Naturavetal Logo

Promjena hrane kod mačaka i više savjeta

Dodaj na popis za kupovinu

Mačka je koegzistirala s čovjekom tisućama godina i uvijek je ostala snažan i neovisan grabežljivac. Kada je riječ o lovu na male sisavce poput miševa, ptica ili insekata, mačke je oduvijek primarno zanimalo njihovo meso. Mačka je do danas ostala pravi mesožder, ali ono što se promijenilo je životni ambijent.

Dvije trećine mačjeg tijela čini voda. Zato je toliko važno ponuditi joj pretežno mokru hranu kao hranu - suha hrana bi trebala igrati samo dodatnu ulogu u jelovniku. Pri promjeni hrane ključan je udio mesa u jelovniku: za uvjete prikladne vrsti, mačke trebaju najmanje 85-90% mesa u svojoj zdjelici svaki dan kako bi apsorbirale bitne hranjive tvari. Osim mesa, bogata iznutrica daje i potreban sadržaj taurina kako bi malo srce i oštre oči dugoročno ostali zdravi.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Meso na prvom mjestu:

Promijenite prehranu svoje mačke na Felins Plus®

S udjelom mesa od preko 85%, naši Felins Plus® Obroci u ovitku savršeno su prilagođene potrebama mačaka koje, kao pravi mesožderi, trebaju biti hranjene pretežno mesom. Dostupna su četiri ukusna okusa, od kojih tri sadrže samo jedan izvor mesa i stoga su vrlo prikladni i za alergičare. Uz lako probavljivu piletinu, sorta je i poljonka koja također obogaćuje hranu vrijednim omega masnim kiselinama.

Sve četiri varijante su uravnotežena potpuna hrana zasnovana na potrebama s visokokvalitetnim mesom, ribom, vitaminima, mineralima, taurinom i prahom od ljuski jaja za modificiranje prehrane mačaka. Idealne su za kombiniranu ishranu s našim hladno prešanim mesom peradi i ribe Felins Plus®, ali se također mogu hraniti kao dodatak BARF-u ili kao zamjena za BARF na odmoru. Želite li znati više o prvih koracih prema BARF-u? Onda slobodno stanite ovdje.

Naš hladno prešani Felins Plus® Perad i Riba nudi mačkama ogromnu prednost jer nema oticanja u probavnom traktu, a time ni vezanja tekućine tijekom probave.

Međutim, od iznimne je važnosti za zdravlje mačke pri promjeni hrane da suha hrana čini najviše 20% dnevnog obroka - mačka bi stoga trebala primati uglavnom mokru hranu, poput naših Felins Plus® Obrocima u ovitku.

Naturavetal® savjeti za suhu ishranu

Niste kod kuće tijekom dana? Ili vam je teško ostaviti mokru hranu ili BARF obrok cijeli dan, uglavnom zato što mačke obično preferiraju kada im se nudi svježa hrana? Ponuda male količine naše slobodno dostupne Felins Plus® hrane za perad i ribu izvrsna je alternativa. Zahvaljujući procesu hladnog prešanja, naša prirodna suha mačja hrana može se vrlo dobro davati kao dodatak BARF-u ili mokroj hrani kada promijenite svoju prehranu.

Promjena prehrane kod mačaka: kako to učiniti!

Budući da se mačke brzo naviknu na jednu vrstu hrane i uglavnom je preferiraju tijekom cijelog života, mačke bi trebalo postupno uvoditi u drugu prehranu. Osobito ako je mačka navikla na arome u hrani, često je potrebno samo malo vremena i strpljenja za uspješan prijelaz.

