Naturavetal Logo

Količine hrane i savjeti za promjenu prehrane šteneta

Dodaj na popis za kupovinu

S prehranom štenaca koja odgovara vrsti, postavljate temelje za dug, vitalan život psa. Bilo BARF, parcijalni BARF, mokra ili suha hrana - u osjetljivoj fazi razvoja šteneta važno je uravnoteženom prehranom osigurati zdrav razvoj organa, trening mišića i zglobova, odgovarajući rast kostiju i skladnu interakciju hormona. Najvrednije što možete dati svom mladom psu na njegovom životnom putu je prirodna prehrana za štenad prilagođena vrsti za holističko blagostanje.

Bez obzira koji je koncept hranjenja vaš uzgajivač hranio, slobodno ga možete proširiti ili promijeniti. Kod nas ćete pronaći prirodno i vrsti prikladno rješenje za svaki koncept hranjenja.

Ovdje možete saznati više o prehrani štenaca, pronaći ćete i preporuke za hranjenje štenaca te druge savjete za promjenu hrane.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Prehrana štenaca: čime mogu hraniti svoje štene?

Bez obzira na to želite li svoje štene hraniti hladno prešanom suhom hranom, mokrom hranom, dijelomičnim BARFom ili BARF, uvijek se pobrinite da je to hrana prilagođena štencima kako bi štene dobilo sve važne hranjive tvari koje su mu potrebne za zdrav rast. Zato nudimo prirodnu hranu za štence koja je posebno prilagođena potrebama štenaca i mladih pasa u razvoju - kako suhu tako i mokru hranu. Budući da nudimo hladno prešanu suhu hranu za štenad i mlade pse, imate i mogućnost kombiniranja različitih vrsta hrane u prehrani štenaca. Na primjer, moguće je hraniti našu hladno prešanu suhu hranu za štence u jednom obroku, a našu nježno kuhanu mokru hranu za štence u drugom obroku. Prirodna prehrana za štene stoga se može individualno prilagoditi potrebama vašeg šteneta i, naravno, vašim preferencijama.

Prehrana za štence s našom hladno prešanom suhom hranom za štence i mlade pse

Hladno prešanu suhu hranu za štence i mlade pse nudimo u dva okusa. Naš klasični Canis Plus® Perad za štenad i mlade pse i naš Canis Plus® Losos za štenad i mlade pse, koji je posebno prikladan za mlade pse s osjetljivim želucem ili alergijama. Obje varijante karakterizira njihov poseban sastav koji štencima i mladim psima prirodno osigurava sve hranjive tvari potrebne za zdrav rast.

Prednosti naših hladno prešanih Canis Plus® za štenad i mlade pse na prvi pogled:

 • Nježno hladno prešano, ne pokazuje oticanje u probavnom traktu
 • Preko 65% svježeg mesa ili svježe ribe prije sušenja
 • S prirodnim vitaminima i mineralima
 • Hranjenje najmanje do 12 mjeseci starosti: umjeren sadržaj energije za spor i ravnomjeran rast
 • Sadrži ili samo perad ili losos kao izvor životinjskih proteina
 • S uljem lososa – za zdrav razvoj zglobova, sjajnu dlaku i zdravu kožu
 • bez punila ili inferiornih nusproizvoda kao što su brašno od perja ili kandže
 • Bez dodanih boja, aroma ili konzervansa ili sintetskih vitamina
 • Recept bez glutena
 • Može se kombinirati s Canis Plus® potpunim obrocima za štenad, Canis Plus® mesnimi obroci u limenkah ili mesnim rolicama s prilogom ili BARF-om
Naturavetal® Savjet: Hladno prešana suha hrana za štence i mlade pse

Želite li saznati više o našoj hladno prešanoj suhoj hrani za štence i mlade pse, pogledajte ovdje ili kontaktirajte naš tim stručnjaka za individualne savjete.

Prehrana za štence s mokrom hranom: naši nježno kuhani obroci za štence

Naši nježno kuhani obroci za štenad Canis Plus® dostupni su u različitim okusima poput piletine, janjetine ili govedine. Uz obilje mesa iz samo jednog izvora životinjskih bjelančevina, mladim psima nude razne vrste zdravog povrća i voća, te visokokvalitetno bilje i ulja. Raznolikost okusa je stoga osigurana, a osim toga sve varijante naših jelovnika za štence ne sadrže žitarice.

