Naturavetal Logo

Giardija kod psa

Dodaj na popis za kupovinu

Giardija kod psa je nažalost prilično čest problem s kojim će se mnogi vlasnici pasa s vremenom suočiti. U početku pas, bez vidljivog razloga, ima rijetku stolicu koja je ponekad čak i sluzava. Ako se hrani na isti način, izmet će često biti čvrst danima, a zatim iznenada opet postane mekan. Zbog valovitosti simptoma, u početku se može posumnjati da je pas jednostavno dobio pogrešnu hranu ili je možda nešto pojeo, i kao takva giardija često ostane neotkrivena sve dok se ne pogorša i simptomi više nisu povremeni, ali se počinju javljati svakodnevno.

U ovom vodiču željeli bismo vam objasniti što je točno Giardija, koje simptome može izazvati kod pasa i koje opcije imate za podršku svom psu s prehranom u slučaju Giardije.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Što je Giardija i na koji način šteti psima?

Giardija (Giardia intestinalis) pripada obitelji protozoa (jednostaničnih organizama) koji se pričvršćuju na sluznicu tankog crijeva sisavaca i hrane se uglavnom škrobom. Psi se zaraze kada progutaju ciste Giardije. Giardia se razmnožava u crijevima. Njihov se broj čak iu kratkom vremenu može udvostručiti. Ne uzrokuju sve infestacije Giardije probleme koji su psu izvana prepoznatljivi. Ali ako je crijevna sluznica već nadražena ili je Giardia neobuzdana, mogu se pojaviti izmjenični probavni problemi kao što su proljev, povraćanje, nadutost i grčevi. To može brzo postati ozbiljna opasnost za štence i mlade pse, na primjer. Stoga bi se što prije vlasnici pasa trebali boriti protiv Giardije.

Bolesni psi svojim izmetom izlučuju ciste giardije, što je stoga mogući izvor zaraze za pse koji im priđu. Ako zdravi pas dođe u kontakt s izmetom bolesnog psa – na primjer, njušeći dlaku ili trbuh – može se zaraziti giardijom. Nadalje, ciste giardije prava su čuda: mogu preživjeti nekoliko mjeseci u normalnom okruženju, a da pritom budu još uvijek izvor zaraze za druge pse.

Naturavetal® Info

Giardija i imunološki sustav

Stručnjaci pretpostavljaju da mnogi psi svakodnevno dolaze u kontakt s Giardijom. Životinje koje imaju slab imunološki sustav (npr. jer su na određenim lijekovima, stalno su pod stresom, pate od alergija ili intolerancije, ne podnose dobro njihovu hranu itd.) ili kod kojih se imunološki sustav tek razvija, poput štenaca i mladih psi imaju veću vjerojatnost da će imati problema nego psi s jakim imunološkim sustavom.

Snažan imunološki sustav je stoga od posebne važnosti u pomaganju probavnom sustavu da se obrani od Giardije i također da mu pomogne u regeneraciji nakon zaraze Giardije.

Giardija kod pasa - mogući izvori zaraze

Kao što je već spomenuto, Giardija može preživjeti nekoliko mjeseci u normalnom okruženju. Izvori zaraze su stoga različiti.

Zaraženi pas može raširiti ciste gotovo svugdje na svom tijelu tijekom svakodnevnog šišanja - usta, dlaka i analni predio mogući su izvori infekcije i ponovne infekcije. Izmet zaraženog psa još je jedan veliki izvor zaraze, čak i ako se hrpa više ne može prepoznati kao takva - drugi se psi mogu zaraziti jednako tako njušenjem izmeta kao i jedenjem izmeta.

Kišnica može sakupiti ciste Giardije u lokvama, jezercima i slično: psi koji ovdje piju isto se mogu zaraziti.

Uobičajeni simptomi giardije kod pasa

Ovisno o tome koliko je jak imunološki sustav zaraženog psa ili ovisno o tome koliko je jaka infestacija Giardiaom, različiti simptomi mogu se pojaviti u različitim oblicima. Uglavnom su to problemi s probavom.

Simptomi uključuju:

 • Učestale stolice, mekane i prekrivene sluzi
 • Stolice koje su stalno meke ili kremaste
 • Redoviti proljev (ponekad krvav)
 • Jak miris izmeta
 • Plinovi
 • Grčevi
 • Povraćanje


Zatim se mogu pojaviti i drugi simptomi:

 • Dehidracija zbog gubitka vode zbog dugotrajnog proljeva i povezanih nedostataka nutrijenata
 • Dlaka suha, čekinjava i bez sjaja
 • Smanjenje tjelesne težine
 • Mlitavost

Giardija kod pasa: na što treba obratiti pozornost?

