Naturavetal Logo

Zdrava hrana za štene: prilagođena pasmini psa

Dodaj na popis za kupovinu

Skoro pa nijedna odluka nije tako teška kao ona hoćemo li u svoje živote primiti novo stvorenje i za njega preuzeti odgovornost. Stoga postoji i jako velik broj pitanja koja muče svježe vlasnike štenaca, pa nije uvijek lako zadržati dobar pregled nad svim opcijama i odlučiti se za ravnomjeran koncept odgoja i prehrane. Čak i iskusnim vlasnicima pasa je velik izazov dobro odgojiti štene: različiti trendovi u prehrani s vremenom dobiju na popularnosti, pa vlasnici i uzgajivači uvijek moraju biti dobro informirani koja je hrana za štence najbolji izbor za njihovo zdravlje, ali se i lako uklapa u svakodnevicu njegovih ljudi.
Naše dugogodišnje iskustvo pokazuje: svejedno je za koji koncept prehrane se odlučite, uvijek postoji način na koji možete ustrojiti prehranu tako da bude primjerena pasmini, zdrava i prije svega potpuno prirodna.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Doseli se štene

Napokon je došao i taj trenutak, štene za koje ste se odlučili stiže u Vaš dom – zajednički život može započeti. Kako se štene do tada hranilo već ste mogli saznati od svog uzgajivača, jer i tu postoji više mogućnosti: Štene se moglo naviknuti na uobičajenu trgovačku ekstrudiranu hranu za štence, možda mu je uzgajivač već davao hladno prešanu hranu ili ga čak BARF-ao. Hrana predstavlja temelj zdravog razvoja i gore navedene različite vrste prehrane sa sobom donose različite mogućnosti za nastavak i kako možete provesti možda potrebnu promjenu vrste prehrane svoga šteneta.

Odvojite vrijeme da se naviknete na štene

Treba napomenuti : u prvih 3-7 dana (ovisno o tome koliko se brzo štene smjesti kod vas), kada je štene potpuno novo za vas, pridržavajte se njegove dobro poznate hrane. Uzgajivači vam u pravilu uvijek daju nešto hrane ili objašnjavaju gdje je možete dobiti te također kada i koje količine trebate hraniti. Kad se štene preda novom vlasniku, mijenja se cijeli njegov svijet – sve što je znao i na što je navikao – preoblikovano mu je životno okruženje, majka i braća i sestre više nisu oko njega kao i obično, mirisi su novi i mora se naviknuti to Pronađite njegovo novo “pakiranje” i upoznajte novo okruženje – osim toga, psići se obično dehelmintiziraju i cijepe prije davanja – sve to znači ogroman stres za organizam malenog, a time i za njegov imunološki sustav, čiji je glavni sjedište je u crijevima. Često se događa da su štenad u ovoj fazi osjetljiviji na infekcije ili parazite poput Giardia – dobronamjerna, ali ishitrena promjena u hrani tada može nadvladati štene. Najbolje što možete učiniti u ovoj fazi je ojačati imunološki sustav i olakšati mu što je moguće lakše navikavanje.

Naturavetal® Savjet

Potpora crijevnoj flori

Canis Extra Petflora tekuća je ravna hrana za pse koja podržava i aktivno jača crijevnu floru i imunološki sustav. Napravljena od ekstrakata žitarica, izvorske vode i milijardi kultiviranih bakterija mliječne kiseline, Canis Extra Petflora ne samo da opskrbljuje mnoštvom zdravih crijevnih bakterija već i vitaminima, mineralima i enzimima za potporu i obnovu cjelokupnog imunološkog sustava crijeva kao svestrani sastojak.

Naturavetal® Savjet

Pospješite metabolizam

Svojim jedinstvenim sastavom Canis Extra Ljekoviti treset može stimulirati metabolizam, pridonijeti usponu crijevne flore i tako pospješiti ukupnu pretvorbu hrane.

