Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Beagle in der Natur

Hrana za starije pse i mačke

Do sad je već u skoro svakoj trgovini sa životinjskom hranom moguće kupiti – hranu za starije pse i starije mačke. Tako i do nas dolaze pitanja o hrani osmišljenoj posebno za starijeg psa ili stariju mačku – tu specifičnu hranu za seniore, koju mnogi proizvođači hrane za ljubimce stavljaju na tržište u raznolikim inačicama, sasvim svjesno i namjerno ne nudimo. Zašto? Sasvim jasno – Naši su orijentiri priroda i individualnost svake pojedine životinje.

Kada se životinja počinje smatrati starijom?

Od kada se psa ili mačku smatra „starom“ životinjom varira kod mnogih proizvođača. Pas senior obično ima između sedam i devet godina, mačka senior oko deset.  Starost ovdje služe kao mogućnost razgraničenja između „još odraslih“ i „već starih“. 

Kod pasa i mačaka postoje velike razlike u stupnju aktivnosti u staroj dobi, koje onda mogu utjecati na to koliko starija životinja može uživati u životu u poznim godinama. Zbog toga je teško reći od koje godine života treba početi prilagođavati prehranu. Općenito, neovisno o točnoj dobi, vrijedi sljedeće: čim životinja postane primjetno mirnija i sporija, možete početi smanjivati količinu hrane i prilagođavati je na novi period života. Treba li u starosti davati životinji drugačiju hranu? Stariji vuk u divljini jede istu vrstu plijena kao i mlađi pripadnici njegova čopora. Jedino se po količini pojedene hrane stariji vuk može razlikovati od mlađih ili odraslih životinja.

Što se obitelji mačaka tiče, koje, osim lava, rijetko love u čoporima, situacija je slična – jer, primjerice, prirodno trošenje zglobova u pravilu znači i slabiji uspjeh u lovu. Te principe možemo prenijeti i na starije mačke i pse. Jer iako štene, odnosno mlada životinja, tek mora izgraditi svoje tijelo unosom hrane, aktivan pas, odnosno aktivna mačka, treba relativno ustaljenu količinu hrane, stariji pas i starija mačka smanjenom količinom kretanja u pravilu i troše manje energije i stoga im je potreban manji unos hrane.

Jedino je taj smanjeni unos hrane značajka na koju treba pripaziti pri hranjenju životinja koje stare. Kako biste životinji senioru osigurali prehranu primjereni pasmini kao smjernica Vam može poslužiti preporuka na ambalaži Naturavetal suhe hrane.

Ako starijem psu dajete Canis Plus mokru hranu, količinu možete – kao što je i navedeno – smanjiti na 2,5 % tjelesne težine životinje čim ona postanje manje aktivna. Dokle god je tjelesna težina životinje ustaljena, odnosno životinja se ne deblja i ne mršavi, količina hrane je odgovarajuća. U suprotnome je treba prilagoditi.

Odgovarajuća kvaliteta mesa za stariju životinju

Nije samo količina mesa u hrani važna nego i kvaliteta. Visokovrijedni proteini, kakvih ima u Naturavetal hrani, prijeko su potrebni i starijim psima i mačkama, lako probavljivi i opskrbljuju energijom bez da opterećuju organe, za razliku od uobičajene hrane koja zna sadržavati i manje vrijedne nusproizvode, kao što su perje, kandže ili rogovi.
Manje vrijedan otpad iz klaonice za starijeg psa jednako kao i za stariju mačku bio bi još nepovoljniji, jer se s godinama smanjuje mišićna masa, a samo visokovrijedni proteini mogu usporiti taj proces. Stoga uvijek pazite na to je li udio mesa u hrani jasno i glasno označen na deklaraciji proizvoda.

Hranjive tvari za stariju životinju

I ostali sastojci u hrani trebali bi biti kvalitetnog i prirodnog podrijetla kako biste bili sigurni u to da će pružiti Vašoj životinji dobre hranjive tvari. Obratite pozornost i na to da izbacite sve moguće dodatke prehrani, jer stariji pas i starija mačka mogu optimalno iskoristiti samo vitamine i mineralne tvari prirodno sadržane u hrani.
Sintetički dodaci se pak mogu taložiti u tkivu, čime ga trajno opterećuju, a što opet može dovesti do dodatnih zdravstvenih tegoba.

