Naturavetal Logo

Koji je tip hrane pravi za vašeg psa?

Koji tipovi pasa postoje? Karakter pomaže u izboru hrane

Svaki pas je jedinstven. Njegov karakter, priroda, razina aktivnosti i naravno njegove potrebe ovise ne samo o njegovoj genetici, već i o njegovom odgoju, okruženju u kojem živi i naravno socijalizaciji.

Svaki vlasnik psa može se sjetiti osobina koje automatski povezuje s određenim psom. Na primjer, mnogi terijeri mogu biti opisani kao "tvrdoglavi" ili "inatljivi", mnogi retriveri kao "proždrljivci" i mnogi ovčari kao "uvijek budni" - ne želimo ove osobine eksplicitno povezivati s nekom pasminom, to ne bi bilo pravedno prema psima. Međutim, iskustvo nam je pokazalo da postoje "karakterne crte" koje mogu dati uvid u smjer koji bi mogao uzeti prikladan koncept prehrane. Ovdje je važno napomenuti da postoje različiti osnovni tipovi, ali i mješavine tih osnovnih tipova - i naravno, uvijek postoje izuzeci. Međutim, prethodne bolesti uvijek imaju prednost - na primjer, ako postoje iritacije organa, hranjenje se uvijek prvo mora prilagoditi tome.

U nastavku želimo predstaviti neke češće tipove koji vam mogu pružiti prve naznake koje bi hrana mogla dobro odgovarati vašem psu.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Pronađite odgovarajuću hranu za tip vašeg psa

Sunčeko
Dobro raspoloženi, uravnoteženi psi s opuštenim stavom

Postoje psi koji su uvijek dobro raspoloženi i djeluju vrlo uravnoteženo. Spremni su za zabavu bez obzira pada li kiša, puše li vjetar ili pada snijeg. Ipak su istovremeno strpljivi i jednostavno vole biti u društvu. Pokazuju malo nepovjerenja prema novom i lako se prilagođavaju novim situacijama, također im obično nije teško ophoditi se s drugim psima. Njihov akcijski radijus može biti prilično velik, jer ponekad mogu biti malo "naivni", "nemarni" ili "nepažljivi" u trčanju ispred. Teško ih je izbaciti iz takta, stres čini se da nema utjecaja ni na njihovo raspoloženje ni na njihovu probavu. Promjene kao što su, na primjer, promjena hrane, podnose bez problema. Ako "Sunčeko" ipak pokazuje probleme, onda mora biti nešto ozbiljno i trebali bste nešto poduzeti.

Opća preporuka za hranjenje

"Sunčeko" se u pravilu vrlo dobro nosi s različitim vrstama hranjenja (čak i u kombinaciji). Kada se pojave alergije ili netolerancije, obično se "samo" radi o odabiru odgovarajuće vrste hrane - bilo da je riječ o Canis Plus® Hladno prešanom suhom hrane za odrasle pse ili štenad & mlade pseCanis Plus® Potpunim Obrocima, Canis Plus® Obrocima za Štence, Canis Plus® Mesnim Obrokom od čistog mesa ili Canis Plus® Mesnim Rolicamamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija poput našeg Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio - svaki koncept hranjenja je moguć - čak i u kombinaciji.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa:

 • Dobro raspoloženje, često bez očiglednog razloga
Saznajte višeZatvoriti
Pazljivac
Pazljivi psi koji paze na svoje okruženje

Ovaj tip može djelovati pomalo distancirano i rezervirano. Prvo se orijentira u situaciji i drži situaciju na oku. Na početku može biti skeptičan prema novom - stoga mu kontakt s psima često pada teže nego "Sunčeku". Čak i "Pazljivac" može imati veliki akcijski radijus, jer je to važno za veliki pregled. Ako se pojave nesigurnosti, kontakt s vlasnikom je vrlo važan kako bi se situacije mogle bez stresa savladati. Stres "Pazljivcu" lako padne na želudac - stoga može često patiti od mekog izmeta ili pojačanog jedenja trave.

Opća preporuka za hranjenje

Kod "Pazljivca" često je bolje odlučiti se za jedan koncept hranjenja i hraniti ili mokru ili suhu hranu. U stresnim situacijama "Pazljivac" se obično bolje nosi s mokrom hranomCanis Plus® Losos Štenad i mladi psiCanis Plus® Obroci za štence, Canis Plus® Losos (također u malim peletima)Canis Plus® GovedinaCanis Plus® KunićCanis Plus® Potpuni Obroci, Canis Plus® Mesni Obroci od čistog mesa i Canis Plus® Mesne Rolemješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što su Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio obično se vrlo dobro koriste za hranjenje.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

Saznajte višeZatvoriti
Nježni
Suzdržani psi koji također mogu biti malo plašljivi