Prednosti našeg Canis Plus® obroka za štence, specifikacije

 • Nježno kuhano kako bi se zaštitile sadržane hranjive tvari na najbolji mogući način
 • Visok udio mesa veći od 70%
 • Sadrže samo jedan izvor životinjskih bjelančevina i stoga su vrlo prikladni za osobe koje pate od alergija
 • S prirodnim vitaminima i mineralima
 • Otvorena izjava: Saznat ćete čime točno hranite svog psa
 • Formule bez žitarica
 • Brzo i praktično hranjenje: osnovni dodaci su već uključeni, hranite prikladno za vrstu i blisko BARF-u
Naturavetal® Savjet: Nježno kuhana mokra hrana za štence i mlade pse

Ako želite saznati više o našim obrokih za štenad Canis Plus®, pogledajte ovdje ili se obratite našem timu stručnjaka za individualni savjet. 

Prehrana za štence s našim Canis Plus® varijacijama čistog mesa

Ako želite obrok za svog mladog psa učiniti još individualnijim, na primjer zato što pas ne smije jesti nijedan od naših obroka za štence zbog alergije ili intolerancije, pronaći ćete ono što tražite s našim Canis Plus® mesnim obrokom u limencimesne rolice. Čak i ako štene ne podnosi sirovo meso, a vi i dalje želite hraniti blizu BARF-a, naše varijante čistog mesa Canis Plus® vrlo su prikladne jer je meso koje sadrže već kuhano i možete jednostavno zamijeniti stvarnu količinu sirovog meso s njim.

Međutim, imajte na umu da su naše Canis Plus® mesni obroci dopunska hrana. Mogu se hraniti čistim s vremena na vrijeme kao ukusna nagrada ili s našim mješavinama pahuljica osušenih na zraku Canis Extra Vit/Min mješavina pahuljica ili pahuljicama Canis Extra Top-Fit-Mix, zajedno s izvorom kalcija i ulja za biti prihranjivani, stalno kao glavna hrana. Naše čistomesne varijante možete nadopuniti i prilozima od povrća, voća i začinskog bilja koje ste sami pripremili.

Prednosti naših Canis Plus® varijacija čistog mesa na prvi pogled

 • Jednostruki protein: Sadrži 100% mesa iz jednog životinjskog izvora proteina
 • Prikladno za pse koje pate od alergija: mnoge različite vrste osiguravaju širok raspon izbora
 • Otvorena deklaracija s preciznim podacima o sastavu
 • Alternativa za štence koji ne podnose sirovo meso
 • Svestran dizajn: priloge i dodatke možete odabrati slobodno i prema svojim potrebama
 • Pogodno kao dio eliminacijske dijete
Naturavetal® Savjet: Nježno kuhane varijante čistog mesa za štence i mlade pse

Ako želite saznati više o našim Canis Plus® varijantama čistog mesa i dodatnim prilozima, pogledajte ovdje ili se obratite našem timu stručnjaka za individualni savjet. 

Kada mogu promijeniti prehranu za štence?

Za Vašeg štenca preseljenje u novi dom znači da se njegov uobičajeni život potpuno mijenja - dolazi u novu, uglavnom potpuno nepoznatu okolinu, majka i braća više nisu oko njega kao inače, mirisi su novi i on mora pronaći svoj put u svoj novi "čopor" i upoznavanje nove sredine.

Osim toga, štenci se prije predaje obično dehelmintiziraju i cijepe - sve to predstavlja ogroman stres za organizam mališana, a time i za njegov imunološki sustav, čiji je glavni onaj u crijevima.

Često se događa da su štenci u ovoj fazi podložniji infekcijama ili parazitima kao što su Giardijagliste ili krpelji - dobronamjerna, ali ishitrena promjena hrane tada može preopteretiti štence. Najbolje što možete učiniti u prvim danima je nastaviti hraniti svoje štene još malo i podržati njegov imunološki sustav, npr. Canis Extra Petflora, te mu olakšati navikavanje na nju što je više moguće. U većini slučajeva, uzgajivač će vam čak dati hranu ili objasniti gdje možete nabaviti hranu te kada i koliko ga trebate hraniti kako bi štene bilo dobro zbrinuto u novom domu prvih nekoliko dana.

