Naturavetal Logo

Promjena prehrane i drugih savjeta za hranjenje

Dodaj na popis za kupovinu

Postoje mnogi čimbenici koji utječu na to koju hranu vaš pas može najbolje probaviti. Već u dobi šteneta, kada je mališan prvi put zadivljen hranom, postavlja se pravac koji, međutim, tijekom psećeg života može promijeniti smjer i sa sobom donijeti druge zahtjeve. Razvoj crijevne flore odlučuje kako će izgledati optimalno hranjenje vašeg psa. Ako se pojave intolerancije, alergije ili neki drugi problemi, često je potrebno prilagoditi hranjenje.

Naš holistički koncept kombinira visokokvalitetne sastojke s nježnim metodama obrade i prirodnim recepturama kako bi pas mogao izgraditi i održati stabilan probavni sustav. To je od presudne važnosti za funkcioniranje probave i neophodno je kao barijera protiv raznih patogena. Bilo da se vaš pas bolje slaže s hladno prešanom suhom hranom, nježno kuhanim potpunim obrokomlimenkama od čistog mesa ili mesni obrok u rolici s raznim prilozima - kod nas ćete pronaći sve sastojke koji su vam potrebni za prirodnu ishranu prilagođenu vrsti.

Alternativno, također možete međusobno kombinirati naše različite vrste hrane, na primjer, ujutro ih nahranite jednim od naših nježno kuhanih Canis Plus® potpunih obrokov, a navečer hladno prešanom Canis Plus® suhom hranom. Mnogo je načina da svom psu učinite pravedno. Rado ćemo vam pomoći pronaći pravu vrstu stočne hrane.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Opće informacije o Canis Plus® hladno prešanoj cjelovitoj prehrani

Promjena prehrane - tako to funkcionira

Preporučamo brzi prelazak na našu hladno prešanu hranu jer je mješavina ekstrudirane i hladno prešane hrane nepovoljna za psa zbog različite konzistencije hrane u želucu. Preporučljivo je obroke odmah zamijeniti Canis Plus® potpuno suhom hrano. U slučaju postojećih bolesti i simptoma, o zamjeni se može individualno dogovoriti s našim stručnim timom telefonom ili e-mailom. Naš stručni tim možete kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 na 01 888 07 91 ili putem e-pošte: info@naturavetal.hr.

Prava količinu hrane

Zbog stalnog odbijanja punila i inferiornih, nutricionistički upitnih ili slabo probavljivih komponenti kao što su krzno, perje ili kandže ili kože (npr. od krumpira), lišće, korijenje ili stabljike, količina hrane za Canis Plus® je manja od one za komercijalna hrana za životinje. Stoga vam savjetujemo da prvih nekoliko dana pažljivo odmjerite količinu hrane i ne dajete više od preporučenog. Redovitim provjeravanjem težine brzo možete saznati možete li jesti malo više ili malo manje.

Naturavetal® Info

Promjena prehrane

Budući da promjena hrane uvijek uključuje promjenu crijevne flore, moguće je da u prvim danima promjene gnoj bude malo veći ili malo mekši nego inače. Ovisno o psu, to se smiri u roku od nekoliko dana. Ako imate bilo kakvih pitanja, molimo kontaktirajte naš savjetodavni tim. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00 sati na broj telefona 01 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Najbolji način skladištenja Canis Plus® prehrane

Nemojte dekantirati hranu u spremnik za skladištenje, samo je ostavite u originalnoj papirnatoj vrećici nakon otvaranja. To se može staviti u kantu za smeće, ali posuda ne mora biti čvrsto zatvorena. Smotajte vrećicu za hranu, molim. Čašica za ispiranje ili slično za hranjenje jednom ili dvaput tjedno. Također je važno osigurati da ne stavljate ruke u vrećicu za hranu kako ne biste unijeli gljivice itd. Canis Plus® potpuna prehrana redovito se provjerava i pouzdano potvrđuje da nema grinja.

Naturavetal® Savjeti za hranjenje - Savjeti o ispravnoj ishrani

  • Hladno prešani kroket ne smije se miješati u zdjeli s ekstrudatom: prijelaz mora biti nagao.
  • Psi s osjetljivim želucem imaju koristi ako se odlučite za koncept hranjenja i jedu samo suhu ili mokru hranu.
  • Osjetljivim alergičarima koristi samo jedan izvor životinjskih proteina dnevno. Ne samo glavna hrana, već i grickalice trebaju biti od jedne vrste.
  • Dijeta sa smanjenim unosom ugljikohidrata nešto je drugačije od dijete bez žitarica: za one koji žele jesti manje ugljikohidrata, preporučujemo naše Canis Plus® potpune obroke ili naše Canis Plus® mesne obroke u limenki ili mesni obrok u rolici s našim mješavinama pahuljica osušenih na zraku.
  • Hrana koja je prevruća ili prehladna može uzrokovati proljev ili povraćanje.
  • Pustite psa da se odmori dok jede - stoga je bolje hraniti nekoliko pasa odvojeno ako bi to moglo izazvati stres/nemir.
  • Važan je i odmor nakon jela jer u protivnom postoji opasnost od uvijanja želuca.
  • Hranjenje 2 × dnevno zdravije je od jednog obilnog obroka – manje pasmine mogu se hraniti čak 3-4 puta dnevno
  • Ako pas odbija jesti, zdjelica s hranom se uklanja nakon 15 minuta i ponovno se nudi tek kod sljedećeg obroka. Više informacija o temi možete pronaći u našem vodiču “Pas ne želi jesti”.