 • 1. Postepeno ubacuj jelovnik u roli
  Možete polako uvoditi jelovnik u roli miješajući ga sa starom mokrom hranom prvih nekoliko dana. Prethodna hrana se tada malo po malo smanjuje ovisno o prihvaćanju mačke, dok vi sukladno tome povećavate količinu našeg jelovnika u roli.
 • 2. Pomiješajte suhu i mokru hranu
  Ako se vašoj mački sviđa prethodna kombinacija ali odbija našu suhu hranu, možete poboljšati prihvaćanje suhe hrane redovitim miješanjem briketa s mokrom hranom. U međuvremenu će se suha hrana i dalje nuditi kao pojedinačni obrok. Nakon što se mačka navikne na novi okus, nakon kratkog vremena pojest će suhu hranu bez potrebe da je miješa s mokrom.
 • 3. Učinite suhu hranu zanimljivijom putem igre
  Prvih nekoliko dana možete mački u igri ponuditi nekoliko peleta iz naše hladno prešane Felins Plus® peradi i ribe. Možete joj bacati pojedinačne kuglice za kojima mora juriti ili sakriti suhu hranu u sobi koju onda treba tražiti. Ako želite promijeniti hranu, važno je ne miješati staru suhu hranu s novom u jednoj posudi, već potpuno zamijeniti obrok.
 • 4. Obogatite okus
  Praznu ambalažu jelovnika možete isprati i natopiti s malo tople vode kako bi se masnoća u ambalaži otopila. Zatim umiješajte tekućinu u hranu. Ulje lososakozje mlijeko u prahu ili ulje Kokosa Bio također mogu poboljšati prihvaćanje hrane kod mačke pri promjeni prehrane.
 • 5. Posebno mjesto za hranjenje
  Mnoge mačke preferiraju ravne keramičke zdjelice na povišenom položaju prilikom hranjenja.
   

Ovo su samo nekoliko primjera kako promjena prehrane može biti uspješna. Vi najbolje poznajete vašu mačku: odlučite koji će od ovih savjeta najvjerojatnije dovesti do uspjeha i isprobajte ga. Ako imate pitanja, slobodno se obratite našem timu stručnjaka. Isto vrijedi i za postojeće bolesti i simptome. 

Naturavetal® Info

Za zdravu probavu

Budući da promjenom mačje prehrane crijevna flora upoznaje nešto novo, prvih nekoliko dana promjene može biti praćeno pojačanom ili slabijom defekacijom. Ovisno o mački, to se samo regulira u roku od nekoliko dana.

Preporučena uporaba

Felins Plus® Obroka u ovitku

Mačići smiju jesti koliko žele; Od 6. mjeseca nadalje hranite cca 5% tjelesne težine (za starije 3,5-5%) dnevno. 

Ove smjernice moraju biti individualno prilagođene temperamentu i dobi mačke.

Naturavetal® Info

Za optimalnu količinu hrane

Optimalna količina hrane ovisi o različitim faktorima kao što su razina aktivnosti, dob, godišnje doba, tjelesno i psihičko zdravlje i još mnogo toga te ju treba procijeniti pojedinačno. Informirajte se o zdravoj prosječnoj težini vaše mačke. Nažalost, jako puno mačaka pati od pretilosti.

Preporuka za doziranje Felins Plus® Perad i Riba

Preporuka za hranjenje Suha hrana Felins Plus®
Kao dodatak k Felins Plus® mesnim rolatama ili BARF-U

Težina mačkeFelins Plus® Perad & Riba po danu
Mačići i mlade mačke (do 12 mjeseci)Koristi se samo kao povremena dopuna*
Mačke do 3 kgDo otprilike 15 g dnevno, kao dodatak dnevnoj porciji mokre hrane*
Mačke od 4 - 6 kg Do otprilike 15 - 20 g dnevno, kao dodatak dnevnoj porciji mokre hrane*
Mačke od 7 - 10 kgDo otprilike 20 - 25 g dnevno, kao dodatak dnevnoj porciji mokre hrane*

*Primjedba: Ovo se preporučuje kao dodatak dnevnoj porciji mokre hrane.

Felins Plus® Perad i Riba savršen je dodatak BARF prehrani ili Felins Plus® mesnim rolatama jer bi glavna hrana mačke uvijek trebala biti mokra hrana.

Savjeti za skladištenje mokre i suhe hrane

Nakon otvaranja, menu rolice treba čuvati u hladnjaku i iskoristiti unutar 3-4 dana. Moguće ih je zamrznuti u porcijama. Na temperaturama do 25°C, zatvorene Felins Plus® jelovnike u roli ne moraju se hladiti. Tada ih možete samo spremiti u ormar.