Hrana je samo onoliko dobra, koliko je dobar zbroj njezinih sastojaka! Manje vrijedni proteini ili biljne otpadne tvari nemaju što raditi u dobroj hrani – bilo u posebnoj hrani za starije životinje, onoj za odrasle pse ili mačke ili u hrani za štence – manje vrijedna sirovina ne postaje manje štetnom samo zahvaljujući lijepom opisu.

Obrađeno, nekvalitetno meso ili biljne otpadne tvari, kao što su kandže, perje ili lišće, mogu jako opteretiti organizam starijih životinja – do čega možda dolazi jer mlađe životinje imaju „aktivniji“ imunitet ili njihov organizam to sve zajedno jednostavno bolje podnosi – što je normalna funkcija organizma, čije su sposobnosti nažalost s godinama sve slabije – ali to nekvalitetno meso i biljne otpadne tvari ne čini prihvatljivim sastojkom hrane za mlađe životinje – a njihova neprisutnost u hrani za seniore to ne čini nečim vrijednim isticanja i reklamiranja.

Koju hranu davati starijem psu, a koju starijoj mački?

Izabrani sastojci, kao što su kvalitetni izvori proteina, u primjerenom omjeru, bez sintetičkih sastojaka, što je moguće prirodnije i primjerenije pasmini – to su kriteriji po kojima se raspoznaje dobra hrana za psa seniora i za mačku seniora. Općenito bi se dakle moglo reći da svome psu ili svojoj mački možete davati svaku vrstu Canis Plus ili Felins Plus asortimana. Količinu hrane treba smanjiti u onome trenutku kada pas, odnosno mačka, senior smanji količinu svoje aktivnosti.

Ako je Vaš ljubimac premršav, tijekom tri tjedna mu poslužujte nešto svježeg mesa iz našeg izbora mokre hrane. Kako biste potaknuli izmjenu tvari svojeg psećeg seniora, Canis Extra Aktiv i mješavina bilja iz organskog uzgoja Tausendgrün optimalna su rješenja. Može ih se dodati glavnoj hrani. Bilje pobuđuje te potiče imunitet i izmjenu dlake. Dokle god obraćate pozornost na svoju životinju i usklađujete količinu hrane s njezinim potrebama, dakle u slučajevima smanjene aktivnosti ili debljanja dajete manje hrane, u slučaju gubitka težine primjerice tijekom zime ili povećanom aktivnosti dajete više hrane ili je dopunite „mesnim tretmanom“ kakav je gore opisan – kvalitetnom hranom koja Vašem ljubimcu daje sve što mu je potrebno, ne možete pogriješiti.

Posebna preporuka za starije pse

Ako bi vaš pas trebao razviti dobnu probavnu slabost, poželjno je prijeći na naše cjelovite izbornike Canis Plus®, jer se oni obično mogu bolje iskoristiti. Canis Plus® Potpuni obrok u limenci Crni bakalar isporučuje omega-3 i omega-6 masne kiseline, čija pozitivna svojstva mogu posebno pogodovati srcu, koži, probavnom sustavu i zglobovima. Lako probavljiv jelovnik s ribom unosi morsku raznolikost u jelovnik i stoga se može savršeno kombinirati s našim ostalim cjelovitim jelovnicima. Stoga stariji psi mogu stoga imati koristi od redovitog hranjenja.
Uz probavnu slabost, hranjive tvari obično se slabo apsorbiraju. Kako bi se spriječio mogući deficit hranjivih sastojaka, dokazano povećava sadržaj hranjivih sastojaka u hrani i potiče crijevnu floru. To se postiže naizmjeničnim hranjenjem Canis Extra Active, Canis Extra Berry Power i Canis Extra Tisuću zelenih organskih biljaka za BARF. Uz to, Canis Extra Mineralmoor promiče zdravu probavu, a Canis Extra Petflora promiče zdravu crijevnu floru. Da biste metabolizmu starijeg psa dali novi zamah, možete optimalno koristiti Canis Extra Active i tisuću zelenih organskih biljaka. Oni se mogu davati naizmjence kao dodatak glavnoj hrani. Bilje budi duhove i podupire imunološki sustav i promjenu kaputa.