"Nježnog" psa čovjek bi volio uzeti u naručje kako bi mu objasnio da će sve biti u redu. Može biti vrlo velik, ali i vrlo malen - u oba slučaja njegovu nježnost često možete prepoznati već po njegovoj tjelesnoj građi i držanju tijela, koje ponekad može podsjećati na srnu. Potrebna mu je posebno nježna veza s vlasnikom i često traži kontakt očima svog vlasnika. Stres može brzo dovesti do problema s probavom. Može biti osjetljiv na svaku vrstu promjene. U ophođenju je važno biti nježan prema njemu, jer već podizanje glasa može dovesti do jake nesigurnosti ili stresne reakcije s proljevom. U nekim slučajevima može se plašiti novog i općenito je prilično suzdržan i oprezan, barem na početku, kada ga još ne poznajemo dobro. Tada se lako može dogoditi da "Nježni" potpuno odbije hranu, što opet može dovesti do toga da postane previše kiseo ili da mora povraćati.

Opća preporuka za hranjenje

"Nježni" se često bolje nosi s konceptom hranjenja, uglavnom mokrom hranom, nego sa suhom hranom. Canis Plus® Potpuni Obroci ili Canis Plus® Obroci za štence nude ovdje praktičnu mogućnost hranjenja. "Nježni" ipak jako uživa kada mu gospodar ili gospođa sami pomiješaju hranu i posvete tome nešto više vremena. Inače, ako na hrani ostane malo mirisa od gospodara/gospođe, to također pomaže vezi između vlasnika i psa - stoga se i Canis Plus® Mesni Obroci od čistog mesaCanis Plus® Mesne Rolemješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što su Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio vrlo dobro koriste za hranjenje. Ali hrana ne bi trebala biti previše šarolika - ako se odabere, na primjer, 3 različite vrste potpunih obroka koje se dobro podnose, "Nježni" je time dobro opskrbljen i njegov osjetljiv probavni trakt se nešto odmara konstantnim hranjenjem.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

 • Odbijanje hrane: Budući da kod "Nježnog" često promjena ili šok uzrokuju odbijanje hrane, prvo treba provjeriti što se promijenilo - je li zdjela za hranu negdje drugdje? Je li pas bio ometen tijekom posljednjeg obroka ili se dogodilo nešto drugo? Ponekad "Nježni" samo treba malo vremena dok opet ne počne normalno jesti. Međutim, ako je vrlo mršav ili lako postaje previše kiseo, može mu se nešto izaći u susret s hranjenjem i iznimno mu dati obrok od našeg Canis Plus® Pašna Janjetina, Proso i Kozje Mlijeko. Opće informacije o temi odbijanja hrane možete pronaći ovdje: Pas ne jede: Uzroci neobičnog ponašanja.
 • Strah od gubitka / Nesigurno ponašanje: Prema potrebi je moguće pomoći "Nježnom" do više samopouzdanja kroz ciljani trening pasa, s jasnim pravilima. Ovdje može biti korisno ako za trening koristite poslastice koje pas inače rijetko dobiva i koje osobito voli, kako bi s pozitivnim iskustvima uspjeha razvio puno radosti u treningu i brzo pronašao više samopouzdanja. Za to su, na primjer, prikladne riblje poslastice Canis Plus® Riblje Zvjezdice Poslastica ili Canis Plus® Mini Poslastice od goveđih, janjećih, kozjih ili konjskih Pluća. Tko želi još više razmaziti psa, najbolje je koristiti našu Canis Plus® Pašna Janjetina, Proso i Kozje Mlijeko ili jednu od naših Canis Plus® Mesne Rolice. Role su čvrste i lako se mogu rezati na male komadiće i većina pasa se jako raduje ovoj posebnoj nagradi.
Saznajte višeZatvoriti
Mršav
Mršavi psi koji brzo gube na težini

"Mršav" je normalno do iznadprosječno aktivan karakter, čija je najuočljivija karakteristika da količina hrane nikada ne čini se dovoljno. Teško održava svoju težinu i vrlo brzo gubi na težini, endoparaziti kao što su, na primjer, crvi su isključeni kao uzrok ovog problema. Čak i uz znatno povećanu količinu hrane ne stvara rezerve. Po prirodi je obično vrlo aktivan ili živahan i nosi u sebi zdravu dozu znatiželje, može se ipak sramežljivo reagirati kada se suočava s novim situacijama.