Suhu hranu ne treba prenositi nakon otvaranja (npr. u spremnik). Najbolje ga je ostaviti u originalnoj papirnatoj vrećici i labavo smotati. Ako želite, možete staviti papirnatu vrećicu u odgovarajući spremnik, ali on ne smije biti hermetički zatvoren. Ako koristite čašicu za hranjenje, potrebno ju je ispirati jednom do dva puta tjedno. Ne biste trebali posezati rukama u vrećicu za hranu kako biste izbjegli unos klica u hranu izvana. Felins Plus® Perad i Riba i Riba redovito se provjeravaju na grinje.

Naturavetal® Info

Više savjeta za mačju prehranu

 • Hladno prešane pelete ne smiju se miješati u zdjeli z ekstrudiranim kiblama – promjena treba biti nagla.
 • Osjetljivim mačkama koje pate od alergija koristi samo jedan izvor životinjskih proteina dnevno. Ne samo glavna hrana, već i zalogaji trebaju biti od jedne vrste. Više informacija o prikladnim grickalicama za mačke možete pronaći ovdje.
 • Dopustite mački da se odmori dok jede.
 • Možda je bolje hraniti nekoliko mačaka odvojeno bez stresa.
 • Nekoliko manjih obroka zdravije je od jednog obilnog obroka.
 • Hrana koja je prevruća ili prehladna može uzrokovati proljev ili povraćanje. Optimalna temperatura napajanja je jednaka sobnoj temperaturi.

Dodatne informacije i često postavljana pitanja (FAQ) o promjena mačje prehrane

Zašto mijenjati mačju hranu?

Promjena prehrane vaše mačke može biti potrebna iz različitih razloga. Mačka više ne podnosi staru hranu, razvila je alergiju ili neku drugu bolest zbog koje stara hrana više nije prikladna ili je jednostavno želite hraniti primjerenije vrsti, a u svim tim slučajevima ima smisla prijeći na zdravu prirodnu hranu.

Koliko dugo traje promjena prehrane?

Promjena mačje prehrane može potrajati od nekoliko dana do tjedana, ovisno o tome koliko je mačka vezana za svoju staru hranu. Osim toga, čimbenici kao što su dob i pristup vanjskom prostoru, kao i karakter mačke također igraju ulogu pri promjeni hrane za mačke. Želite li saznati više o tome što treba uzeti u obzir pri hranjenju starijih životinja? Onda slobodno pogledajte ovdje.

Zašto mačka ima proljev pri promjeni prehrane?

Ako mačka reagira proljevom na promjenu prehrane, to može biti znak da se nova prehrana ne podnosi dobro. Međutim, treba razlikovati: Ako mačka ima jak proljev, to nije dobar znak. Ali ako ima mekšu stolicu nego što ste navikli od nje, to je često znak da se crijevna flora mačke jednostavno mora naviknuti na novu hranu. Izmet će se nakon toga sam očvrsnuti unutar nekoliko dana.

Zašto mačka ne jede tokom promijene prehrane?

Ako mačka odbija svoju novu hranu, to može biti iz raznih razloga. Mačka se može naviknuti na atraktante i arome u hrani. Ako je vaša nova hrana bez ovih umjetnih dodataka, mački je jednostavno potrebno neko vrijeme da se prilagodi. No, može se dogoditi i da mačka odbija hranu jer ima konzistenciju koju mačka prije nije poznavala i s kojom se mora prvo upoznati. 

Mačke se obično upoznaju s nekom vrstom hrane u ranoj dobi i obično je preferiraju do kraja života. Ako mačka dobije jednu zbog dosad nepoznatog izvora mesa, to također može biti razlog zašto u početku odbija hranu. Budite strpljivi i polako pokušajte mačku naviknuti na novu hranu. Lososovo ulje ili punomasno kozje mlijeko u prahu mogu podržati prijelaz u teškim slučajevima.

Mogu li dobiti individualni savjet u vezi prehrane?

Rado ćemo vam pružiti opsežne savjete o odgovarajućoj prehrani za vašu mačku.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.