Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Hund läuft auf einem Feld

Kad pas ima proljev – uzroci i savjeti za prehranu

Jedan od problema koji prije ili kasnije oteža život svakom vlasniku pasa je proljev ili meka stolica. U rijetkim je to slučajevima znak bolesti, puno češće proljev upućuje na izlučivanje otrova ili probavnu netoleranciju, jer se crijeva pomoću meke stolice brzo i energetski učinkovito čiste od teško probavljivih tvari. Popratna tromost može se primijetiti samo ako proljev traje danima i pas ništa ne jede.

Tada vlasnik mora brzo pronaći uzrok problema i po potrebi se obratiti veterinaru: alergije, upale, paraziti kao što su crvi i giardija, stres ili nesigurnosti – a prije svega lijekovi (cjepivo, kemijski tretmani protiv crva, sredstva protiv krpelja) mogu uzrokovati poteškoće.

Za Vas smo pripremili popis mogućih uzročnika i savjete za blagu potporu.

Proljev kod pasa – definicija i osnovne informacije

Proljev spominjemo ako pas jednom ili tijekom više dana ne izlučuje tvrd i oblikovan izmet, nego kašastu ili vodenastu stolicu. Često je povezan i s naglim pražnjenjem crijeva, pa se uredan i dresiran pas nekad mora olakšati i u stanu. Jednokratna pojava proljeva često je način na koji se tijelo čisti nakon dodira s otrovima koji opterećuju crijeva. Proljev koji traje duže može ukazivati na nadraženu sluznicu crijeva i zahtijeva posebnu pozornost.

Akutni proljev i savjeti za hranjenje

Akutni proljev zahtijeva pozornost ako je pas inače zdrav i u dobroj formi. U tim slučajevima male količine granulata mrkve mogu pomoći crijevima da se uravnoteže. Pri promjeni hrane takvo čišćenje uglavnom nije ništa neobično.
U slučaju da pas pati od akutnog proljeva, koji prate povišena temperatura, gubitak apetita i tromost, u prehranu biste mu trebali uvesti prirodne lijekove kao što su juha od mrkve ili blaga hrana od riže i piletine, te biste životinju trebali odvesti na veterinarski pregled, kako biste vidjeli u čemu je stvar.

Naturavetal-Info

Ako su štenci odrasli uz BARF način prehrane i njihov probavni sustav na novu hranu reagira proljevom, treba Vam biti jasno da niste ni mogli očekivati nešto drugo. Radi se o tome da mnogobrojne vrijedne bakterije, koje obitavaju na sluznici crijeva, moraju upoznati različite vrste hrane kako bi ih kasnije uopće mogle probaviti. Tako bi štene još moglo biti u fazi učenja ako na novu vrstu hrane reagira mekom stolicom. Često su uzročnik meke stolice nužni ugljikohidrati iz suhe hrane ako štenci nisu ranije imali priliku s njima se upoznati.

Kronični proljev

Kronični proljev može ukazivati na nadraženu sluznicu crijeva i trebalo bi ga blago liječiti. Ipak prvo treba pronaći uzrok i odstraniti ga. Pritom se može raditi o alergiji na hranu ili kemijske dodatke u hrani, ali i proteklim opterećenjima probavnog sustava kemijskim tretmanima protiv crva ili antibioticima. U većini slučajeva svakako treba dodacima prehrani pomoći crijevnim bakterijama da se oporave i potom trajno prilagoditi prehranu.

Naturavetalni savjet

Canis Extra Petflora podržava i aktivno jača crijevnu floru i imunološki sustav. Napravljena od ekstrakata žitarica, izvorske vode i milijardi kultiviranih bakterija mliječne kiseline, Canis Extra Petflora ne samo da opskrbljuje raznim zdravim crijevnim bakterijama, već i vitaminima, mineralima i enzimima za potporu i obnovu cjelokupnog imunološkog sustava crijeva.

Hund liegt umgeben von Blumen

Vaš pas ima proljev? Što je uzrok?

Alergije, netolerancije, infekcije, paraziti kao što su crvi ili giardija, stres ili nesigurnosti, ali i lijekovi kao što su cjepiva, kemijski tretman za čišćenje od crva ili sredstvo protiv krpelja mogu izazvati nepoželjnu reakciju u obliku proljeva. I štene i odrasli pas mogu na hranu reagirati nešto mekšom stolicom. Ako se pak radi o eksplozivnom proljevu, vlasnik mora brzo reagirati i pokušati što prije ublažiti simptome, primjerice pomoću terapeuta na licu mjesta.

Naturavetalne informacije: gliste ili giardije kao okidač proljeva

Ako vaš pas iznova i iznova bez ikakvog razloga pati od proljeva, ima smisla predati uzorak fekalija veterinaru i razjasniti postoji li zaraza endoparazitima poput glista ili giardije. Da bi to učinili, uzimaju uzorke fekalija tijekom najmanje 3 dana (skupni uzorak fekalija) i daju ih veterinaru ili laboratoriju da ih pregleda. Više informacija o temi najezde glista kod pasa možete pronaći u našem članku “Prirodno hranjenje u slučaju najezde glista kod pasa i mačaka”. Ako imate pitanja o tim temama, naš tim stručnjaka rado će vas savjetovati telefonom na broj 098 929 1264. Na raspolaganju smo od ponedjeljka do petka između 8 i 16 sati i radujemo se vašem pozivu.