Giardije su vrlo tvrdoglave protozoe koje mogu uzrokovati probleme, posebno kod štenaca i mladih pasa, kao i kod starijih i oslabljenih pasa. Ali nisu samo psi pogođeni - mačke, pa čak i ljudi također mogu biti pogođeni. Uzročnik ne migrira samo sa životinje na životinju, već i sa životinje na čovjeka i s čovjeka na životinju (Zoonoze). Međutim, imati psa i mačku ne mora nužno značiti da su oni oboljeli ako jedno od njih ima simptome Giardije.

Naturavetal® Savjet: Giardien diagnostizieren

Ako životinja pokazuje gore opisane simptome, trebali biste je razjasniti dali se radi o Giardiji. Da biste to učinili, uzimajte uzorke stolice najmanje 3 dana (zbirni uzorak stolice) i odnesite ih na laboratorijsko testiranje. Mnogi veterinari mogu testirati uzorke izmeta na Giardija izravno u ordinaciji.

Postaje problematično ako imate psa koji pati od infestacije Giardije, ali ne pokazuje nikakve simptome - nažalost to nije neuobičajeno. Pas ili njegov imunološki sustav ne mogu se nositi s infestacijom. Međutim, ona je izlučevina i stoga potencijalni izvor infekcije za druge životinje. Ponekad su psi koji su imali giardiju doživotni nositelji giardije.

Ako imate više pasa od kojih jedan stalno pobolijeva i liječi se od Giardije, dok se drugi čine zdravima, trebali biste provjeriti i ostale pse. Jedan od njih mogao bi biti prijenosnik, čak i ako nema nikakvih simptoma, a ipak zaraziti drugog psa. Isto vrijedi i ako vaš pas nastavi biti zaražen giardijom nakon susreta s vlasnicima pasa s kojima ste prijatelji u zemlji — drugi pas također može biti prijenosnik ovdje, čak i ako ne pokazuje nikakve simptome.

Međutim, ne moraju nužno biti drugi psi ti koji prenose giardiju, jer kao što je već opisano, lokve i bare iz kojih pas redovito pije također mogu biti mjesta gdje se više puta zarazi.

Pas ima Giardiju – i što sada?

Psima se obično savjetuje da izbjegavaju kontakt s drugim psima dok su zaraženi Giardijom. Međutim, ovaj novčić ima dvije strane. Budući da su štenci i mladi psi često pogođeni, izolacija ometa životno važnu fazu socijalizacije i lišava mladog psa iskustava koja oblikuju život. Usamljenost uzrokovana izolacijom ne samo da može imati danak kod štenaca i mladih pasa, već i odrasli psi i vlasnici pasa također mogu jako patiti.

Naturavetal® Info

Giardija kod psa - nositi se s njom u svakodnevnom životu

Divno je ako svog psa možete prošetati i pustiti ga s povodca u dopušteno vrijeme. Međutim, ako vam pas ide prema vama na povodcu, trebate uzeti vašeg psa i odmah razjasniti situaciju s drugim vlasnikom psa i pitati ga može li vaš pas doći u kontakt s njegovim. “Nebriga” je u ovom slučaju pogrešan stav. Prečesto se čak ni najbolje istreniran pas ne može spasiti kad prepozna drugoga. 

Pa čak i ako ga samo želi pozdraviti ili ga zamoliti za igru, ako je drugi pas na povodcu, za to obično postoji razlog. Pas može imati problema u interakciji s drugim psima, ali može biti i bolestan, pa je stoga na povodcu kako bi spriječio da se netko drugi zarazi. Koje opcije ima vlasnik psa koji se protivi vama? Čak i ako znate da je vaš pas bolestan, ne možete ga držati u kući danima ili tjednima. Jer nema svatko veliki vrt i vlasnicima pasa preko 15 kg postaje teško podići psa i otići svaki put kad pas bez povodca pojuri prema vama.

