Naturavetal Logo

Naturavetal® priručnik o hrani: ovo je važno kada je prehrana u pitanju!

Naučite sve o tome što je važno kada se radi o hranidbi uz našu temeljnu hranu. Bilo da se radi o hranilici za životinje ili o hranilici za životinje: optimalna, prirodna prehrana vrlo je važna ako pas želi rasti zdrav, uravnotežen i pun radosti života. U idealnom slučaju, trebali biste ih hraniti visokokvalitetnom hranom koja ne sadrži dodatke koji oštećuju metabolizam i prirodno opskrbljuje zdjelicu potrebnom energijom – za pse koji su sretni i jednostavno se osjećaju dobro.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Najvažnija stvar kada je u pitanju hrana

Kao vlasnik kućnog ljubimca, želite najbolje za svog ljubimca. Ali zbog različitih mogućnosti hranjenja i mnoštva dostupnih vrsta hrane, čovjek se lako zatrpa. To je slučaj s mnogim vlasnicima kućnih ljubimaca, toliko da im je sve teže odabrati pravu hranu za svog ljubimca. Ako se tome dodaju bolesti ili alergije, neizvjesnost se povećava jer tada pravilna prehrana postaje posebno važna.

Naša je osnova uvijek bila udruživanje stručnosti i razvoj holističkih koncepata hranjenja koji se mogu prilagoditi individualnim potrebama svakog psa i mačke. Nadalje, za nas je to uvijek bio dio dijeljenja ovog znanja s našim kupcima i prenošenja istog na njih. Prikupili smo neke pozadinske informacije u našem priručniku o stočnoj hrani, koji vam daje prvi pregled prava na deklaraciju, aditiva, prirodnih hranjivih tvari i drugih tema.

Koji su procesi proizvodnje?

U sektoru suhe hrane najčešće se proizvodi suha hrana tzv. ekstrudirana hrana koja se proizvodi u ekstruderu. No, tu su i kuhana suha hrana i hladno prešana suha hrana, a sve je popularniji i tzv. suhi BARF.

Procesi proizvodnje

Naša hladno prešana hrana

Posebnost naše hladno prešane hrane je, između ostalog, to što se sirovine pažljivo obrađuju pojedinačno: meso se suši i melje kako bi se moglo prešati. Zrno se razgrađuje jedinstvenim postupkom preko vruće pare i zatim čini probavljivim. Povrće i začinsko bilje se dodaje osušeno na zraku neposredno prije hladnog prešanja. To osigurava posebno visoku bioraspoloživost pojedinačnih sastojaka. 

Kod hladnog prešanja koje štiti vitalne tvari koristi se kratki tlak okoline. Kao rezultat toga, vitamini, minerali i sekundarne biljne tvari ostaju u velikoj mjeri zadržani. Naša hladno prešana hrana ne bubri u želucu, što smanjuje rizik od uvijanja želuca. Za vrstu je očito prikladnije hladno prešanje.

Ekstrudirati

Ekstruzije su hrana za pse i mačke koja se preša pod visokim pritiskom i visokom temperaturom. Temperature se postižu između oko 140 - 200°C. Na ovoj temperaturi mijenjaju se ili uništavaju mnogi vitalni vitamini i hranjive tvari. Oni se dodaju umjetno. Osim toga, aditivi kao što su bojila i arome često se koriste za povećanje prihvaćanja. 

Masa se velikim pritiskom utiskuje kroz kalup, a zatim pošprica mašću. To čini pelete privlačnijim vlasniku, sprječava užeglost, izbjegava habanje i također bi trebalo povećati prihvatljivost. Sumnja se da mnogi aditivi izazivaju metaboličke poremećaje i alergije.

Suha hrana za pečenje

Kod suhe hrane za pečenje, pojedinačne sirovine se melju, usitnjavaju i gnječe, obično uz dodatak vode. Zatim se od ove pulpe oblikuju ili izrezuju komadi. Zatim se peku u pećnici. U ovom procesu koriste se temperature do oko 150°C dok se izvorno sirovo tijesto potpuno ne skuha. 