Opća preporuka za hranjenje

"Mršav" profitira od kaloričnog suhog hrane kao što je, na primjer, naš Canis Plus® Govedina ili Sport. Kao mladi pas bi trebao dobiti našu Canis Plus® hranu za štence & mlade pse. Ovaj pas često treba i više energije u hrani - pri čemu se individualno mora provjeriti treba li jednostavno više mesa, više masti ili više ugljikohidrata. Hranjenje se može sjajno kombinirati s našim Canis Plus® Potpunim Obrocima, našim Canis Plus® Obrocima za štence za mlade "mršave" ili našim Canis Plus® Mesnim Obrocima od čistog mesa ili Mesna Rolamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio. Suha i mokra hrana se pri tome hrane u odvojenim obrocima.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

 • Veća potreba za energijom: Kako je spomenuto, potreba za energijom često je veća nego kod drugih pasa. Samo treba otkriti koji izvor energije se najučinkovitije koristi:
 • Canis Extra Ulje Lososa osigurava energiju u obliku masti, druge moguće izvore masti: goveđa mast, gusja mast
 • Canis Plus® Mesni Obrok od čistog mesa ili Mesna Rolica pružaju više energije u obliku proteina i masti, druge moguće izvore proteina i masti: sirovo meso
 • Canis Extra Vit/Min-Mješavina Pahuljica osigurava dodatne ugljikohidrate, druge izvore ugljikohidrata: pahuljice od prosa, pahuljice od heljde, zobene pahuljice ili ječam
 • Giardia kao mladi pas: Zanimljivo je da su mnogi "Mršavi" u mladosti patili od giardije i bili su odgovarajuće tretirani. Ako postoje neobičnosti u izmetu, ima smisla provjeriti uzorak izmeta da li su možda još uvijek giardije u igri. Više informacija o temi giardija možete pronaći ovdje: Giardija kod psa.
 • Poremećena iskoristivost hrane: Ako povećanje količine hrane samo dovodi do povećanog izmeta, to je znak loše iskoristivosti hrane. To se može dogoditi nakon primanja antibiotika, tretmana za crve i drugih supstanci koje su mogle iritirati probavni trakt. Sanacija crijeva, na primjer s Canis Extra Ljekoviti TresetCanis Extra Petflora može pomoći poboljšati iskoristivost hrane. Više informacija o temi sanacije crijeva možete pronaći ovdje: Blagotvorno čišćenje crijeva kod psa: više kvalitete života za vašeg psa.
Saznajte višeZatvoriti
Aktivist
Preuzbuđeni psi koji su skloni prekomjernim reakcijama

"Aktivist" je vrlo impulsivan i obično od silnog uzbuđenja ne zna gdje je sprijeda a gdje straga. Voli biti zaposlen i padne pod stres ako ne dobije tu zaposlenost. Pas može svijetu glasno saopćiti svoj bijes, na primjer lajanjem, samostalno razvijati mogućnosti za zaposlenost koje mogu dovesti do razvoja nekih "hira" ili postati neuravnotežen što može dovesti do problema u ponašanju. "Aktivist" je bezgraničan i mogao bi trčati dok se ne sruši. Ovdje treba biti vrlo oprezan kako bi vlasnik pronašao pravu mjeru za faze aktivnosti i odmora, jer pas često sam ne pronalazi te faze. Sklon je stresnim, ponavljajućim proljevima ili da mu izmet tijekom dana postaje sve mekši.

Opća preporuka za hranjenje

Od "Aktivista" treba obratiti pažnju na energetski sadržaj hrane - ako je taj sadržaj previsok, može doprinijeti prekomjernom ponašanju. Ovdje se onda prije preporučuje naša hladno prešana Canis Plus® Janjetina ili Canis Plus® Lososza Štence & Mlade Pse su obje vrste prikladne, kao i naši Canis Plus® Potpuni Obroci, Canis Plus® Obrok u limenci za štence ili naš Canis Plus® Mesni Obrok od čistog mesa ili Mesne Rolicemješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio. Često je ipak bolje odlučiti se za jedan koncept hranjenja i ne kombinirati vrste hrane.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

Saznajte višeZatvoriti
Atleta
Sportski psi koji vrve od energije

Čak i vrlo obučeni "Atleta" mora biti zaposlen i može reagirati podstresno i nezadovoljno ako ta zaposlenost nedostaje. No, on nije nemiran, živahan suputnik, već jednostavno ima puno energije koja se mora na neki način koristiti. Ovaj tip psa "rakete" može vrlo brzo ubrzati od 0 do 100 i pri tome također sklon prekomjernom ponašanju. Ipak, nije potreban oprez kao kod "Aktivista", jer obučeni "Atleta" jednostavno treba "više" opterećenja bez pokazivanja mentalnog preopterećenja. Naravno, vlasnik bi ipak trebao raspodijeliti faze aktivnosti i odmora.