Prijelaz s ekstrudirane na hladno prešanu hranu za štence

Nije svaki pas od mladosti mogao uživati u prirodnoj prehrani, nego je, kao u većini slučajeva, bio osuđen na ekstrudiranu hranu punu umjetnih vitamina i aromatičnih tvari. Ako je štene koje ste primili naviknuto na takvu hranu, direktno ga prebacite na prirodnu prehranu bez umjetnih dodataka. Pri tome nikad nemojte miješati staru hranu s novom, nego za cijele obroke koristite Canis Plus® hladno prešanu hranu za štence ili cjelovite obroke, kako biste spriječili stvaranje prave kaše jako različite hrane u želucu psa, a koja mu je onda i teško probavljiva.

Naturavetal® Info

Ako je Vaše štene i prije promjene načina prehrane imalo zdravstvenih tegoba, kao što su meka stolica, proljev, napuhnutost, prije uvođenja ikakve nove hrane posavjetujte se s našim stručnim timom. 

U rijetkim slučajevima trebate računati na to da će procesi čišćenja potrajati i po nekoliko dana, jer se tijelo čisti od starog načina života. U pravilu tijelo samo regulira te procese. Možete mu pri tome pomoći tako što ćete svome štenetu davati pire od mrkve ili sasvim jednostavno Canis Extra granulatom mrkve, koji je zdrav dodatak prehrani pun pektina za životinju koja pati od smetnji probavnog sustava zbog prehrane. Nakon teških bolesti crijeva, ali i nakon kemijskih tretmana protiv crva, antibiotika i lijekova koji negativno utječu na crijevnu floru, preporučujemo Vam da pomognete novom razvoju crijevne flore dodatkom Canis Extra Petflora. I u tim slučajevima naš će Vam savjetodavni tim rado pomoći. Ako je štene već upoznato s hladno prešanom hranom bez umjetnih dodataka, promjena načina prehrane proteći će puno jednostavnije i bez pretjeranih komplikacija, jer bez problema možete odmah prijeći na Canis Plus® hranu za štence.

Do koje dobi psu treba hrana za štence?

Zdrava hrana za štence predviđena je za dulje razvojno razdoblje od uobičajene ekstrudirane hrane. Glavno razdoblje rasta odvija se u prvih 12 mjeseci u kojima mladi pas može imati puno koristi od vitamina, minerala i elemenata u tragovima koji se nalaze u zdravoj hrani.
Pas uglavnom raste i razvija se sve do svoje druge godine života. Taj vremenski raspon nikakva vrsta hrane ne može promijeniti, ali kao vlasnik možete pozitivno utjecati na razvojni put svog psa. Zato je energetski udio sirovih proteina i ugljikohidrata u Canis Plus® hrani za štence prilagođen psu koji raste; pri tome su  sastojci iznimno kvalitetni! Tako se razvoj psa odvija polako, ali kontinuirano. A to štedi zglobove.

Za svoje štene možete izabrati jednu od dvije ustaljene recepture, koje svojim posebno bogatim sastojcima i različitim veličinama peleta štencima svih pasmina nude zdravo zadovoljstvo: Pri tome je naša hladno prešana hrana za štence posebna, mogli bismo reći i jedinstvena:

Naturavetal® Info

Canis Plus® hranu za štence

Preporučujemo Vam da svome ljubimcu dajete Canis Plus® hranu za štence i mlade pse najmanje do starosti od 12 mjeseci – ali se kladimo da ćete je koristiti i duže!

Hladno prešana hrana za pse koji pate od alergija

Kako je Canis Plus® od lososa pomogao nebrojenim osjetljivim psima, a još je i zdrava alternativa bez žitarica za alergičare ili pse s netolerancijama, tu dokazanu vrstu sada nudimo i u varijanti za štence. Nažalost i sasvim mali psi imaju nepovoljan start u život i neko im vrijeme treba blaža hrana. S više lososa i minerala ova je hrana zamišljena kao jedinstveno rješenje.