Prednost ovog postupka proizvodnje je što kroketi neće biti napuhnuti. Nedostatak je što visoke temperature koje su djelovale na pelete tijekom dužeg vremenskog razdoblja mogu uništiti ili promijeniti vitalne hranjive tvari i vitamine, zbog čega se najčešće dodaju umjetno.

Suhi BARF

Suhi BARF je baziran na BARF-u, ali pojedinačni sastojci nisu sirovi i svježi, već sušeni. To ih čini puno izdržljivijima. Proces sušenja također mijenja volumen pojedinačnih sastojaka i obrok hrane se uvijek mora neko vrijeme namakati u vodi prije nego što pas može jesti.

Naš način pripreme mokre hrane

Meso se mljeveno sirovo, hladno nadjeveno ostalim sastojcima za naše jelovnike i zatim kratko kuhano u pakiranju. To jamči tradicionalni način proizvodnje koji omogućuje odsutnost konzervansa.

Pravo na deklaraciju – Kako čitati naljepnicu

Postoje brojni propisi EU, kao i nacionalni propisi, zakoni i smjernice o označavanju hrane za životinje. Na naljepnici (tj. deklaraciji) možete pronaći sljedeće podatke: sastav, sastojke, dodatke, upute za hranjenje i dodatne podatke.

Deklaraciju

Sastojci

Zakonski je zahtjev da redoslijed sastojaka navedenih na ambalaži bude jednak njihovom udjelu u hrani za životinje. Sastojak koji je prvi stoga mora biti glavna komponenta stočne hrane. Ovdje je potrebno razlikovati otvorenu i zatvorenu deklaraciju.

Otvorena deklaracija

Pojedinačne komponente krmiva dane su redoslijedom kojim su u krmivu sadržane u smislu količine. U Naturavetal®-u se sve deklarira otvoreno i transparentno!

Zatvorena deklaracija

U slučaju zatvorene deklaracije sastojci se spajaju u skupine krmiva i deklariraju. To znači da se npr. može deklarirati kao "pšenica". Prema Prilogu 3 stočne hrane, žito može značiti sljedeće: "Sve vrste žitarica, bez obzira na njihov izgled, kao i proizvodi prerade endosperma." 

Ovo uključuje gotovo sve jer ne kaže o kojoj se žitarici radi niti o kojem dijelu biljke. Ovdje se često koriste niži dijelovi biljaka iz ekonomskih razloga. Da biste točno znali što hranite, trebali biste pitati proizvođača.

Nusproizvodi životinjskog i biljnog podrijetla

Ovi pojmovi mogu uključivati ne samo vrijedne sastojke poput srca, jetre, prosa ili zrna riže, već i lošije, nutritivno upitne ili slabo probavljive komponente koje su često ostaci ljudske proizvodnje hrane. To uključuje krzno, perje ili kandže ili ljuske (npr. krumpira), lišće, korijenje ili stabljike. Kod nas su ti nusproizvodi nezamislivi. 

Dakle, ako iza pojma “nusproizvodi” nema objašnjenja o čemu se radi, uvijek treba biti skeptičan: odgovoran proizvođač koji obrađuje visokokvalitetne sastojke će ih predstaviti, a ne sakriti.

Izvori mesa i što se krije iza informacija

Iako je vrsta mesa u većini slučajeva reklamirana na ambalaži, to ne znači automatski da hrana sadrži kvalitetno meso. Primjer: prema zakonu konzerva koja se reklamira s okusom “janjetine” smije sadržavati samo 4% janjetine. Ostatak može doći od svinjetine, govedine i drugih izvora mesa. Okus janjetine može se napraviti od 4 ili više različitih vrsta mesa. Ovo je vrlo problematično za alergičnog psa. Nadalje, nije jasno je li 4% janjetine i naravno ostatak sadržaja visoke kvalitete ili se sastoji isključivo od lošijeg klaoničkog otpada. Naziv prerađenog mesa također čini veliku razliku.