Preporuka za ishranu Canis Plus® potpune hrane

Preporuka za ishranu Canis Plus® hrane za odrasle pse

Preporuka za hranjenje Canis Plus® Suha hrana

Težina psaDnevni unos hrane 
5 kg80 g
10 kg125 g
15 kg165 g
20 kg215 g
25 kg250 g
30 kg280 g
35 kg340 g
40 kg370 g
45 kg410 g
50 kg450 g
60 kg510 g
70 kg600 g

Naturavetal® Info

Količina hrane

Optimalna količina hrane ovisi o različitim čimbenicima kao što su razina aktivnosti, dob, godišnje doba, tjelesno i mentalno zdravlje i još mnogo toga te se treba procijeniti pojedinačno.

Preporuka za ishranu Canis Plus® hranom za štence i mlade pse

Preporuka za hranjenje – Canis Plus® Štenad i mladi psi suha hrana

* Težina odraslog psaStarost štenca u mjesecima
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
više od 65 kg700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Sve težine odnose se na očekivanu konačnu težinu kada pas potpuno odraste.

Dodatne informacije i često postavljena pitanja (FAQ) o promjena hrane

Koliko vremena je potrebno da se promijeni prehrana psa?

Ovisno o individualnoj povijesti, promjena prehrane psa može potrajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Ako vaš pas ima vrlo osjetljiv gastrointestinalni trakt, trebalo bi očekivati da će mu trebati do 2 tjedna da se navikne na novu hranu. Proces prijelaza možete ubrzati ako psa tijekom ove faze hranite dodacima koji jačaju crijeva.

Zašto moj pas često ima proljev?

Meki izmet prilikom promjene hrane potpuno je normalan. Međutim, ako pas ima proljev opetovano i bez ikakvog vidljivog razloga, tada uzrok mogu biti paraziti kao što su giardia ili gliste, gastrointestinalna bolest ili alergija. U našem vodiču “Ako pas ima proljev - uzroci i savjeti za hranjenje” možete pronaći više o ovoj temi.

Kako promijeniti prehranu štencima?

Ako je vaše štene već naviknuto na krutu hranu drugog proizvođača i želite ga prebaciti na Naturavetal, prijelaz će se dogoditi naglo iz dana u dan, kao kod odraslog psa. Više informacija o hranidbi štenaca prikladnoj za vrstu možete pronaći u našem vodiču “Zdrava hrana za štenad: prikladna od samog početka”.

Koliko dugo proljev može trajati nakon promjene mačje prehrane?

Ako mačka na promjenu hrane reagira proljevom, to može značiti da novu hranu ne podnosi baš najbolje. Ako je njihov izmet jednostavno mekši nego inače, to je normalna reakcija na promjenu hrane. To se obično smiri unutar 3-5 dana. Više informacija i savjeta o promjeni prehrane za mačke možete pronaći ovdje.

Koliko dugo bi ste trebali hraniti psa na eliminacijskoj dijeti?

Eliminacijska dijeta obično traje nekoliko mjeseci. Počinjete s izvorom životinjskih bjelančevina i prilogom od povrća i hranite ih otprilike 6-8 tjedana. Oba sastojka psu trebaju biti prethodno nepoznata, stoga ih ne treba davati kao glavnu hranu ili kao međuobrok. 

Nakon 6-8 tjedana zamijenite sastojak, na primjer izvor životinjskih bjelančevina, drugim izvorom životinjskih bjelančevina koji psu prije nije bio poznat. U malim koracima mijenjate samo jedan po jedan sastojak pri hranjenju. Ako pas nakon toga pokaže alergijsku reakciju, brzo ćete znati na koji sastojak reagira i moći ćete to ubuduće izbjegavati. Više o tome možete saznati u našem vodiču “Moj pas je alergičan - što sada”.

Smiju li psi piti mlijeko?

Psi smiju piti mlijeko, ali ono nije dio prirodne prehrane psa. Čim mlado štene prestane piti majčino mlijeko, njegova sposobnost iskorištavanja laktoze polako se smanjuje. Kod mnogih pasa to postaje vidljivo kroz mekani izmet nakon davanja kravljeg mlijeka. Kozje mlijeko se obično bolje podnosi jer se sastoji od kratkolančanih i srednjelančanih masnih kiselina koje psi obično bolje probavljaju. Punomasno kozje mlijeko može dati vrijedan doprinos zdravlju i oporavku vašeg psa ako ga hranite po potrebi.

Canis Extra punomasno kozje mlijeko u prahu može se lako pomiješati s vodom za dobivanje kozjeg mlijeka. Ovo također može povećati prihvaćanje hrane kada se hrana promijeni. Također možete pomiješati čisto kozje mlijeko u prahu s hranom za svog psa. Mnoge pse na ovaj način lakše je uvjeriti u novu hranu.

Koje mlijeko je prikladno za pse?

Kozje mlijeko je prikladnije za mnoge pse od kravljeg mlijeka jer ima manje molekule masnih kiselina pa ga psi lakše probavljaju. Mnogi psi danas reagiraju na kravlje mlijeko mekim izmetom, ali to je rijetko slučaj s kozjim mlijekom.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.