Potporne higijenske mjere za psa zaraženog Giardijom

Važno je pridržavati se posebnih higijenskih mjera ako je vaš pas zaražen giardijom - one također pomažu smanjiti rizik od ponovne infekcije:

 • Redovito čistite zdjelu s hranom i igračke, i posuđe ispirite kipućom vodom.
 • Svaki dan dajte svježu vodu za piće i također očistite zdjelu za piće kako je gore opisano.
 • Ako u vrtu postoje korita za vodu za psa, svaki dan stavite svježu vodu u čistu zdjelicu.
 • Ako u vrtu ili tijekom šetnje psa postoje mjesta na kojima se nakuplja ustajala voda (npr. u posudama s cvijećem, lokvama i sl.) iz kojih pas često pije, pas to treba za sada spriječiti, tako da ako ubuduće opet pije odatle, ne zarazi se opet Giardiom.
 • Sakupite i odložite izmet u vrtu. Također očistite mjesta defekacije i isperite ih kipućom vodom.
 • Dlaka psa može se čistiti svaka 3 do 4 tjedna, npr. Canis Extra Šampon za njegu, kako se pas ne bi ponovno zarazio tijekom čišćenja. No, psa se nikako ne smije prati svaki dan kako bi se sačuvao prirodni zaštitni sloj kože.
 • Ležališta ili sva mjesta gdje se pas duže zadržava također treba redovito čistiti.
 • Nakon kontakta sa psom temeljito operite ruke – to naravno vrijedi i za ostale članove obitelji i prijatelje. Djeci morate posebno objasniti zašto su te higijenske mjere važne kako bi ih razumjela i pridržavala se.

Potporna prehrana za pse zaražene s Giardijom

Ako vaš pas ima giardiju, važno je da ga ne hranite žitaricama ili drugim sastojcima s visokim udjelom ugljikohidrata. Budući da svaka suha hrana treba dio ugljikohidrata, tj. škroba, koji je potreban za njihovu proizvodnju, općenito biste trebali izbjegavati suhu hranu u ovom perijodu.

Najbolje ih je hraniti kuhanim mesom kao što su naši Mesni Obroci u limenci ili Mesne Rolice u ovitku s dodacima povrća, ili našim Canis Plus® Top-Fit-Mix pahuljice i dodati ulje i izvore kalcija, na primjer naše Canis Extra Ulje lososaCanis Ekstra BIO ulje konopljeCanis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio ili Canis Extra Algalni vapnenac. Trebali biste izbjegavati sastojke poput banana, slatkih krušaka, tjestenine, riže, krumpira i svega što sadrži puno škroba ili fruktoze. Stoga je najbolje općenito hraniti samo malom količinom voća tijekom tog vremena.

U početku bi udio mesa trebao biti nešto veći od stvarno preporučenih 70%. Međutim, treba napomenuti da udio mesa od 80 do 90% nije pogodan za trajno hranjenje, već ga treba smanjiti na 70% nakon 2 do najviše 4 tjedna. Unutar prva 2-4 tjedna dodajte Canis Extra Mješavina Začinskog Bilja Bio BARF tako da bilje vašem psu osiguralo dovoljno hranjivih tvari koje bi inače osigurao veći udio dodataka biljnoj bazi.

Budući da je rizik od ponovne infekcije giardijom vrlo visok, potrebno je neko vrijeme pridržavati se adekvatne prehrane, izbjegavati suhu hranu barem 6-8 tjedana i započeti s potpunim čišćenjem crijeva.

Ako nema simptoma, udio mesa u dnevnoj prehrani ponovno može iznositi oko 70%. Naši Canis Plus® Potpuni Obroci dostupni su kao praktična alternativa sastavu obroka. Ovdje možete posebno pronaći hranu bez žitarica. Ipak, držite se 2 ili 3 različita izvora mesa jer bi se tijelo vašeg psa trebalo usredotočiti na obranu od Giardije da se ne iritira radi hrane koja se stalno mijenja.

Naturavetal® Savjet: Posebna prehrana kod Giardije

BHranjenje pravom fetom, odnosno ovčjim sirom napravljenim od ovčjeg mlijeka, pokazalo se posebno učinkovitim na početku prehrambene prilagodbe psa. Enzimi u ovčjem siru mogu pomoći tijelu u borbi protiv giardije. U prva dva dana svakako se preporuča 50% stvarnog mesnog udjela zamijeniti ovčjim sirom i dopuniti Canis Extra Mješavina Začinskog Bilja Bio BARFCanis Extra Za vitalna crijeva. Tek tada krećete s prilagođenom prehranom od 80 do 90% mesa, 10 do 20% povrća ili Canis Plus® Top-Fit-Mix pahuljice te ulja i izvora kalcijaCanis Extra Za vitalna crijeva se daje u trajanju od 10 dana. U ovu varijantu hrane možete dodati i malo ovčjeg sira. Ovisno o veličini psa, svaki dan se u hranu umiješa jedna žličica po žlicu feta sira. Nakon nekoliko dana napravite pauzu i ponovite sve. Ovčji sir može biti dio prehrane pasa zaraženih Giardijom nekoliko tjedana.