Izvori mesa

Podrijetlo mesa i kvaliteta hrane

Riječi poput "meso životinja koje se koriste za proizvodnju hrane" često se čitaju na određenim feedovima. Važno je zapamtiti da svaki proizvođač hrane za pse i mačke koristi meso iste zaklane životinje koje se koristi i kao hrana za ljude. 

Onog trenutka kada se meso pretvori u stočnu hranu, ono automatski spada u tzv. kategoriju 3 i gubi oznaku "kvalitete hrane", iako potječe od iste zaklane životinje od koje je proizvedeno meso za ljude. Ova potpodjela u kategoriju 3 ima pravnu pozadinu koje se moraju pridržavati svi proizvođači hrane za životinje. Nezdrave životinje za klanje koje nisu prikladne za ljudsku prehranu ne koriste se u proizvodnji ljudske hrane niti u proizvodnji stočne hrane. Samo životinje za klanje pogodne za ljudsku prehranu prerađuju se kao hrana. 

Njihovi najfiniji dijelovi, kao što su savršeni komadi fileta, koriste se za ljude, a ostaci mesa (osobito meso i dijelovi masnoće i iznutrice, npr. srce, jetra, bubrezi, pluća ili jezik) koriste se za stočnu hranu. Međutim, to ne utječe na kvalitetu sadržanih hranjivih tvari i zaklana životinja se koristi optimalno ekonomično. 

Loši životinjski nusproizvodi poput brašna od perja, kandži ili rogovlja ne koriste se u vrhunskoj hrani kao što su Canis Plus® i Felins Plus®. Uvjerite se u kvalitetu svoje stočne hrane tako što ćete obratiti pozornost na otvorenu deklaraciju i izbjegavati lošije životinjske nusproizvode poput brašna od kandži ili perja i svih sintetičkih dodataka. Za dug i zdrav život važni su kvaliteta hrane i receptura koja odgovara vrsti.

Perad

Ova deklaracija obično pokriva sve dijelove cijele životinje, uključujući kljun, pandže, perje itd. Oni se vagaju prije sušenja, što očito povećava postotak peradi. Kad bi perad bila samo meso, mogla bi se i deklarirati kao takva.

Meso peradi

Riječ je o mesnatim dijelovima peradi. Prije sušenja se važe kao svježe meso, jer je masa veća nego nakon sušenja zbog vode koju meso sadrži. No, kupac kupuje brikete i ne bi mu trebalo smetati kolika je bila težina mesa kad je još uvijek bilo 60-70% vode. 

No, proizvođač sada može na prvo mjesto u sastavu staviti meso peradi. Ovaj trik sugerira kupcu da je meso peradi glavna komponenta hrane.

Brašno od peradi

Ovdje se meso važe nakon sušenja. Unatoč istoj količini svježeg mesa kao i mesa peradi, ova vrijednost je niža i pojavljuje se tek niže u sastavu. Međutim, kako su ove informacije najiskrenije, koristimo ovaj oblik izjave.

Brašno mesa peradi

I ovdje vrijedi isto kao i za perad - samo se ne važe prije, nego nakon sušenja.

Žitarice i drugi izvori ugljikohidrata

Posljednjih godina hrana za pse na bazi žitarica sve je više diskreditirana, a mnogi vlasnici kućnih ljubimaca često ne razumiju zašto. Postoji percepcija da su žitarice samo jedan inferiorni sastojak jednostavno zato što se o žitaricama u nekom trenutku ružno govorilo. Često se ne zna koje biljke pripadaju žitu. Postoje fraze poput: “U principu, pse hranim samo hranom bez žitarica. Ako želim usrećiti svog psa, onda ga pomiješam s malo riže”, što pokazuje koliko neznanje ovdje prevladava. Raširili su i drugi mitovi, koje želimo detaljnije ispitati u nastavku.

