Naturavetal Logo

Bogat i nježno pripremljen: Naturavetal®-ov postupak

Dodaj na popis za kupovinu

Za proizvodnju suhe hrane potrebna je minimalna količina ugljikohidrata kako bi se omogućila stvrdnjavanje. Stoga je suha hrana općenito bogatija ugljikohidratima nego mokra hrana.

S obzirom na to da je pas vrlo blizak vuku, a glavni dio njegove prehrane trebao bi biti meso, posebno je važno da su ugljikohidrati koje pas unosi suhom hranom posebno vrijedni. Stoga bi trebali biti visoko probavljivi izvori energije koji sadrže mnogo hranjivih tvari za psa i njegovu crijevnu floru.

Tijekom proteklih godina, hrana za pse koja sadrži žitarice sve više je bila pod sumnjom, a često se pogrešno povezuje s ugljikohidratima. Postoji mišljenje da su žitarice jedan jedini, loš sastojak. Postoje mnogi psi koji ne podnose gluten i druge tvari prisutne u žitaricama, pogotovo alergije na pšenicu. Ono što je dodatno bacilo sjenu na upotrebu žitarica u hrani za pse jest posebno visok udio u lošoj hrani.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Međutim, treba uzeti u obzir sljedeće: Ako hrana umjesto riže sadrži krumpir, može se označiti kao "bez žitarica", ali nikako kao "bez ugljikohidrata". Ključni faktor ne bi trebao biti je li biljka botanički žitarica, tj. slatka trava, ili ne. Ključni faktor trebao bi biti kakva je kvaliteta sadržanih ugljikohidrata i u kojoj količini ih proizvođač koristi.

Mi koristimo samo zdrave žitarice u našoj hrani i pažljivo ih pripremamo za probavu. Riža, zob, kukuruz, proso i heljda visokokvalitetni su izvori energije za psa koji također sadrže vrijedne hranjive tvari. Obično se žitarice bilo koje vrste ne mogu probaviti od strane psa. Jedino ih nježnim kuhanjem i otvaranjem možemo koristiti kao vrijedan izvor energije i bogatog izvora vlakana za poticanje probave.

U našem asortimanu također nudimo različite mogućnosti kako možete potpuno bez žitarica ili s visokokvalitetnim alternativama bez glutena hraniti svog psa, kako u suhoj tako i u mokroj hrani.

Prirodna riža

Naturavetal®-ova riža za asortiman Canis Plus® hrane za pse priprema se nježnim postupkom kuhanja pod tlakom. Međutim, inovativna obrada samu po sebi ne čini zdravu hranu za pse. Za laika je često teško razlikovati različite vrste riže:

  • Sirova riža se bere direktno s polja - još uvijek sadrži sve ljuske i otprilike 8-9% sirovih vlakana.
  • Uklanjanjem prve ljuske dobiva se smeđa riža. I ovu rižu obavija ljuska.
  • Uklanjanjem posljednje ljuske dobiva se bijela riža.
  • Različite uzgojne vrste također nose različita imena, poput dugog zrna itd.


Sirova riža za Naturavetal® hranu za pse nakon žetve s polja čisti se i napuhava pod tlakom i toplinom (slično kao kokice). Na taj način se struktura sirovih vlakana razdvaja, ali ne uništava. Jedinstvenim postupkom pritiska proizvod se stabilizira bez dodatka konzervansa. Budući da su strukture cijelog zrna sa svojim vitaminima i mineralima prisutne, ovdje govorimo o integralni riži. U uobičajenoj hrani za kućne ljubimce iza oznake "s rižom" često se kriju samo komadići potpuno polirane riže. Ova riža gotovo da ne sadrži više minerala ili vlakana. Naša otvorena, zdrava neoljuštena sirova riža s cijelom ljuskom sadrži vrijedna sirova vlakna i celulozu koja podržava peristaltiku crijeva i apsorbira vlagu iz crijeva. To osigurava čvrstu, redovitu probavu i čisti crijevnu sluznicu.

Zob

I ovdje se radi o sirovoj zobi. Ona se čisti i ljušti, budući da je njezina vanjska ljuska previše tvrda da bi je pas mogao probaviti. Nakon naše nježne pare, zob izgleda poput zobenih pahuljica i vrlo je lako probavljiva.

Kukuruz

Kukuruz je bez glutena i bogat je mnogim vitaminima B skupine te drugim mineralima koji su važni za srce i živčani sustav, a pruža i lako probavljivu energiju. I naš kukuruz se otvara pod tlakom, čime se osigurava da se sačuva većina sadržanih hranjivih tvari. Negativne tvrdnje o kukuruzu u vezi s promjenama u ponašanju nisu potvrđene u našoj hrani. Međutim, pogrešna prehrana može utjecati na ponašanje vašeg psa. Ako želite saznati više, slobodno pogledajte naš vodič "Veza između prehrane i ponašanja pasa".

Proso

Smeđe proso je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka. Ima smeđu i tvrdu ljusku i već tisućama godina smatra se potpunom i prirodnom hranom bogatom mikronutrijentima. Tijekom prerade uklanja se samo vanjska ljuska jer nije probavljiva za životinju. Na taj se način ne samo da se sačuvaju vlakna bogata vlaknima za zdravu aktivnost crijeva, već se također unos podudara s mineralima, vitaminima, mikronutrijentima i prije svega vrijednim silicijem.

Heljda

Heljda nije žitarica, već trava iz obitelji grebena, pa je također bez glutena. Sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za psa i općenito obiluje hranjivim tvarima. Može podržavati funkciju jetre i sudjelovati u regulaciji razine kolesterola i šećera u krvi.

Podrijetlo i kvaliteta naših sastojaka

Žitarice i zamjene za žitarice koje koristimo u našem asortimanu potječu iz EU i uzgajaju se prema zakonskim standardima. 

Koristimo samo žitarice i zamjene za žitarice koje nisu genetski modificirane. Međutim, 100% bez genetskog inženjeringa se ne može jamčiti jer se zbog okolišnih čimbenika i transportnih ruta može pojaviti mala kontaminacija koju danas, nažalost, nitko više ne može izbjeći.

Žitarine i zamjene za žitarice koje koristimo u Canis Plus® ili Felins Plus® hrani pažljivo se pregledavaju prema najstrožim kvalitativnim kriterijima i otvaraju blagom parnom metodom, čime se osigurava optimalna probavljivost za pse i pruža raznolike hranjive tvari kao dodatak mesu, povrću, voću i biljkama. Tijekom strogih kontrola sirovina više puta se čisti kako bi ostao samo vrijedan zrno koje se koristi za proizvodnju naše hladno prešane hrane. Manje vrijedni biljni nusproizvodi poput stabljika ili lišća već su izdvojeni tijekom tih kontrola. Također se strogo nadzire sadržaj mikotoksina, uključujući i aflotoksine.

Ako su zrna koja se obrađuju visokokvalitetna i prisutna u odgovarajućem udjelu u hrani, tada nije potrebno da hranite psa bez žitarica. Međutim, ako vaš pas ima alergiju na žitarice, tada biste ga trebali hraniti bez žitarica. Kako to postići s Naturavetalom®, možete saznati u našem vodiču "Moj pas ima alergiju - što sad?".

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.