Trovanja

Ako pas ima proljev i nemirno se ponaša, neuobičajeno diše i ima grčeve, boja sluznica je promijenjena, povraća, ili se u stolici pojavljuje krv, osnovana je sumnja da je Vaša životinja otrovana. U tom biste je slučaju trebali što prije odvesti veterinaru. Insekticide, kao što su otrovi za puževe i štakore, ali i umjetno gnojivo životinje nekad slučajno unesu u organizam i time se dovedu do ozbiljnih zdravstvenih rizika.

Smirenost i brzo djelovanje su u tim slučajevima ključni. I nakon što preživi trovanje, crijevnu floru bi trebalo potaknuti u ponovnome razvoju različitim dodacima prehrani, ali i hrana prirodnog podrijetla pomaže oporavku iscrpljenih bubrega i jetre te potiče regeneraciju

Bolesti organa

Proljev zna biti sekundarna posljedica iritacije drugih, uglavnom probavnih organa. Jetra je, primjerice, zadužena i za razgradnju otrovnih tvari. Ako je ona preopterećena, te tvari dospijevaju u crijeva koja nisu previđena za nositi se s time, jer ih jetra više ne može razgrađivati. Posljedica  proljev koji crijeva brzo čisti od takvih neprobavljivih tvari. Stoga biste sa stručnjakom trebali dogovoriti čišćenje jetre kako biste potakli njezinu regeneraciju.

Windhund läuft im Sand

Uvođenje nove hrane

U slučaju da je probavni sustav psa naviknut samo na jednu vrstu hrane, moguće je da pri prijelazu na novi tip, primjerice dijetnu hranu zbog alergije ili oboljenja unutarnjih organa, prva reakcija bude kašast izmet. To ipak ne mora značiti da pas ne podnosi novu hranu, nego da crijeva koriste svoj obrambeni mehanizam u obliku proljeva kako bi se oslobodila tvari na koje nisu naviknuta. Tada postupan prijelaz na novu vrstu hrane može pomoći crijevima u navikavanju.

Alergije

Ponovljeni proljev bez teških popratnih simptoma može značiti da pas ne podnosi nešto u hrani, odnosno ukazivati na alergiju. Uzroci alergija su u crijevima, jer tamo se nalazi većina imunološkog sustava. Stoga je važno, da se pri svakom liječenju alergija liječe i crijeva, kako bi pas najbolje mogao probavljati novu hranu i koristiti hranjive tvari iz nje.

Naturavetal savjet

Čišćenje crijeva u slučaju alergija može biti jako korisno. Više o tome pročitajte u našem prilogu: Blagotvorno čišćenje crijeva.

Veterinarska obrada i promjena prehrane

Promjena načina prehrane uvijek bi se trebala provoditi u korist nove prirodne hrane. Zato nemojte zazirati od toga da novoj hrani detaljno analizirate sastojke. Posebnu biste pozornost trebali obratiti na to da nema umjetnih dodataka i umjetnih vitamina, odnosno da hrana ima samo prave, čiste sastojke. Tek tada se crijevna situacija može poboljšati.

Kada posjetiti veterinara?

Ako sumnjate na zarazu crvima ili giardijom, zatražite od veterinara kontrolu uzorka stolice. I u slučajevima dugotrajnog proljeva, ili proljeva u pratnji ekstremne tromosti ili čak nemira, npr. dahtanja i grčenja, drugačije boje sluznice, pojavljivanja krvi u stolici ili pas počne povraćati, trebali biste životinju odvesti veterinaru na pregled.

Lijekovi za kućnu uporabu za psa koji pati od proljeva

Osim blage hrane na bazi riže, mrkve i piletine, pomaže i post. Blage sastojke polako svaki dan dodajte psećoj hrani. Osim toga pas mora unositi puno tekućine. Zato pripremite dodatnu zdjelicu vode s malo ulja, kvarka ili povrtnog temeljca. Nakon toga možete početi planirati čišćenje crijeva sredstvom Canis Extra Petflora, kako biste ponovno napučili crijeva izgubljenim bakterijama.

Prehrana primjerena pasmini psa u svrhu sprječavanja proljeva

Promjena prehrane

Promjena načina prehrane kod psa bez problema s probavnim sustavom može proteći brzo. U slučaju da postoji prethodno opterećenje probavnog sustava, prijelaza na novu prehranu trebao bi uslijediti postupno nakon razgovora s našim stručnim savjetnicima. Ni u kojem slučaju nemojte dodavati ekstrudiranu hranu hladno prešanoj. Čišćenje crijeva pomoću Canis Extra Petflora također može pomoći pri promjeni.

Prehrana štenaca

Za štenca je jedini pravi početak zdravog života s fleksibilnom i nedirnutom crijevnom florom zdrava prehrana. Kako biste bili sigurni u dobar početak i zdrav nastavak, trebate naviknuti malene kako na suhu hranu (hladno prešanu), tako i na sirovo ili kuhano meso ili pak konzervirane menije. Sve vrste hrane bi uvijek trebale biti bez ikakvih umjetnih dodataka jer bi oni štencu, isto kao i odrasloj životinji, mogli naštetiti.

Gotova ili domaća hrana

Prirodna zdrava hrana, kojoj su jedini sastojci čiste namirnice, prvoklasan je i ugodan način prehrane za svaku životnu dob psa. Hrana koju sami pripremate ima svoje prednosti za pse s posebnim prehrambenim potrebama ili ako baš želite razmaziti svog ljubimca. Pritom trebate misliti i na dodatke prehrani koji su psu potrebni, npr. kalcij i ulja. Rado ćemo Vas posavjetovati.

Naturavetal-Info

Imate li pitanja ili trebate savjete na temu psa i proljeva ili prehrane primjerene pasmini? Naši stručnjaci rado Vam stoji na raspolaganju! Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.