Kada se stvari smire i štene se osjeća ugodno i sigurno u novom domu, došlo je vrijeme za promjenu prehrane.

Promjena hrane: Kako mogu promijeniti prehranu šteneta?

Promjena hrane nije komplicirana – važno je uočiti s kojim se konceptom prehrane štene do sada upoznalo.

Prelazak s ekstrudirane na hladno prešanu suhu hranu

Ako je štene prethodno dobivalo konvencionalnu ekstrudiranu hranu, a sada želite prijeći na hladno prešanu potpunu hranu, preporučljivo je ponuditi Canis Plus® za štenad i mlade pse prvog dana.

Od sljedećeg dana obroci se mogu u potpunosti zamijeniti Canis Plus® suhom hranom - a prethodna hrana se može potpuno odviknuti. Važno je napomenuti da se stara hrana ne miješa s novom hranom u zdjelici , već da se obrok u cijelosti zamjenjuje Canis Plus® suhom hranom za štence i mlade pse.

Naturavetal® Info

Promijenite prehranu štencu za izbirljive pse

Nažalost, mnoge komercijalno dostupne hrane za pse modificirane su pojačivačima okusa, bojama ili aditivima za okus kako bi bile ukusnije, privlačnije i kako bi se povećala njihova prihvatljivost. Na primjer, dodavanje šećera nema zdravstvenih koristi za psa - ali se još uvijek može naći u mnogim komercijalno dostupnim suhim hranama u obliku melase ili suhe repine pulpe.

Sve vrste Canis Plus® suhe hrane ne sadrže te dodatke - pas nije umjetno namamljen. Zbog toga se može dogoditi da štenci koji još nisu imali nikakvu prirodnu hranu u životu i koji prvi put u svojoj zdjelici imaju našu Canis Plus® suhu hranu za štenad i mlade pse budu malo skeptični na početku hranjenja, odbiti hranu i željeli vratiti staru hranu.

Miješanje nečeg posebnog u hranu za štene u ovoj situaciji, kao što je Canis Plus® mesni obrok za štene, jogurt itd., kako bi bila ukusnija, prirodno mu pokazuje da može utjecati na svoj obrok odbijanjem hrane. Ako je to iskustvo povezao pozitivno, što se može dogoditi vrlo brzo, takvo će ponašanje pokazivati sve češće. Vrlo je lako, a da toga niste svjesni, odgojiti izbirljivog psa. Dakle, ako pas odbije obrok, on će biti uklonjen nakon 15 minuta i jednostavno ponovno ponuđen sljedeći put. Nakon kratkog razdoblja prilagodbe ili odvikavanja, ovi psi također vrlo entuzijastično jedu.

Pretvorba iz BARF-a u djelomični BARF

Ako je štene hranjeno, a vi želite da ga hranite povremeno, lako možete izračunati koliko suhe hrane trebate dodati da biste sastavili kvalitetan dnevni jelovnik.

Primjer:

Štene, staro 13 tjedana, trenutna tjelesna težina (TT) = 13kg, očekivana konačna težina = 40kg

Ukupna količina suhe hrane: 540g dnevno (vidi tablicu) 
u 3 obroka à 180g po obroku

Ukupna količina mokre hrane po danu (Barf/obrok za štene/čisto meso + povrće/voće i dodaci): 5% od 13kg tjelesne težine = 650g 
uz 3 obroka à 216g po obroku

Pod pretpostavkom da štene želite hraniti s 2 mokra obroka i 1 obrokom suhe hrane dnevno, hranit će ga 216 g mokre hrane ujutro i u podne i 180g suhe hrane navečer.

Ovako možete kombinirati našu hladno prešanu suhu hranu za štence:
Naša hladno prešana suha hrana Canis Plus® za štenad može se kombinirati s Canis Plus® potpunim obrocima za štence, Canis Plus® varijantama čistog mesa s našim na zraku sušenim pahuljicama ili domaćim povrćem i voćem, kao i prirodnim izvorom kalcija i uljem ili s BARF-om.

