu za pse može se dogoditi ranije ili, u slučaju pasa velikih pasmina, kasnije. Kod tzv. divovskih pasmina preporuča se i prehrana šteneta do 20og mjeseca života.

Koja je veličina peleta prikladna za moje štene?

Čak i mladi psi mogu dobiti velike pelete ako ih prihvate. Ako štene ili mladi pas također žvače poslastice, obično se jako dobro snalazi s velikim peletama. Mnogi mladi psi manjih pasmina također rado prihvaćaju veću verziju peleta. Male pelete su alternativa za manje pasmine pasa ili za vrlo mlade i male štence koje uzgajivač prvo treba naviknuti na suhu hranu. Međutim, ako vaš mladi pas preferira male pelete, očito je u redu hraniti se varijantom manjih peleta.

Canis Plus® - stabilan rast za štence i mlade pse

Sastav hranjivih tvari u hrani za štence utječe na brzinu rasta. Kod većih pasmina, prebrzi rast i neželjeni rasni poticaji često dovode do zdravstvenih problema. Zato Naturavetal® nudi posebnu hranu za štence i mlade pse. 

Za sve vrste hrane Naturavetal®, jamčimo da ne sadrže sintetičke aditive niti konzervanse. Osim toga, jamčimo kvalitetu odabranih sirovina i procesa proizvodnje. Jedna od posebnosti hrane Canis Plus® za štence i mlade pse je usklađena kompozicija omjera sastojaka. Neravnoteža u prehrani često je odgovorna za prebrz rast štenaca. 

Na primjer, Naturavetal® integralna riža je spor izvor energije koji treba izbjeći višak energije. Ova hrana za štence može spriječiti rasne poticaje. Sadržaj masti i proteina hrane je pažljivo prilagođen potrebama vrlo mladih pasa. Za optimalno snabdijevanje mineralnim tvarima organizma brine se dodatak DogProMin kompleksa s algama i biljem. To ne koristi samo štencima, već i trudnim i dojiljama kuja.

Vrijeme je za odrastanje uz Naturavetal hranu za štence

Naturavetal® hrana za štence prati pse i vlasnike kroz razdoblje od šteneta i mladog psa do zdrave odrasle životinje. Radost ovog zajedničkog vremena rasta podržana je stalnim i kontinuiranim rastom, koji je neophodan za zdravlje odraslih. Sastav hrane treba dati štenetu vrijeme za rast koje je njegovom kosturu potrebno za optimalan razvoj. Sporo stvaranje kostiju osigurava dugotrajno zdravlje i dobru stabilnost. Uz uravnoteženu opskrbu hranjivim tvarima, štene zajedno sa svojim čovjekom započinje uzbudljiv pseći život pun avantura. Uz prirodnu hranu za štence prilagođenu vrsti, vlasnik psa postavlja temelje za bezbrižno djetinjstvo, zdrav život i dugo zajedničko vrijeme.

Izvor ribljih proteina za osjetljive štence

Uz naše klasične Canis Plus® za štence i mlade pse osmislili smo recept s lososom za najosjetljivije kućne ljubimce . Provjerena receptura bez glutena s visokim udjelom ribe savršeno je prilagođena potrebama štenaca. Sadržaj prirodnih hranjivih i vitalnih tvari u hrani za štence zaokružen je dodatkom bilja, algi i minerala. Zbog svoje visoke biološke vrijednosti riba je posebno pogodna kao zdrav izvor bjelančevina. Čak i kod intolerancije na hranu i alergija, naša hladno prešana suha hrana je dobro prihvaćena. Zbog nježne proizvodnje, hrana se ne nadvija u želucu. Njegov poseban sastav pokriva potrebe štenaca u bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima, vitaminima i mineralima u fazi rasta. Solubilizirano proso služi ovoj hrani kao spori izvor energije. Lako probavljiv i dobro podnošljiv losos karakterizira i visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina. Kao dobavljač visokokvalitetnih hranjivih tvari s visokim stupnjem podnošljivosti, ova prehrana nije prikladna samo za štence, već se također visoko preporučuje za odrasle pse osjetljive na hranu. Provjereni sastav hrane za štence također se nastavlja u Canis Plus® Losos, tako da prijelaz na hranu za odrasle teče glatko.