Opća preporuka za hranjenje

"Atleta" profitira ako se u njegov jelovnik integrira Canis Plus® Hladno prešano suho hranu Govedina ili Sport i ako se ovo koristi vani za bilo koju vrstu igara traženja - mentalni rad vrlo zahtijeva psa i odlično ga opterećuje. Za štence & mlade pse prikladni su naša hrana za Perad Štenad i mladi psi ili Losos Štenad i mladi psi. Osim toga, ovaj pas treba "više" energije u hrani. Hranjenje se može sjajno kombinirati s našim Canis Plus® Potpunim Obrocima, Canis Plus® Obrokom u limenci za štence ili našim Canis Plus® Mesnim Obrokom od čistog mesa ili Mesna Rolicamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio. Ovdje se onda posebno preporučuje redovita kombinacija s Canis Plus® Potpuni Obrok Puretina ili Canis Plus® Potpuni Obrok Crni Bakalar

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

Saznajte višeZatvoriti
Razigrani
Živahni, nestašni psi koji imaju "šalu" na vratu

"Razigrani" pas pametno koristi prilike koje mu se nude da radi ono što želi ili barem da to pokuša. Omota vas oko prsta i ako mu nešto ne odgovara, onda vam to često jasno da do znanja - tada se može dogoditi da laje dok ne dobije svoje ili da namještaj, naravno sasvim slučajno, bude oštećen. "Razigrani" pas treba biti izazvan i treba puno mentalnog rada. Učenje mu pričinjava zadovoljstvo i vrlo je važno kako bi ostao uravnotežen. Situacije obično može brzo i samostalno procijeniti, obično je novom vrlo otvoren, ali može postati i previše hrabar i onda postati nesiguran. To je vrlo šarmantan suputnik i na zajedničkim šetnjama s psom nije neobično da ga istovremeno nasmijano i sa zavrtanjem glave pozovete da ipak malo "zadrži ozbiljnost".

Opća preporuka za hranjenje

"Razigrani" pas obično se dobro nosi s bilo kojim konceptom hranjenja, čak i u kombinaciji. Budući da može biti gotovo previše samostalan, rad, na primjer, s dummyjem za hranu, može mu pomoći da mu se povremeno pokaže da se timski rad ipak može isplatiti - to onda ide najbolje s Canis Plus® Hladno prešanom suhim hranom. Sve u svemu, vlasnik može odlučiti želi li hraniti Canis Plus® Hladno prešanu suhu hranu za štence ili odrasle pseCanis Plus® Potpuni ObrokObrok za ŠtenceCanis Plus® Mesni Obrok od čistog mesa ili Canis Plus® Mesne Rolemješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio - svaki koncept hranjenja je moguć - čak i u kombinaciji.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

 • Dosada/nedovoljno zahtjevni: "Razigrani" pas profitira od mentalnog i njuškalnog rada. Mirisne poslastice kao što su naše Canis Plus® Papaline, naše Canis Plus® Mini Poslastice iz GovedineJanjetine ili Kozje pluća ili naš Canis Plus® Riblje Zvjezdice Poslastica su izvrsne za postavljanje tragova za njega, kojima onda s velikim zadovoljstvom može slijediti.
 • Ponašajno ili stresno jedenje trave kao prekomjerna reakcija: Kod pojačanog jedenja trave hranjenje Canis Extra Ljekoviti Treset može pružiti vrijednu podršku najmanje 30 dana.
 • Niska tolerancija na frustraciju i neprekidno lajanje: "Razigrani" psi vrlo brzo uče koje su im ponašanja korisna i mogu reagirati frustrirano ako ih se prokuži i ako im se postavljaju granice. Ljubazni trening može im pomoći razviti veću toleranciju na frustracije.
Saznajte višeZatvoriti
Nježni Div
Vrlo veliki psi koji mirno prolaze kroz život

"Nježni Div" je često snažno građen i u mnogim slučajevima apsolutni ljubitelj mazanja. Zbog svog snažnog tjelesnog stasa obično ostavlja trajan dojam, iako često izgleda kao da sam nije u potpunosti svjestan svoje veličine tijela. S drugim psima se obično vrlo dobro slaže i općenito dopušta puno više nego što bi mnogi drugi psi dopustili. U svađi s plišanom igračkom vjerojatno bi izgubio i dopustio plišanoj igrački prednost. Može biti vrlo nježan i njegova obitelj mu je često vrlo važna. Također može biti prilično ugodan i ponekad ga treba malo potaknuti kada je riječ o sportskom entuzijazmu, ali kada je entuzijazam prisutan, iznenađujuće je do koje visoke forme može doći.