Međutim, za pse s osjetljivim ili nervoznim želucima preporučujemo hranjenje različitih vrsta hrane, npr. suhe ili mokre hrane, u odvojenim obrocima. Ovo je lakše probaviti za pse s osjetljivim želucem, a za izbirljive pse može se izbjeći da suhu hranu jedu samo pomiješanu s mokrom hranom, jer na odmoru ćete možda htjeti prijeći na čistu suhu hranu. Međutim, to može biti teško ako pas odbija čistu suhu hranu jer je navikao da mu se u suhu hranu uvijek pomiješa nešto mokre hrane. Naš tim stručnjaka stoga savjetuje da ne počnete miješati suhu i mokru hranu na prvom mjestu, već da različite vrste hrane uvijek hranite u odvojenim obrocima. 

Naturavetal® Savjet: Dodatne informacije o promjeni hrane

Ako želite saznati više o temi promjene prehrane psa, dobrodošli ste da pogledate ovdje.

Količina hrane u prehrani štenaca: Koliko hrane treba moje štene?

Ne samo prirodna prehrana primjerena vrsti ima veliki utjecaj na razvoj šteneta, već i količina hrane igra veliku ulogu. Ako štene dobiva premalo ili previše hrane, to može negativno utjecati na njegov rast.

Količina hrane za štence: Koliko Canis Plus® hladno prešane hrane za štenad treba mom psiću?

Za određivanje dnevnog obroka suhe hrane uzmite kao osnovu očekivanu konačnu težinu odraslog psa i njegovu trenutnu dob. Zatim u tablici potražite preporučenu dnevnu količinu hrane. Najbolje je hraniti dnevni obrok u nekoliko malih obroka. Naravno, individualne potrebe mogu varirati – molimo ne ustručavajte se kontaktirati nas!

Preporuka za hranjenje – Canis Plus® Štenad i mladi psi suha hrana

* Težina odraslog psaStarost štenca u mjesecima
 2-34-67-1213-20
5 kg80-100 g100-120 g120-130 g 
10 kg120-150 g150-180 g180-210 g 
15 kg150-180 g180-210 g210-240 g 
20 kg200-240 g240-270 g270-300 g 
25 kg240-300 g300-330 g330-360 g360-400 g
30 kg300-350 g350-380 g380-420 g420-480 g
35 kg350-450 g450 -480 g480-500 g500-540 g
40 kg450-540 g540-580 g580-600 g600-640 g
50 kg540-600 g600-640 g640-670 g670-700 g
60 kg600-700 g700-740 g740-780 g780-800 g
više od 65 kg700-750 g750-780 g780-800 g800-900 g

* Sve težine odnose se na očekivanu konačnu težinu kada pas potpuno odraste.

Količina hrane za štence: koliko Canis Plus® jelovnika za štence treba mom psiću?

Prilikom izračunavanja dnevnog obroka mokre hrane, koristite trenutnu tjelesnu težinu kao osnovu i pomnožite je s 3-8%, ovisno o dobi i individualnoj razini aktivnosti (vidi tablicu) . Određeni dnevni obrok najbolje je hraniti u nekoliko manjih obroka dnevno. Potrebe se naravno mogu individualno razlikovati - slobodno nas kontaktirajte!

Količina hrane za štence

 Canis Plus® jelovnika za štence 

Preporuka za hranjenje · Dnevna količina
na temelju trenutne tjelesne težine psa (KG):

 • Psi do 7 mjeseci starosti: cca 5-8% tjelesne težine
 • Od 7. do 12 Mjesec života: cca 3-5% tjelesne težine
 • Naši Canis Plus® potpuni jelovnici mogu se hraniti od dobi od 13 mjeseci.

Količina hrane za štence: Koliko Canis Plus® čiste mesne konzerve ili peciva treba mom psiću?

Canis Plus® čiste mesne varijante kao glavni obrok - 5% tjelesne težine dnevno

Canis Plus® čiste mesne varijante kao glavni obrok za zdrave osobe Mladi psi kojima se dnevno daje 5% tjelesne težine u hrani:

Trenutna tjelesna težina psaCanis Plus® varijacija čistog mesa po danuCanis Extra pahuljice* (suhe) dnevno
5 kg175 g25 g
10 kg350 g50 g
15 kg252 g75 g
20 kg700 g100 g
25 kg875 g125 g
30 kg1050 g150 g
35 kg1225 g175 g
40 kg1400 g200 g
45 kg1575 g225 g
50 kg1750 g250 g
60 kg2100 g300 g
70 kg2450 g350 g

Unosite dodatke izvoru kalcija izvoru ulja.

*Osušene pahuljice se namaču u vodi najmanje 15 minuta i zatim se pomiješaju s mesom.