Mokra ili suha hrana: koja je bolja za štene?

I mokra i suha hrana imaju prednosti koje se mogu razlikovati pojedinačno za svako štene. U mnogim slučajevima to je također povezano s preferencijama vlasnika psa. Najvažnije je da je hrana za štence kvalitetna, primjerena vrsti i prirodno zdrava. Bilo mokro ili suho, ovo svojstvo stoga ostaje sekundarno. Najveće prednosti suhe hrane su što se lako skladišti i lako se porcionira. Potrebna energija je već pokrivena malom količinom hrane, što je dobro ako se suha hrana ponese na put. Nedostatak je, međutim, što hrana sadrži manje vode i pas mora piti dovoljno. Jeftina hrana za štence često sadrži previše žitarica slabije kvalitete, koje se dulje probavljaju i mogu dovesti do nadutosti. Mokra hrana ima prednost u tome što mladi pas upija puno tekućine dok jede. Sočan je i stoga popularan kod većine životinja. Otvorene limenke su prilično nepovoljne za putovanja zbog kratkog roka trajanja. Stoga ima smisla u svakom slučaju pojedinačno procijeniti između suhe i mokre hrane ili kombinaciju oba načina hranjenja u odvojenim obrocima za štene.

Odabir prave hrane: BARF za štence?

BARF koncept prehrane temelji se na visokom postotku sirovog i svježeg mesa, voća, povrća, aromatičnog bilja i ulja. Kod BARFa za štence vrlo je važno da mali pas kroz hranu dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne za zdrav rast. Čak i kod djelomičnog BARFa, važno je osigurati da životinja apsorbira dovoljno kalcija. Kada ste u nedoumici, dodaci prehrani mogu pomoći. Saželi smo više o tome u našem vodiču za štence.

Što štenci nikako ne smiju jesti?

Neki namirnice koje vlasnicima jako prijaju, su neodgovarajuće ili čak štetne za pse. Ni odrasle životinje ni štenci ne smiju jesti grožđe i grožđice, kakao i čokoladu, avokado, luk, sirove krumpire te patlidžane i rajčice. Također, velika opasnost dolazi od zamjenskih šećera poput ksilitola i brezinog šećera koji mogu biti prisutni u mnogim prerađenim namirnicama, od bombona do pekarskih proizvoda i gotovih umaka. Ako pas to unese, prvi simptomi kao što su povraćanje i grčevi zbog hipoglikemije mogu se pojaviti već unutar deset minuta. Odlazak veterinaru tada je neizbježan. Budući da radoznali štenci, posebno tijekom mijenjanja zuba od trećeg do osmog mjeseca života, vole grickati sve što im dođe pod šape, potrebna je pažnja u tom razdoblju. Budući da štene može doći u dodir s otrovnim biljkama u kući, dvorištu ili tijekom šetnje. To uključuje zvončiće, bršljan, buksus, tisu, zlatnike, mahunarke i božićnu / adventsku zvijezdu. Pas ne smije grickati ili jesti lišće i cvjetove tih biljaka. U ovom vodiču možete saznati više o zabranjenim namirnicama za pse: "Pregled: otrovne namirnice za pse".

Najbolje za štene

Naturavetal® znamo da vlasnici pasa žele najbolje za svog psa od samog početka. S našom hranom za štence nastojimo podržati ovaj napor osiguravajući da vaš mali četveronožni prijatelj svakodnevnom hranom dobiva sve što mu je potrebno za zdrav rast. 

Dodatne informacije i često postavljena pitanja (FAQ) o hrani za štence i mlade pse

Zašto je hladno prešana hrana za pse bolja?

Naša hladno prešana suha hrana Canis Plus® ne bubri u želucu, već se razgrađuje na svoje pojedinačne komponente. Zahvaljujući našem procesu hladnog prešanja, možemo bez svih sintetičkih dodataka i ponuditi visokokvalitetnu i čisto prirodnu potpunu hranu. Više o tome možete saznati na našoj stranici "Hladno prešana hrana za pse".