Opća preporuka za hranjenje

Za "Nježnog Diva" može biti korisno ako redovito dobiva ribu u svojoj prehrani, jer zbog svog masivnog tjelesnog stasa njegov lokomotorni sustav je pod stalnim povećanim opterećenjem, npr. pri skakanju ili penjanju stepenicama. Canis Plus® Losos Štenad i mladi psi ili Canis Plus® Losos može ovdje predstavljati dobru osnovu prehrane. Međutim, često je tako da se također dobro podnosi i kombinacija s našim Canis Plus® Potpunim ObrocimaCanis Plus® Obrocima za Štence ili Canis Plus® Mesnim Obrocima od čistog mesa ili – Mesna Rolamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio. Ovdje se onda posebno preporučuje redovita kombinacija s Canis Plus® Potpunim Obrokom Puretina ili Canis Plus® Potpuni Obrok Crni Bakalar

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

Saznajte višeZatvoriti
Spokojni
Spokojni psi koji znaju: "Snaga leži u mirnoći"

"Spokojni" je po prirodi miran – pod motom: "Ako ne dođem danas, doći ću sutra" vrlo nerado dopušta da ga se izbaci iz takta. Kada ga se poziva da se pokrene, potrebni su pravi argumenti i poticaji, pa na kišan dan može biti vrlo teško napustiti kuću s njim. Voli dobru hranu - ljubav prema hrani nažalost se kod "Spokojnog" brzo primijeti. Zbog prevladavajućeg nedostatka volje za kretanjem može biti teško izgubiti kile, stoga je važno da uopće ne razvije prekomjernu težinu.

Opća preporuka za hranjenje

"Spokojni" treba hranu koja ne daje previše energije. Stoga su Canis Plus® PeradCanis Plus® JanjetinaCanis Plus® Losos posebno prikladni. Štenci i mladi psi mogu dobiti jednu od naših hladno prešanih vrsta hrane za štence & mlade pse. Također se može hraniti mokra hrana poput naših Canis Plus® Potpunih ObrokaCanis Plus® Obroka za Štence ili Canis Plus® Mesni Obrok od čistog mesa ili Mesna Rolamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio - rado i u kombinaciji s hladno prešanom suhom hranom. Količina mokre hrane kod odraslog psa bi trebala iznositi maksimalno 2,5 – 3 % tjelesne težine psa.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

 • Umjereni pristup većim, redovitim poslasticama može spriječiti da "Spokojni" razvije prekomjernu težinu. Kalorijski siromašna Canis Plus® Suha Govedina ili naše Canis Plus® Mini Pluća s manje masti od Govedinejanjetine ili kozje pluća su stoga dobri snackovi za "Spokojnog". Ako se ove poslastice hrane umjereno, dnevna količina hrane ne mora nužno biti smanjena, inače treba prilagoditi količinu hrane prema hranjenim poslasticama. Više informacija o prehrani kod prekomjerne težine možete pronaći ovdje: Hrana za pse s prekomjernom težinom: Kada je pas predebeo?
Saznajte višeZatvoriti
Proždrljivac
Psi koji nikada ne dobiju dovoljno

"Proždrljivac" ima veliki problem: Uvijek je gladan! Prednost: U treningu s "Proždrljivcem" može se postići gotovo sve s hranom. Nedostatak: Ako "Proždrljivac" može, vani će pokupiti sve što pronađe i također se može dogoditi da "Proždrljivac" nešto ukrade kod kuće ako osjeti da se ne promatra. Tada može doći do probavnih smetnji ako je nešto pojedeno - to ipak ne sprečava "Proždrljivca" da pokazuje isto ponašanje iznova i iznova. Svoju hranu doslovno proždire i onda rado moli za još.

Opća preporuka za hranjenje

"Proždrljivac" treba hranu koja ne daje previše energije i hrana bi trebala imati i prikladan visoki udio dijetalnih vlakana koji potiču osjećaj sitosti. Stoga su Canis Plus® PeradCanis Plus® JanjetinaCanis Plus® Losos posebno prikladni. Štenci i mladi psi mogu dobiti jednu od naših hladno prešanih vrsta hrane za štence & mlade pse. Također se može hraniti mokra hrana poput naših Canis Plus® Potpunih ObrokaCanis Plus® Obroka za Štence ili Canis Plus® Mesni Obrok od čistog mesa ili Mesna Rolamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio - rado i u kombinaciji s hladno prešanom suhom hranom.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

Saznajte višeZatvoriti
Briga
Psi koji su skloni bolestima i koji u životu uvijek prolaze teško

"Briga" može pokazati pojedinačne ili mnoštvo karakteristika koje su već predstavljene u prethodnim skupinama. No, postoji osobitost zbog koje je "Briga" morala dobiti svoju grupu: Nažalost, ima "talent" da uvijek ima nešto. Uši su mu malo crvene ili upaljene, trbuh ga svrbi ili ima proljev i kada vlastito tijelo jednom pristojno surađuje, onda su to paraziti poput krpelja, buha ili grinja koji stvaraju probleme i kada je ovdje sve u redu, onda crvi ili giardija prave probleme. Kao vlasnik se svakako uvijek računa s idućom "katastrofom". Unatoč svemu - ili možda upravo zbog toga, "Briga" je apsolutno ljubazan, osjetljiv karakter koji uspostavlja čvrstu vezu sa svojim vlasnikom i zna da će uvijek dobiti pomoć od njega.