Žitarice i drugi izvori ugljikohidrata

Žitarice i alergije

Alergija može nastati samo prvim kontaktom. Budući da je većina hrane za pse u prošlosti sadržavala žitarice, odgovarajući broj životinja s poremećenim metabolizmom imao je prvi kontakt s jednom vrstom žitarica, a mnoge su životinje imale alergijsku reakciju na žitarice. U današnje vrijeme, kada je prehrana bez žitarica trend i sve više vlasnika kućnih ljubimaca hrani suhom hranom bez žitarica, koja samim time sadrži i krumpir ili slično, vidimo kako je odjednom sve više pasa alergičnih na krumpir, ali toleriraju žitarice tipa dobro. Pojava alergija prati trend.

Za općenito zdravu životinju nije nikakav problem ako je u hrani sadržano žito, sve dok su količine ispravne i proizvođač koristi sirovine visoke kvalitete koje su pažljivo prerađene i ne prerađuju biljne nusproizvode kao što su kao stabljike ili korijenje. Oduvijek smo se odricali ovih nusproizvoda i oslanjamo se na hranjive tvari cjelovitog zrna, pažljivo razrađene kako bismo sačuvali dragocjena sirova vlakna. Ako želite saznati više, pogledajte ovdje.

U slučaju postojeće alergije na žitarice, psa je naravno potrebno hraniti bez žitarica. Više o ovoj temi možete saznati u našem vodiču “Hrana za pse bez žitarica – nije samo trend”.

Alergija na žitarice ili glutenska intolerancija?

Mnogi psi za koje se čini da imaju alergiju na žitarice uopće ne reagiraju na žitarice, ali su općenito osjetljivi na gluten u žitaricama. 

Problem glutenske intolerancije raširen je i među nama ljudima. I kod ljudi koji dosta dobro podnose gluten često se nakon konzumiranja velikih količina glutena pojave probavni problemi, a može se dogoditi i da su naši psi osjetljivi na gluten. Zato u našoj hrani koristimo samo sastojke bez glutena.

Udio žitarica i mesa

Sadržaj žitarica i mesa. Svaka suha hrana ima veći udio povrća nego mokra hrana jer taj sadržaj osigurava da se hrana može prešati. Za to su ugljikohidrati neophodni. Ako želite dati hranu sa što većim udjelom mesa ili sa što nižim udjelom ugljikohidrata, općenito biste trebali izbjegavati hranjenje suhom hranom. Mokra hrana kao što je Canis Plus® Potpuni obroci stoga je mnogo prikladnija za psa.

Pšenica i razdražljiv pas

Ako pas jede hranu koja sadrži visok udio brzo probavljivih ugljikohidrata, a istovremeno nedovoljnu količinu sirovih vlakana, razina šećera u krvi može naglo porasti. Ako hrana također sadrži puno masti i bjelančevina, pas odjednom može imati na raspolaganju mnogo više energije nego što mu je stvarno potrebno. Ako je već prilično nervozan i nemiran, onda se lako može dogoditi da višak energije izazove “pretjeranu reakciju”. Međutim, žitarice općenito nisu odgovorne za to, to je zbog kvalitete prerađene sirovine žitarica i cjelokupnog sastava hrane, koji vjerojatno nije primjeren za psa. Za više informacija o tome kako hrana može utjecati na ponašanje psa, pogledajte naš vodič “Odnos između prehrane i ponašanja psa”.

S našim Canis Plus® osiguravamo da su sirovine koje obrađujemo visokokvalitetni dobavljači hranjivih tvari. Nježno se razgrađuju kako bi ih pas mogao dobro iskoristiti, na primjer koristimo smeđu rižu umjesto sjajne bijele riže. Smeđa riža sadrži mnogo više hranjivih tvari i također mnogo više sirovih vlakana od sjajne bijele riže. Naše formule su prilagođene potrebama psa i osmišljene tako da ga ne “preplave” “brzom” energijom, već da mu daju relativno konstantnu energiju kroz dulje vremensko razdoblje - na taj način, nagli višak energije utječe na ponašanje psa se može izbjeći pas bi mogao utjecati, izbjeći.