Posebna preporuka za starije mačke

Mačkama treba davati uglavnom mokru hranu, posebno kad su stare. Naši Felins Plus Obroci u ovitku  stoga su idealni za hranjenje starijih mačaka. Naši Felins Plus® najfiniji riblji obroci također mačkama pružaju omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje su važne za srce, zglobove, kožu i gastrointestinalni trakt. Mačka ima koristi od raznolikog hranjenja, čak i osjetljive mačke vrlo dobro podnose riblje obroke i mogu se dobro hraniti u kombinaciji s Felins Plus Obrok u ovitku. Stoga starije mačke mogu posebno imati koristi od redovitog hranjenja.
S godinama se često događa da se hranjive tvari slabo apsorbiraju. Da bi se to spriječilo, važno je povećati sadržaj hranjivih sastojaka u hrani i promovirati crijevnu floru. To se postiže hranjenjem Felins Plus® zelenousnih školjki u prahu i Felins Plus® cjelovitim kozjim mlijekom u kratkom vremenskom razdoblju. Naše cjelovito kozje mlijeko u prahu preporučuje se i starijim, oslabljenim mačkama koje su u fazi oporavka ili trebaju dodatnu pomoć energije. Ulje kril Felins Plus® pruža posebnu potporu srcu, cirkulaciji i cjelokupnom mišićno-koštanom sustavu, dok organsko kokosovo ulje Felins Plus® daje energiju koja može promovirati crijevnu floru, a također može pomoći u odbacivanju parazita poput krpelja.
Zdrava, stabilna crijevna flora posebno je važna za starije mačke. Stoga se naša Felins Plus® Petflora može redovito dohranjivati ​​hranom tijekom 2-6 tjedana. Ovaj prirodni dodatak prehrani izrađen je od ekstrakata žitarica, izvorske vode i milijardi uzgajanih bakterija mliječne kiseline. Tijekom procesa fermentacije mliječno-kisele bakterije tvore vrijedne metaboličke proizvode kao što su mliječna kiselina, enzimi, aminokiseline, antioksidanti i vitamini. Ostali sastojci kao što su minerali, elementi u tragovima i ß-glukani jačaju čitav mačji organizam.

Treba li starije životinje čistiti od crva?

Kemijsko čišćenje od crva u starosti može jako opteretiti organizam starijeg psa ili starije mačke. Zato Vam savjetujem: Ne provodite čišćenje ako samo sumnjate! Prvo biste trebali utvrditi je li životinja zaista zaražena crvima redovitim kontrolama uzoraka stolice. U slučaju visokog stupnja zaraženosti životinje crvima Vermcurat pomaže crijevnoj flori kao dodatak prehrani. Za redovitu podršku crijevima koja će crvima otežati naseljavanje preporučujemo redovito dodavanje Vermpreveta hrani. Ako čišćenje od crva ipak bude bilo potrebno, preporučujemo Vam da u vremenu poslije potpomognete crijevnu floru dodavanjem zdravih crijevnih bakterija. To lako i nježno možete postići korištenjem proizvoda Canis Extra Petflora i Felins Plus Petflora. To vrijedi i nakon antibiotskog tretmana ili pri drugačijim oštećenjima sluznice crijeva.

Aktivna crijevna njega za starijeg psa

Aktivna njega crijeva za staru mačku

Blagotvorna njega zglobova starijeg psa i starije mačke

Ako primijetite nepravilnosti pri gibanju Vašeg psa ili mačke, kao što su smanjena želja za kretanjem ili problemi pri ustajanju, dodacima prehrani također je moguće pomoći očuvanju mišićno-koštanog sustava, odnosno zglobova, i to proizvodima Canis Plus odnosno Felins Plus, kojima je glavni sastojak prašak zelenousne dagnje. Za psa seniora, kojemu je potrebna posebna podrška, naša biljna mješavina Canis Extra Zglobovital ne nudi samo zelenousnu dagnju, nego i biljne tvari koje potiču izmjenu tvari. Te dodatne hranjive tvari mogu potaknuti tjelesne mehanizme regulacije koji sprječavaju upale i ublažuju bol.

Priroda nam daje različite mogućnosti pomoću kojih svoje četveronošce možemo prirodno zaštiti i bez da se moramo služiti sredstvima koja organizmu možda oduzimaju bol, ali isto tako napadaju želučanu sluznicu te tako na drugačiji način ipak predstavljaju opterećenje za organizam.

Waldaufnahme

Koje poslastice su primjerene starijem psu, a koje starijoj mački?

U principu biste se trebali držati lako probavljivih poslastica, kao što su riba ili piletina. Posebno meke, a opet izvanredno ukusne poslastice za psa seniora su, među ostalim, inačice riblje kože. Isto tako biste se trebali kloniti konzervansa i boje u hrani. Sušeni komadići pluća ili štapići od želuca prava su stvar za raznoliko grickanje.

Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.