Dali je hladno prešana hrana za pse bolja od ekstrudirane?

Postupak hladnog prešanja nudi mogućnost vrlo nježne obrade sastojaka i na taj način na najbolji mogući način sačuvati hranjive tvari koje se prirodno nalaze u njima. Sintetski dodaci poput umjetnih vitamina više nisu potrebni jer je vaš pas prirodno opskrbljen svim hranjivim tvarima koje su mu potrebne. Naša hladno prešana suha hrana ne bubri u želucu, što može značiti veliko olakšanje za probavni sustav vašeg psa, a također znači da možete kombinirati našu hranu s različitim vrstama prehrane kao što su BARF ili mokra prehrana. Više o tome možete saznati u našem vodiču "Djelomični BARF: Zlatna sredina ili ništa cijelo i ništa polovično?".

Što je ekstrudirana hrana za pse?

Ekstrudirana hrana je hrana za pse koja se preša pod visokim tlakom i izloži jakoj toplini. Pri tome se postižu temperature iznad 140 °C, što može promijeniti ili uništiti mnoge vitalne vitamine i hranjive tvari. Kako bi se ipak osigurala adekvatna prehrana, one se zatim dodaju umjetno. U našem vodiču o hrani za pse možete pronaći dodatne informacije o različitim načinima proizvodnje suhe hrane.

Što je hladno prešana suha hrana?

Hladno prešana suha hrana je zapravo hrana koja se pri niskim temperaturama preša u oblik peleta. Važno je da proizvođač ne samo koristi hladno prešanje, već i da ne koristi sintetičke dodatke poput umjetnih vitamina ili konzervansa. Za to je potrebno pažljivo pripremiti sastojke u pojedinim koracima kako bi se njihove prirodno sadržane hranjive tvari što bolje sačuvale. Na našoj stranici "Poptuna hrana - Prednosti Canis Plus®" možete saznati više o tome što čini visokokvalitetnu hladno prešanu suhu hranu.

Koja je najbolja hladno prešana hrana za pse?

Hladno prešana suha hrana koja odgovara vrsti treba sadržavati samo jedan izvor životinjskih bjelančevina, ne smije sadržavati lošije životinjske ili biljne nusproizvode i sintetičke dodatke poput umjetnih vitamina ili konzervansa - baš kao Canis Plus®.

Visokokvalitetne sirovine treba pažljivo pojedinačno obraditi: meso se kuha i melje, izvori ugljikohidrata poput heljde ili smeđeg prosa razgrađuju se vrućom parom u jedinstvenom patentiranom procesu kako bi se njihovi vrijedni hranjivi sastojci sačuvali što je moguće bolje. Strukture sirovih vlakana su odvojene jedna od druge bez uništavanja u procesu - to je jedini način na koji ih vaš pas može optimalno probaviti i potaknuti zdravu crijevnu peristaltiku. Povrće, voće i začinsko bilje nježno se suše na zraku i u ovom obliku dodaju neposredno prije hladnog prešanja - jer samo sušenje na zraku osigurava najbolje moguće očuvanje različitih hranjivih tvari.

Smiju li štenci piti mlijeko?

Nema ništa loše u tome da svom štenetu s vremena na vrijeme ponudite mlijeko. Jedino treba biti oprezan s proizvodima od kravljeg mlijeka jer ih neki mladi psi ne podnose dobro. Kozje mlijeko je posebno hranjiva, lako probavljiva alternativa. U našem vodiču "Zdrava hrana za štene: prilagođena pasmini psa" možete saznati više o hrani štenaca koja odgovara vrsti.

Koje mlijeko je prikladno za štence?

Za vašeg štenca može biti korisno ponuditi mu povremeno malo mlijeka, u obliku kozjeg mlijeka, ili ga hraniti posebnim međuobrokom od kozjeg mlijeka u prahu pomiješanog s malo mlake vode. Canis Extra kozje mlijeko u prahu posebno je preporučljivo jer je 100% prirodno i lako se miješa u kozje mlijeko.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.