Naturavetal Logo

Prvi koraci u davanje sirove hrane mačkama (BARF)

Dodaj na popis za kupovinu

BARF-anje garantira nevjerojatno visok unos hranjivih tvari u organizam i sigurno je jedan od najboljih načina za mački osigurati zdravu prehranu. Nije važno je li Vaš mačak glavni u kući ili avanturistički duh, malim lovcima je potrebna velika količina mesa, kako bi pokrili svoje organske potrebe planom prehrane primjerenim pasmini. U prirodi se hrane miševima, pticama, ribama i kukcima, stoga je naša odgovornost što je bolje moguće imitirati takav sastav bjelančevina, masti, ugljikohidrata i vlakana. Pri tome pravi i kvalitetni dodaci prehrani za mačke, uz sirovo meso, pomažu sastaviti plan prehrane primjeren pasmini. Tako možete biti sigurni, da mali tigrovi neće dugoročno patiti od nedostataka nikakvih hranjivih tvari. Istovremeno štitite cijeli njihov organizam, jer ne koristite umjetne dodatke.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Prava količina BARF hrane za mačke

Mačkama dnevno treba 25-30g mesa po kilogramu tjelesne težine (TT). Većinu obroka čini udio od 95% mesa s masti i kostima na mesu, jer je mačka čisti mesojed.

S tim bi udjelom mesa mačka trebala dobiti 8-15% masti, a moguće je i dodati svinjsku mast ili lososovo ulje, koje sadrži vrijedne omega 3 masne kiseline i za mačke važnu arahidonsku kiselinu. 

Taj udio mesa smije sadržavati iznutrice kao što su jetrice (3-5%); bubrege (5-10%); pluća (5-10%); želuce biljojeda i peradi (5-10%). Većina onda otpada na mišićno meso (meso glave, potrbušina, srce, prsa).

Jedna trećina udjela mesa trebaju biti i mesnate kosti, kao što su krila, vratovi (cijeli ili mljeveni) ili pak druge kosti. Ako životinja ne može probaviti takve količine, poslužite se prirodnim dodacima kalcija u obliku praha, kao što su ljuske jajeta u prahu ili kalcificirane morske alge u preporučenoj dnevnoj dozi. 

Općenito se možete orijentirati sljedećom računicom: 
Kalcij: 80 mg/kg TT/dan
Fosfor: 70 mg/kg TT/dan

Nemojte zaboraviti ni na onih 5% vlakana, primjerice pire od voća i povrća. Dobre vrste povrća za to su pastrnjak, mrkva, tikvice, krastavac i druge, kako biste osigurali potrebnu raznolikost; imajte na umu da trebate izbjegavati biljke pomoćnice, kao što su rajčice ili krumpir. Povrće jednostavno možete premazati po mesu i pomiješati s njim – tako će ga i najizbirljivije mačke u većini slučajeva pojesti. Ako se u prehrani Vaše mačke nađu i miševi ili jednodnevni pilići, krzno i perje na prirodan način pokrivaju dnevnu dozu vlakana.

Izvori taurina kod davanja sirove hrane mačkama

Potrebe zdrave mačke za taurinom namiruju se iz različitih izvora, primjerice vlastitom lovinom jer svježa je krv jedan od najboljih izvora taurina. Osim toga su i srca bogata taurinom, najbolje ona kokošja, i to više puta tjedno u prehrani.

Neke namirnice bogate taurinom u sadrže:

 • Tunjevina
 • Kamenice
 • Janjetina
 • Govedina
 • Kokoš
 • Bakalar


Zdrava alternativa je i prašak zelenousne školjka, jer sadrži prirodni taurin. Ako svojoj mački svakodnevno uz BARF-obroke dajete i samo vrh noža tog praška, sigurni ste da će mačka tim dodatnim prirodnim izvorom optimizirati svoj dnevni unos taurina.

U prirodi mačke ulove 6 do 12 miševa dnevno, koji imaju prosječan udio taurina od 70mg, što nam pokazuje da će puno prije doći do manjka taurina u organizmu nego do predoziranja njime. Nedostatak taurina u organizmu i s time povezane simptome morate shvatiti jako ozbiljno. Ako niste sigurni je li Vaša mačka dovoljno dobro opskrbljena taurinom, optimalna dopuna svakodnevnoj BARF-prehrani je prašak zelenousnih dagnji.

Udio vlage u sirovoj hrani za mačke

Preporučuje se do 80% vlažnosti u hrani, što mokra hrana i BARF nadasve namiruju. Suho povrće/biljne pahuljice, kao npr. Canis Extra Top-Fit-Mix pahuljice trebate dosta omekšati vodom. Ako mačka zbog prijelaza na nov način prehrane negoduje, pahuljice možete namočiti u kozjem mlijeku iz našeg kozjeg mlijeka u prahu

Ponekad ipak trebamo i moramo pojedinačno dodavati neke hranjive tvari, npr. u obliku bilja, algi (Spirulina ili Chlorella) ili pivskog kvasca.

Trebate obratiti pozornost i na to, da se avanturistički raspoložena mačka ipak sama pobrine za neke od svojih obroka, pa biste ih trebali oduzeti od ukupne dnevne količine hrane. Pri tome najviše pomaže promatrati težinu mačke te se tome i prilagođavati.