Ali imajte na umu sljedeće: mnogi su psi ljubitelji hrane i to svojim vlasnicima pokazuju odmah nakon jela veselo trčkarajući oko njihovih nogu – ako se takvo ponašanje pozitivno potiče, vrlo je moguće da će pas to sve više pokazivati. Ovo je nešto naučeno, a ne znak pretjerane uzbuđenosti.

Što kažu analitički sastojci?

Analitički sastojci obvezni su podaci prema europskom zakonodavstvu za životinje za životinje. Ovo je Weender analiza u kojoj se analiziraju sirovi proteini, sadržaj masti, sirovi pepeo i sirova vlakna. U slučaju hrane za životinje s udjelom vlage većim od 14%, udio vlage također mora biti naznačen.

Analitički sastojci

Sirove bjelančevine

Zbroj dušikovih spojeva skriven je iza specifikacije sirovog proteina. Budući da se u analizi pojavljuju sve bjelančevine (i životinjske i biljne), količina bjelančevina ne govori ništa o njihovoj kvaliteti. Esencijalne aminokiseline su prije svega potrebne za izgradnju i održavanje tjelesnih tvari, jer se moraju unositi hranom. 

Pretjerano hranjenje inferiornim bjelančevinama također može biti uzrok mnogih bolesti. S istom količinom hranidbe visokokvalitetnim bjelančevinama iz mišićnog mesa i iznutrica, s druge strane, postoji odgovarajuća opskrba esencijalnim aminokiselinama. Najbolja hrana stoga nije ona s najvećim udjelom sirovih bjelančevina, već ona s najkvalitetnijim bjelančevinama u odgovarajućem ukupnom udjelu, kao što je pouzdano slučaj s našom paletom krmiva.

Udio masti

Izraz sadržaj masti također skriva svu masnoću sadržanu u hrani za životinje. Ni u ovom slučaju iz ovih podataka nije moguće utvrditi o kojoj se vrsti masti radi. Masti su najvažniji dobavljač energije. Osim toga, mast također služi za prijenos hranjivih tvari i zaštitu organa i živaca. 

Tijelo ne može samo sintetizirati neke masne kiseline, one se moraju unijeti hranom (esencijalne masne kiseline). Životinjske masti obično sadrže uglavnom zasićene masne kiseline. S druge strane, vrijedne nezasićene i polinezasićene masne kiseline uglavnom se nalaze u ribi i nekim biljkama. Previše energije/masti pohranjuje se u tjelesnim zalihama.

Sirova vlakna

Ovdje ćete pronaći udio dijetalnih vlakana koja su od apsolutne važnosti za crijevnu peristaltiku, a time i za reguliranu probavu. Među ostalim, sirova vlakna podupiru dobre crijevne bakterije i tako stvaraju fiziološko crijevno okruženje.

Sirovi pepeo

Sirovi pepeo sadrži anorganske komponente stočne hrane. To su minerali i spojevi elemenata u tragovima. Određivanje se provodi spaljivanjem u mufelu na 550°C. Razlika između suhe tvari i sirovog pepela predstavlja organsku tvar, tj. sirove bjelančevine, sadržaj masti, sirova vlakna i ekstrakte bez dušika. 

Općeprihvaćeno mišljenje da visoka vrijednost sirovog pepela opterećuje bubrege vrijedi samo za umjetne vitamine i minerale. Naša hrana sadrži samo visokokvalitetne sirovine. Stoga njegova vrijednost sirovog pepela predstavlja pozitivan kriterij za idealnu opskrbu životinja mineralima i elementima u tragovima.

Što su hranjive tvari?

Prehranu u osnovi čine bjelančevine (bjelančevine), masti (lipidi), ugljikohidrati (saharidi), kao i vitamini, minerali, elementi u tragovima i voda. Ove hranjive tvari neophodne su za zdrav život primjeren vrsti, tijelo pasa i mačaka ovisi o njima kako bi moglo optimalno funkcionirati.