Opća preporuka za hranjenje

Kod "Brige" je posebno smisleno provjeriti koliko dobro on zapravo podnosi svoju trenutnu hranu, jer uvijek pokazuje znakove netolerancije. Zbog toga se Canis Plus® Mesni Obrok od čistog mesa ili Mesna Rolamješavinom sušenih pahuljica ili svježim povrćem/voćem i uljem te izvorom kalcija kao što je naš Canis Extra Ljuske Jajeta u Prahu Bio vrlo dobro koriste za početno hranjenje. Počinje se s jednim izvorom mesa i hrani se time 4-6 tjedana, nakon toga se dodaje još jedan izvor mesa. Međutim, udio mesa u dnevnoj prehrani trebao bi biti malo smanjen i iznositi oko 60%. Nakon što se pronađe 3-4 dobro podnošljiva izvora mesa, ostaje se kod njih i povećava udio mesa na 70%.

Česte značajne karakteristike ovog tipa psa

 • Ponašajni stres, anksioznost i unutarnji nemir te posljedična disbakterioza u probavnom traktu: Kod ovog tipa se primjećuje da su često tijekom vremena štenaca odnosno u mladim godinama, postojali problemi koji su masivno oštetili crijevnu floru. Bilo je to zbog stresa, na primjer zbog čestih promjena vlasnika i drugih oblikujućih, traumatskih iskustava kao što je, na primjer, rođenje carskim rezom, ponavljajući problemi s giardijom ili jaka reakcija na cijepljenje, kemijske tretmane protiv crva i slično - očito je probavni trakt bio kontinuirano pod opterećenjem, zbog čega se nikada nije mogao izgraditi stabilan imunološki sustav i preporučuje se da se organizam podrži sveobuhvatnom, 3-6-mjesečnom sanacijom crijeva s odgovarajućom detoksikacijom i izgradnjom crijeva kako bi se mogao pronaći svoju ravnotežu. Više informacija o temi sanacije crijeva možete pronaći ovdje: Blagotvorno čišćenje crijeva kod psa. Zainteresirani ste za prirodne proizvode za jačanje imunološkog sustava, tada pogledajte ovdje: Prirodno jačanje imunološkog sustava psa.
 • Ponavljajući problemi s parazitima poput buha, krpelja, grinja, crva ili problemi s giardijom: Unatoč činjenici da stalno postoje problemi s parazitima, trebalo bi se pokušati što nježnije zaštititi "Brigu" od njih. Zbog slabosti imunološkog sustava naime posebno osjetljivo reagira na svako dodatno opterećenje svog metabolizma. Stoga nas slobodno kontaktirajte kod našeg stručnog tima ako imate pitanja o ovoj temi. Želite li saznati više o prirodnoj pomoći kod krpelja, crva ili giardije? Tada pogledajte ovdje: Prirodna pomoć protiv krpeljaGiardija kod psaPrirodna prehrana za učinkovitu zaštitu od crvi kod psa. Općenite informacije o prirodnoj njezi pasa možete pronaći ovdje: Prirodna njega pasa
 • Netolerancija hrane zbog alergija: Moguće je da problemi "Brige" proizlaze iz činjenice da postoji netolerancija ili alergija koja se simptomatski ne pokazuje jako snažno, ali stalno uzrokuje iritacije u probavnom traktu. Stoga ima smisla preći na hranu koja sadrži samo jedan životinjski protein i tek nakon nekog vremena isprobati još jedan izvor mesa. Želite li saznati više o temi alergije kod pasa, tada pogledajte ovdje: Moj pas je alergičar – Što sada?
Saznajte višeZatvoriti
Naturavetal® Savjet: Uvijek dobro savjetovani kod svih pitanja

Ako imate pitanja o tome, ako ne možete pronaći "svog tipa psa" ovdje ili niste sigurni kojem tipu vaš pas najviše odgovara, slobodno nas kontaktirajte kod našeg stručnog tima.

Dodatne informacije i često postavljana pitanja (FAQ) o vrstama pasa i odabiru hrane

Koja je hrana za pse zdrava za vašeg psa?

Hranjenje psa prirodno, bez sintetičkih dodataka je najvažnija osnova u našem zdravom prehrambenom programu za pse. Vi i vaš pas ste tim - koja vrsta hrane za pse, dakle bilo da je riječ o hladno prešanoj suhoj hrani, kompletnom meniju, čistem mesu s mješavinom pahuljica ili BARF, najbolje odgovara vašem psu i lako se integrira u vašu svakodnevicu, najbolje znate vi. Najbolje, prirodne sastojke za to možete pronaći kod nas.

Koja je hrana za pse prikladna za normalno aktivnog psa?