Idealno bi bilo, kad biste hranu podijelili na tri do četiri obroka dnevno, ali i dva bi već bila dovoljna. Hrana ipak ne bi trebala dugo stajati; ona onda mački postane neprivlačna jer, za razliku od psa, nije strvinar.

Naturavetal® Savjet

Ako ste na odmoru, a oni koji paze na Vaše mačke ne znaju kako sastaviti BARF-jelovnik ili se s tom prehranom nositi u užurbanoj svakodnevici – opskrbite se Felins Plus® mesnim obrocima. Visokim udjelom mesa odlična su dopuna BARF-u ili zamjena, kratkotrajna ili privremena. Nudimo Vam ih u četiri različite varijante okusa, kako bi svaka mačka mogla pronaći nešto za sebe.

Uzorak izračuna za BARF mačke

A ovako računamo željene količine sastojaka za mačku:

Primjer izračuna dnevne količine hrane
4 kg tjelesne težine mačke (normalno aktivne) s faktorom 27,5 g= 110 g ukupne dnevne količine hrane 
8% masti = 8,36 g= 104,5 g mesa
33,3% mesnatih kostiju = 34,83 g  
4% jetrica = 4,18 g 
5% bubreg = 5,96 g 
5,7% pluća = 5,96 g 
7% burag = 7,32 g 
37% mišićnog mesa = 38,67 g 
5% vlakana = 5,5 g 

Informacije o tjednom planu prehrane po BARF-u

Pri BARF-anju je najvažnije da prehrana bude raznolika i uravnotežena, kako biste pokrili ponudu hranjivih tvari sa svih strana. Stoga sastojke i recepte možete varirati i kombinirati kako god želite, tako da Vaša mačka u razdoblju od jednog do dva tjedna barem jednom dobije sve. Čak i vaganje nakon nekog vremena i iskustva možete izostaviti, jer ćete steći odgovarajući osjećaj za mjeru. Ako Vam pak na početku bude trebalo dodatne pomoći, rado ćemo Vas inspirirati pomoću sljedećih nekoliko recepata.

Ideje za BARF mačke

Naši prijedlozi recepata Vam mogu dati neke ideje kako da napravite prve korake u BARF-anju s mačkom. Jednostavni radi, u svim sljedećim receptima su količine u gramima zaokružene.

1. recept

2. recept

 • 8-9g guščje masti
 • 35g kokošjih vratova, mljevenih
 • 4g pačje jetre
 • 6g goveđih pluća
 • 7g buraga
 • 44g pilećih srca
 • 5-6g mrkve
 • + Felins Plus® kozje mlijeko u prahu umiješano u mlaku vodu za ekstra dozu energije primjerice u procesu oporavka

3. recept

 • 8-9g guščje masti
 • 35g kokošjih leđa
 • 4g pileće jetre
 • 5g goveđeg bubrega
 • 6g goveđih pluća
 • 40g purećih prsa/pilećih želudaca
 • 5-6g pastrnjaka
 • + Felins Plus® lososovo ulje, za dodatak vrijednih omega 3, 6 i 9 masnih kiselina.

Informacije o BARF-u mačke

Za alergične ili osjetljive mačke preporučujemo izmjene recepata tako da udjeli hrane životinjskog podrijetla budu samo od jedne vrste. Za zdrave je mačke sasvim logično da tijekom jednog tjedna, pa čak i u sklopu jednog obroka, pojedu više od jedne vrste mesa. Ovi recepti služe orijentaciji ili poticaju za nove ideje i raznolikost u posudi za hranu!

BARF recepti s po jednom vrstom mesa

Mačak, 5 kg
85 g goveđeg ili telećeg mišićnog mesa85 g mišićnog mesa kunića85 g kokošjeg ili purećeg mišićnog mesa
15 g goveđeg ili telećeg srca13 g kunićevog srca20 g kokošjeg ili purećeg srca
14 g goveđe ili teleće jetre15 g kunićevog želuca23 g kokošjeg ili purećeg želuca
14 g goveđeg ili telećeg želuca (ako ga mačak želi jesti)15 g kunićevih pluća ili jetre15 g buče
15 tikvica15 g mrkve (može i kratko dinstane)7 g ribane mrkve
oko 4 nasjeckana lista peršina1 žumanjak 
+ lososovo ulje i ljuske od jaja u prahu+ lososovo ulje i ljuske od jaja u prahu+ lososovo ulje i ljuske od jaja u prahu


Svakome receptu možete dodati i ½ žličice kozjeg mlijeka u prahu, suhog ili umiješanog u mlaku vodu. Dokazano dobro djeluje na organizam u pripremi za rasplod te nakon operacija, kao što je kastracija, ili bolesti.

Kao poslasticu između obroka možete koristiti Felins Plus® hladno prešanu suhu hranu od peradi i ribe, mnoge će se mačke obradovati promjeni i rado grickaju te zdrave komadiće. Sve Felins Plus namirnice bez problema se kombiniraju s BARF-om ili cjelovitim obrocima, ali Vam preporučujemo da količinu suhe hrane uvijek držite na ispod 20%.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.