Optimalna količina hrane ovisi o različitim čimbenicima kao što su razina aktivnosti, dob, godišnje doba, tjelesno i mentalno zdravlje i još mnogo toga i treba je procijeniti pojedinačno.

Canis Plus® čiste mesne varijante kao glavni obrok - 6% tjelesne težine dnevno

Canis Plus ® čiste mesne varijante kao glavni obrok za zdrave mlade pse koje treba hraniti 6% njihove tjelesne težine dnevno:

Trenutna tjelesna težina psaCanis Plus® varijacija čistog mesa po danuCanis Extra pahuljice* (suhe) dnevno
5 kg210 g30 g
10 kg420 g60 g
15 kg630 g90 g
20 kg840 g120 g
25 kg1050 g150 g
30 kg1260 g180 g
35 kg1470 g210 g
40 kg1680 g240 g
45 kg1890g270 g
50 kg2100 g300 g
60 kg2520 g360 g
70 kg2940 g420 g

Unosite dodatke izvoru kalcija izvoru ulja.

*Osušene pahuljice se namaču u vodi najmanje 15 minuta i zatim se pomiješaju s mesom.

Optimalna količina hrane ovisi o različitim čimbenicima kao što su razina aktivnosti, dob, godišnje doba, tjelesno i mentalno zdravlje i još mnogo toga i treba je procijeniti pojedinačno.

Canis Plus® čiste mesne varijante kao glavni obrok - 7% tjelesne težine dnevno

Canis Plus® Čiste mesne varijante kao glavni obrok za zdrave mlade pse koje treba hraniti 7% njihove tjelesne težine dnevno:

Trenutna tjelesna težina psaCanis Plus® varijacija čistog mesa po danuCanis Extra pahuljice* (suhe) dnevno
5 kg245 g35 g
10 kg490 g70 g
15 kg735 g105 g
20 kg980 g140 g
25 kg1225 g175 g
30 kg1470 g210 g
35 kg1715 g245 g
40 kg1960 g280 g
45 kg2205g315 g
50 kg2450 g350 g
60 kg2940 g420 g
70 kg3430 g490 g

Unosite dodatke izvoru kalcija izvoru ulja.

*Osušene pahuljice se namaču u vodi najmanje 15 minuta i zatim se pomiješaju s mesom.

Optimalna količina hrane ovisi o različitim čimbenicima kao što su razina aktivnosti, dob, godišnje doba, tjelesno i mentalno zdravlje i još mnogo toga i treba je procijeniti pojedinačno.

Canis Plus® čiste mesne varijante kao glavni obrok - 8% tjelesne težine dnevno

Canis Plus® Čiste mesne varijante kao glavni obrok za zdrave mlade pse koje treba hraniti 8% njihove tjelesne težine dnevno:

Trenutna tjelesna težina psaCanis Plus® varijacija čistog mesa po danuCanis Extra pahuljice* (suhe) dnevno
5 kg280 g40 g
10 kg560 g80 g
15 kg840 g120 g
20 kg1120 g160 g
25 kg1400 g200 g
30 kg1680 g240 g
35 kg1960 g280 g
40 kg2240 g320 g
45 kg2520g360 g
50 kg2800 g400 g
60 kg3360 g480 g
70 kg3920 g560 g

Unosite dodatke izvoru kalcija izvoru ulja.

*Osušene pahuljice se namaču u vodi najmanje 15 minuta i zatim se pomiješaju s mesom.

Optimalna količina hrane ovisi o različitim čimbenicima kao što su razina aktivnosti, dob, godišnje doba, tjelesno i mentalno zdravlje i još mnogo toga i treba je procijeniti pojedinačno.

Naturavetal®-Info

Ako želite dodati vlastite priloge kako biste dobili uravnotežen obrok, preporučujemo da se držite omjera 70% mesa i 30% priloga od povrća za zdrave pse. To može varirati u slučaju bolesti, naš tim stručnjaka rado će vam pomoći individualnim savjetom. Naše tablice pokazuju količinu naših pahuljica osušenih na zraku koje treba dodati - količina svježeg povrća/voća koju biste trebali dodati nije ovdje prikazana. U našem vodiču u članku “Prvi koraci do BARF-a” pokazujemo vam kako možete sami izračunati količinu svježeg povrća/voća koje želite nahraniti.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.