Canis Plus® Perad ili Janjetina su naši posebno visokokvalitetni, hladno prešani klasici. Jedinstveni sastavi čine ih posebno ukusnim i lako probavljivim premium hranama za odrasle pse. Ekskluzivni recepti uvjeravaju s peradi ili janjetinom kao lako probavljivim, jedinim izvorom proteina, koji se nadopunjuju integralnom rižom i oguljenom zobi. Dodaju se sušeno voće, povrće, bilje i zdravi minerali iz algi. Raznoliki, zdravi klasici za sve pasmine iz čisto prirodnih sastojaka. Psi bez osjetljivosti mogu naše vrste suhe hrane rado dobivati naizmjenično.

Koja je hrana za pse prikladna za alergičare i osjetljive pse?

Za alergičare i osjetljive pse nudimo naš Canis Plus® Losos i naš Canis Plus® Kunićevina - obje vrste su vrlo prikladne za pse s osjetljivim probavnim traktom.

Riba podržava cijeli organizam psa i na vrhu je po biološkoj vrijednosti. Lako probavljivi losos sadrži visok udio esencijalnih, životno važnih Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina koje dolaze psu na korist u Canis Plus® Lososu i čije pozitivne osobine mogu biti posebno korisne kod problema s kožom, probavnim traktom, srcem i zglobovima. Umjesto konvencionalne žitarice koristi se braon proso, što čini hranu dobro probavljivom čak i kod alergija na žitarice.

Canis Plus® Kunićevina suha hrana je posebno visokokvalitetna, hladno prešana hrana koja u svojoj jedinstvenoj kombinaciji predstavlja apsolutnu premium hranu za osjetljive pse ili alergičare i naravno čisti užitak za gurmane na četiri noge - jer u svom ekskluzivnom receptu nudi mnogo toga, uključujući kunića kao izvor proteina s malo kolesterola i balastnih vlakana bogatih bukvećem s mnogo hranjivih i vitalnih tvari te esencijalnih aminokiselina.

Koja je hrana za pse za štence i mlade pse?

Fleksibilnost u hranjenju štenaca može biti vrlo odlučujuća za njegovu kasniju toleranciju pojedinih vrsta hrane. Mnogi uzgajivači stoga ne hrane samo jednom vrstom hrane, već kombiniraju mokru i suhu hranu, kao i BARF. Tako se štene može priviknuti na različite vrste hrane po okusu i probavni sustav profitira od raznolikosti i za kasnije promjene često je manje osjetljiv.

Za štence i mlade pse do 12. mjeseca života možete birati između našeg hladno prešanog Canis Plus® Perad Štenad i mladi psi, Canis Plus® Losos Štenad i mladi psi i naših mokrih Obroka za štence - ili ih jednostavno kombinirati.

Canis Plus® Štenad & Mladi psi Perad ili Losos su hladno prešana, prirodna kompletna hrana s posebno mnogo mesa i odabranim, netretiranim biljem za potrebe orijentiranu prehranu u fazi rasta.

Kao mokra hrana nudimo potpune obroke za štence za vašeg rastućeg psa. Svaka od sorti pruža štencu i mladom psu puno mesa od samo jednog izvora životinjskih proteina (govedinajanjetina ili piletina) i sve su bez žitarica. Tako možete pri svim konceptima prehrane Naturavetal® hraniti prirodno čisto i prilagođeno štencu i mladom psu osigurati zdravi početak za dug život.

Koja je hrana za pse za sportski zainteresirane i vrlo aktivne pse?

Za sportske trkače Canis Plus® Sport nudi dodatnu porciju mesa - za dugotrajne performanse i izdržljivost. Ova hladno prešana, prirodna kompletna hrana idealna je za sve pse koji imaju povećanu potrebu za energijom. Bogata kompletna hrana ima samo jedan izvor proteina za optimalnu podnošljivost s povećanim udjelom mesa i masti za opskrbu energijom.

Koja je hrana za pse za pse s alergijom na žitarice?

Naše Canis Plus® Potpune Obroke može dobiti i psi s netolerancijom/alergijom na žitarice. Sa raznolikim sortama piletina, janjetina, puran & losos ili divljač zadovoljavaju se potrebe vašeg psa za esencijalnim vitaminima, proteinima, tragovima elemenata i mineralima na potpuno prirodan način. Pritom se konzistentno odričemo sintetički proizvedenih vitamina, kao i akceptacijski poboljšavajućih, sintetičkih dodataka.

Koja je hrana za pse za pse s prekomjernom težinom?

Psi koji moraju paziti na svoju liniju profitiraju od naših potpunih obroka ili našeg Canis Plus® Perad. Također možete isprobati kalorijski siromašne vrste mesa piletina ili divljač kao mesne role, nadopunjene našom mješavinom pahuljica bez žitarica TopFitMix i izvorom kalcija poput algalnog vapnenca.

Koja je hrana za pse za teške alergičare?