Struktura crijeva: posebno je važna za pse s Giardijom

Izgradnja crijeva psa vrlo je važna, osobito ako ste već bili na kemijskoj liječenju giardije. Ovisno o tome koliko je psa zahvatila giardija, postoje i različiti načini izgradnje crijeva - o tome će vas rado savjetovati naš tim stručnjaka, a pogledajte naš vodič na temu čišćenje crijeva.

U svakom slučaju, nakon uzimanja lijekova treba podržati crijevnu floru. Naš Canis Extra Petflora prikladan je za to. Čisto prirodna mliječna kiselina (pH 3,0) nastaje fermentacijom s bakterijama mliječne kiseline (laktobacilima). To poboljšava bioraspoloživost hranjivih tvari i aktivnih sastojaka te podržava prirodnu funkciju probavnog sustava. Jer tek kad se crijevna flora ponovno uspostavi u ravnoteži, Giardija i drugi paraziti u budućnosti će se teže naseliti u crijevnoj sluznici. Samo zdravo crijevo s jakim imunološkim sustavom može se obraniti od nove infekcije Giardijom.

Kao što je opisano, trebali biste se držati mokrog hranjenja najmanje 2 mjeseca. Ako je testiranje na Giardiju negativan i pas se čini sposobnim, možete se vratiti na Canis Plus® suhu hranu ako želite.

Naši proizvodi Canis Extra Vermprevet®Canis Extra Vermcurat® nemaju izravni učinak na Giardiju, ali mogu podržati opće čišćenje crijeva od glista.

Moj pas ima giardiju - pronađite krivca

Ako se Giardija nađe u njegovom psu, svaki vlasnik psa prvo se zapita odakle dolazi. Zatim se svi ostali psi stavljaju na popis osumnjičenih.

Kao vlasnik psa, međutim, trebali biste imati na umu da izvori zaraze vrebaju posvuda vani na šetnji vašeg psa: svaka lokva, svako jezerce, svaka hrpa izmeta ili svako mjesto gdje je nekad bila hrpa izmeta kao mogući izvor Giardije. Čak i znajući to, ne možete ostati u kući sa svojim psom, niti ga možete potpuno izolirati od ovih izvora moguće kontaminacije.

Stroga izolacija vlastitog psa sa sobom nosi razne poteškoće za vlasnika i psa, što također može utjecati na tijek bolesti. Ako vaš pas jako pati zbog odvajanja od svojih uobičajenih članova čopora ili drugih pasa, rezultirajući stres može dodatno oslabiti njega ili njegov imunološki sustav, olakšavajući zarazu Giardijom. S druge strane, kontakt sa srodnicima može ojačati imunološki sustav, osigurati iskoristivost i pridonijeti dobrom raspoloženju.

Štenci i mladi psi zaraženi Giardijom

Nažalost, od Giardije najčešće obolijevaju štenci i mladi psi. Njihov imunološki sustav još se razvija, pa Giardia općenito bolje prolazi. Zatim postoje tretmani protiv crva. I osnovna faza imunizacije s različitim cjepivima također osigurava da je imunološki sustav stalno pod izazovom.

Vrlo često se događa da štenci pokažu prve simptome kao što je ponovljeni proljev ako su nedavno (dan ili nekoliko tjedana) bili kod uzgajivača. Okrivljavati uzgajivača za to u većini je slučajeva neprikladno. Kombinacija nekoliko faktora dovodi do problema:

 • Štenci su uglavnom cijepljeni i dehelmintizovani kratko prije kotenja.
 • Medijacija za štene obično znači odvajanje od majke i braće i sestara, kao i od svega što je poznavalo u životu (poznatih ljudi, poznate okoline, poznatih mirisa).
 • To također znači da će štene biti u potpuno novom okruženju i morat će se na njega naviknuti i snaći se.


Svi ovi faktori utječu na njegov imunološki sustav. Ako štene tada dođe u kontakt s cistama giardije, koje u principu mogu vrebati posvuda neopaženo, giardijaza se brzo razvija.

Hranjenje se zatim također može optimizirati kao što je gore opisano. Budući da posebno mladi psi imaju posebne potrebe tijekom faze rasta, preporučujemo da se obratite našem timu stručnjaka kako bismo dogovorili individualnu ishranu vašeg šteneta.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.