Sirova hrana (BARF) za štence u kombinaciji sa suhom i mokrom hranom

Za štence koji jedu sirovu hranu ponuda Naturavetal® hrane je idealan izbor za kombinaciju sa sirovim mesom. Obje vrste hrane za štence Canis Plus® lako se mogu integrirati u koncept BARF-a. Osim toga svome psu možete davati i čisto meso ili zdrave iznutrice iz naših mesnih ili cjelovitih obroka kao nagradu ili obrok – ako tome kao biljni prilog dodate npr. ove pahuljice i izvor kalcija kao Canis Extra organski prah od ljuske jajeta ili Canis Extra kalcificirane morske alge, imate cjelovit obrok, koji bez problema možete dati svome psu umjesto gotovog menija. 

Naturavetal® Savjet

Vrijedne hranjive tvari

Vitamin D posebno je važan za štenad, jer pomaže da se kalcij bolje ugradi u kosti. Vitamin A je pak posebno važan za zdrave oči, snažan vid i skladan rast, a također promiče zdravu kožu. Međutim, prilikom hranjenja štenaca, baš kao i kod hranjenja odraslih pasa, vrlo je važno koristiti prirodne izvore vitamina A i vitamina D kako ne biste riskirali prekomjernom ponudom, što može opteretiti metabolizam. Canis Extra Ulje Jetre Bakalara izvrstan je izvor vitamina A, vitamina D i omega-3 masnih kiselina i stoga je važno za dobru konstituciju, zdrav imunološki sustav i skladan rast štenaca. Stoga je idealan kao dodatak BARF-u kao i jelima od kuhanog mesa.

Koje su grickalice za čišćenje zubi prikladne za štence?

Za vrijeme izmjene zuba između trećeg i osmog mjeseca života posebno dobre poslastice za žvakanje su Stapići od riblje kože i uši kunića s krznom. Da bi ih uopće mogao žvakati, mladi pas ih mora prvo namočiti svojom slinom, kako bi polako omekšali – štencima je to odlična zanimacija i rado se upuštaju u takvo grickanje. Ali budite oprezni s poslasticama za žvakanje – ako ih na dnevnoj bazi psu previše dajete, sjetite se oduzeti njihovu masu od ukupne količine hrane za taj dan. 
 

Naravno da se i suhom hranom možete poslužiti kao poslasticom i time uštedjeti na svim onim silnim opcijama za nagrade pri vježbama i treningu. Naravno da kao vlasnik želite razmaziti svog psa – ali time ga možete i previše razmaziti. Kao posebna nagrada za vrijeme treninga odlična su opcija riblje poslastice Zvjezdano nebo, mini-poslastice od goveđih ili konjskih pluća, janjećih pluća i kozjih plu koje uvijek možete nožem nasjeckati i na manje dijelove. Ako ne pretjerate s poslasticama, nego svome psu povremeno dajete po komadić, ne morate se sjetiti oduzeti njihovu masu od ukupne količine hrane za taj dan.

Koje bi se dodatke prehrani trebalo davati štencima?

Što se prehrane tiče, imate jako puno mogućnosti kojima možete pomoći svome psu. Bilo kvalitetnim uljima, prirodnim biljnim proizvodima ili dodacima prehrani za štence – imamo odgovarajući koncept za svako krzno i svaku dob, kako bismo mogli ispuniti sve individualne potrebe Vaše krznenog ljubimca.

Naturavetal® Info

Više savjeta za posebnu podršku za štence

U našem članku “Prirodna prehrana za učinkovitu zaštitu od crvi” pronaći ćete dragocjene informacije na temu zaraze crvima pasa, dok naš savjetodavni članak “Prirodna pomoć protiv krpelja” daje informacije na temu prevencije krpelja.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.