Za pse s različitim alergijama nudimo čisto meso – u obliku naših mesnih rola ili mesnim obrokom u limenci – ovdje možete individualno, prilagođeno vašem psu, sastaviti obrok ili lako provesti eliminacijsku dijetu.

Koja je hrana za pse za mršave pse?

Kod našeg Canis Plus® Govedina dolaze posebno mršavi psi ili psi koji teško održavaju svoju težinu na svoje. Klasično goveđe meso kao jedini izvor životinjskih proteina i dodatna porcija vrijedne goveđe masti osigurava povećani udio masti koji koristi psima s povećanom potrebom za energijom. Otvoreno pripremljeno braon proso kao zdrava alternativa žitaricama čini hranu posebno podnošljivom za probavni trakt. Stoga je Canis Plus® Govedina vrlo prikladna i za pse s osjetljivim želucem.

Više informacija i često postavljena pitanja (FAQ) o mokroj i suhoj hrani

Što je bolje za psa mokra ili suha hrana?

Da li vaš pas bolje podnosi mokru ili suhu hranu ovisi o različitim faktorima poput dobi i medicinske povijesti. Dodatno se to može promijeniti tijekom života psa. Vaš pas je jedinstven i stoga ima i individualne potrebe. Važno je da ga hranite prirodnom hranom koja ne sadrži sintetičke dodatke poput umjetnih vitamina ili konzervansa i koja se sastoji isključivo od kvalitetnih sastojaka. Nekvalitetni životinjski ili biljni nusproizvodi kao što su kandže, perje, stabljike ili lišće ne bi trebali biti uključeni. Hrana treba biti otvoreno deklarirana, što znači da možete pročitati sastav i razumjeti što točno sadrži. U našem vodiču za hranu pokazujemo na što još trebate obratiti pažnju u hrani za pse.

Koje je najzdravija suha hrane za pse?

Prirodna, hladno prešana suha hrana koja ne sadrži nikakve sintetičke dodatke poput umjetnih vitamina ili konzervansa, slobodna od manje vrijednih životinjskih i biljnih nusproizvoda poput perja, kandži, korijena ili stabljika i koja sadrži prikladan visoki udio mesa je najzdravija suha hrana za vašeg psa. 

Može li se psa hraniti mokrom i suhom hranom?

Kod hladno prešane suhe hrane moguće je da kombinirate suhu i mokru hranjenje u obliku Potpunog ObrokaMesnog Obroka od čistog mesa ili Mesna Rolapahuljicama i izvorom kalcija ili čak i BARF. No uvijek trebate paziti da kombinirate dvije vrste hrane u odvojenim obrocima, jer je to bolje prikladno za pse s osjetljivim želucima. 

Osim toga, mnogi psi zahtijevaju miješanje vrsta hrane čim se naviknu na to da uvijek dobivaju suhu hranu miješanu s mokrom hranom. U našem vodiču "Djelomični Barf: Zlatna sredina ili ništa cijelo i ništa pola?" saznajete više o mogućnostima kombiniranja vrsta hrane.

Treba li suhu hranu za pse namakati?

Mnoge konvencionalne hrane za pse spadaju u takozvane ekstrudate – jedna od njihovih glavnih značajki je da nabubre kad dođu u kontakt s tekućinom. Ako želite spriječiti da ova hrana nabubri u probavnom traktu vašeg psa, onda je potrebno da ih neko vrijeme ostavite u vodi prije nego što ih date psu. 

Međutim, kod hladno prešane hrane je to nešto drugo. Hladno prešana hrana ne pokazuje ponašanje bubrenja, stoga nije potrebno hranu namakati u vodi. Ako vaš pas ipak tijekom dana pije premalo, praktično je ako mu hranu ponudite pomiješanu s malo vode, kako biste tako mogli pozitivno utjecati na ravnotežu tekućine vašeg psa. Ali hranu nemojte namakati, već je samo posipajte vodom i odmah je hranite. Na našoj stranici "Potpuna hrana - Prednosti Canis Plus®" saznajete više o prednostima hladno prešane hrane za pse.

Koja je mokra hrana prikladna za osjetljive pse?

Ako je vaš pas osjetljiv, profitirat će ako hranjenje na početku bude jednostavno. Testirajte Potpune Obroke s piletinompuretinomjanjetinom ili crnim bakalarom, jer se ove vrste mesa smatraju posebno lako probavljivima. Testirajte svaku vrstu nekoliko dana i zapišite što primijetite kod svog psa. Na taj način dobivate autentičan odgovor od vašeg psa za svaki meni i možete sastaviti hranjenje koje vaš pas najbolje podnosi, jer ne svaki osjetljiv pas osjetljivo reagira na iste stvari.

Osjetljivi psi mogu vrlo profitirati od sanacije crijeva. Naš vodič "Blagotvorno čišćenje crijeva kod psa” vas detaljno informira o toj temi.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.