Hranjive tvari

Vitamini

U svom izvornom obliku, prirodni vitamini obavljaju vrlo specifične funkcije. Naše različite vrste hrane prirodno su vitaminizirane i mineralizirane prirodnim sastojcima. Međutim, mnogi vlasnici kućnih ljubimaca pogrešno se orijentiraju u tablicama ishrane prvenstveno prema količini pojedinih vitamina kako bi utvrdili je li njihov ljubimac dovoljno opskrbljen. No, nije presudna količina, već stvarna iskoristivost vitamina i minerala. 

Međutim, vjerojatnije je da će vlasnici kućnih ljubimaca osjetiti taj iznos i željeti njime pokriti navodni manjak. S vremenom to može dovesti do prekomjerne ponude koja je potpuno patogena ako se unese više od stvarno potrebnih vitamina. Umjetnim i sintetičkim vitaminima nedostaje prirodna raznolikost. 

Tijelo ih slabo obrađuje i snažno utječu na metabolizam jetre i bubrega. Sintetski vitamini mogu se prepoznati na ambalaži, primjerice po informaciji “aditivi”. Budući da se u našoj hrani ne obrađuju nikakvi umjetni vitamini, ovaj izraz naravno nije naveden.

Više informacija o vitaminima možete pronaći u našem vodiču “Kratko znanje o vitaminima”.

Minerali

Minerali su uključeni u razne zadatke u tijelu. Služe, primjerice, za potporu formiranju kostiju i daju značajan doprinos funkcijama imunološkog sustava za očuvanje zdravlja.

Više o temi minerala možete saznati u našem vodiču “Kratka znanja o mineralima”.

Kalcij – fosfor

Kalcij je jedan od najvažnijih minerala u životinjskom organizmu, uglavnom je pohranjen u kostima i zubima, au malim količinama prisutan je u krvi. Neophodan je za izgradnju i održavanje kostura i zubi, podupire zgrušavanje krvi i održava funkciju mišića i živaca. Fosfor je elementarni partner kalciju i gradivni materijal kostiju i zuba. Od velike je važnosti za cjelokupni metabolizam i neophodan za acidobaznu ravnotežu. 

U našoj hrani uravnoteženi omjer Ca/P postiže ravnotežu potrebnu za optimalno zdravlje. Zbog prirodnih sirovina, višak je nemoguć. Istovremeno se sprječava manjak.

Što su aditivi?

Aditivi su tvari koje se dodaju hrani za životinje kada sami sastojci ne mogu postići određenu svrhu. Cilj može biti da hrana ima posebno privlačnu boju ili privlačan, ukusan miris, ali i da ima posebnu teksturu ili duži rok trajanja. Nažalost, aditivi se danas prečesto koriste jer su jeftin način da se nadoknade nedostaci sastojaka niže kvalitete. U pravilu su to sintetičke tvari, tj. kemijski proizvedene.

Aditivi

Senzorski sastojci

Ove se tvari dodaju konvencionalnoj hrani za životinje kako bi se poboljšala ili promijenila organoleptička ili optička svojstva hrane za životinje. Funkcionalne skupine bojila i aroma spadaju u ovu kategoriju.

Fiziološki prehrambeni dodaci

To su tvari koje imaju nutritivnu važnost za hranu i životinju, kao što su vitamini, provitamini, elementi u tragovima, aminokiseline.

Konzervansi

Konzervansi su često deklarirani pod “EC aditivi” ili “s antioksidansima”. Upitni su rezultati istraživanja koji dokumentiraju da konzervansi mogu izazvati alergije i promijeniti imunološki sustav. 

Oni čak mogu imati učinak na poticanje raka na tijelo. Suhu hranu zapravo nije potrebno čuvati. Međutim, kako bi bila ukusnija, masnoće se obično naknadno prskaju po hrani. Za toplog vremena masnoće bi nakon kratkog vremena užegle i stoga ih je potrebno čuvati. Namjerno radimo bez toga i stoga nudimo našu stočnu hranu bez prskanih masti i bez konzervansa.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.