Naturavetal Logo

Paraziti kod pasa - preventiva i higijena putem prirodnih mjera

Dodaj na popis za kupovinu

Bilo da se radi o buhama, krpeljima, grinjama ili giardiji - paraziti ugrožavaju zdravlje vašeg psa, mogu biti opasni i za vas kao vlasnika pasa i nažalost, vrebaju posvuda. Bez obzira na to koliko se trudili, prije ili kasnije vaš će pas doći u dodir s parazitima. Bilo da je to tijekom šetnje, igre s drugim psima, njuškanja po travi ili uživanja u jedenju trave - kontakt se ne može izbjeći, a paraziti mogu prenositi bolesti.

Međutim, kao vlasnik psa možete utjecati na to koliko je taj kontakt opasan za vašeg psa na dva načina:

• S jedne strane, možete osigurati da vaš pas izgradi snažan imunološki sustav ili da paraziti budu odbijeni mirisom putem prirodnih dodataka hrani i njegujućim sredstvima.

 • S druge strane, izbjegavanjem kemijskih sredstava za odbranu od parazita možete doprinijeti da se organizam vašeg psa može razvijati što je moguće slobodnije od tvari koje opterećuju njegov metabolizam i iritiraju njegov imunološki sustav.

Treba imati na umu: Svi psi mogu dobiti parazite, ali rizik od infekcije može se razlikovati pojedinačno. Osim toga u mnogim područjima gdje se koriste psi vrijede različite smjernice kojih se i vi kao vlasnik ppsa morate pridržavati. Na primjer, aktivni lovački pas ima veći rizik od infekcije parazitima od obiteljskog psa, osim ako ovaj posljednji redovito ne konzumira lešine, travu ili zemlju. S druge strane, pas terapeut treba češće kontrolirati parazite zbog svoje aktivnosti u usporedbi s običnim obiteljskim psom. Stoga preporučujemo prilagodbu preventivnih mjera protiv parazita individualnom riziku vašeg psa od infestacije parazitima.

Također imate mogućnost doprinosa izgradnji zdravog i snažnog organizma vašeg psa putem odgovarajuće prehrane, jer opća zdravstvena stanja mogu utjecati na to koliko je vaš pas privlačan parazitima.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Prirodna hrana koja izbjegava sintetičke dodatke poput umjetnih vitamina i konzervansa stvara temelj na kojem možete graditi s prirodnim dodacima i njegujućim proizvodima prema potrebi. Srećom, priroda nudi mnogo mogućnosti za prirodnu podršku psa u obrani od parazita.

Kožni paraziti - Osnovne informacije o grinjama, buhama, krpeljima, prekomjernom razmnožavanju bakterija i gljivicama

Paraziti poput grinja, buha ili gljivica mnogim psima stvaraju probleme - posebno je vidljivo da najviše pogađaju mlađe, starije ili oslabljene pse.

Gledano holistički, zdravlje crijeva, a time i zdravlje imunološkog sustava odražava se na površini tijela, odnosno koži. Oslabljena crijeva često su povezana s oslabljenim imunološkim sustavom, a to može utjecati i odraziti se na zdravlje kože i sluznice. Ne samo da crijevo ima individualnu crijevnu floru, već i koža ima kožnu floru koja, između ostalog, individualnom pH vrijednošću i individualnom naseljenošću bakterija doprinosi tome da patogeni čimbenici kao što su klice, gljivice i razni paraziti se ne šire lako niti mogu prodrijeti u organizam.

Tijelo svakodnevno dolazi u kontakt s tim potencijalno štetnim vanjskim utjecajima i bori se protiv njih ili ih drži pod kontrolom. Čak se može pretpostaviti da se na koži psa uvijek nalazi poneki parazit. Ako su u manjini, to uopće nije problem. No, ako je kožna flora oslabljena, primjerice kao posljedica crijevne infekcije ili nakon uzimanja antibiotika, tada njezini obrambeni mehanizmi više ne funkcioniraju ispravno. Paraziti se tada vrlo lako namnože na koži i onda uzrokuju probleme.

To se ne odnosi samo na parazite poput grinja, krpelja i buha, već i na bakterije ili gljivice koje mogu uzrokovati probleme na koži.

Dakle, ako se vaš pas mora stalno boriti s takvim problemima, uvijek biste trebali provjeriti kakvo je njegovo zdravlje općenito. Postoje li abnormalnosti - poremećena promjena dlake, sporadični svrbež, ponavljajući proljev? Pati li od alergija ili intolerancije? Uzima li lijekove ili postoje neki drugi čimbenici, poput bolesti, koji održavaju njegov metabolizam i možda doprinose činjenici da je njegov imunološki sustav pod stalnim opterećenjem? Pije li vaš pas često iz lokvica vani, jede li prljavštinu, izvodite li ga često u šetnju ulicom ili je vaš pas općenito nemirnog, zabrinutog karaktera? Svi ovi čimbenici mogu imati negativan utjecaj na zdravlje vašeg psa i opteretiti njegov metabolizam.

Iz tog razloga preporučamo, posebno osjetljive pse, da ih redovito podržavate prirodnim dohranama koje mogu ojačati imunološki sustav i promicati zdravu strukturu crijeva. Jer samo ako tijelo ima dovoljno dostupnih hranjivih tvari, može pristupiti svojim moćima samoiscjeljivanja i svojim obrambenim mehanizmima, a to može utjecati na to koliko je pas privlačan različitim parazitima ili koliko brzo se može oporaviti od njih nakon infestacije.

Naturavetal® Savjet

Prirodno ojačati imunološki sustav psa

Grinje - jesenske travne grinje, ušne grinje i krpelji - dosadne štetočine koje ne uzrokuju samo svrbež 

Od lipnja svake godine do prvih jačih mraznih noći, šape pasa posebno mogu biti napadnute jesenskim grinjama. Nažalost, u konvencionalnoj medicini ili naturopatiji nije poznat 100% učinkovit lijek protiv jesenskih grinja. No, jesenske grinje teško podnose jake noćne mrazove, što znači da prava zima svake godine najavljuje kraj jesenske sezone grinja.

S našom Canis Extra Petflora možete ojačati imunološki sustav psa, dok ga Canis Extra Mješavina začinskog bilja iz organskog uzgoja za BARF ishranu opskrbljuje vrijednim vitaminima, mineralima i fitokemikalijama. Pas s jakim imunološkim sustavom obično ima manje problema s parazitima poput grinja, krpelja ili buha nego pas sa slabim imunološkim sustavom. Stoga je struktura crijeva kao i optimalna opskrba hranjivim tvarima toliko važna za psa u to vrijeme. Preporučamo s dohranom započeti 2-4 tjedna prije početka jesenske sezone grinja kako bi pas u sezonu krenuo što bolje pripremljen.

Kao dodatak za obranu od parazita, u hranu možete dodati naše Canis Extra BIO egipatsko ulje crnog kimaOvo također pomaže kod crijevnih problema. Također možete pošpricati područja kože koja su zahvaćena iritacijama s našim Canis Extra mineralnim sprejom ili ih očistiti vatom. Mala količina Canis Extra BIO kokosovog ulja može se zatim umasirati na zahvaćeno područje kože za dodatnu njegu kože.

Canis Extra Njega za uši 

Ušne grinje – dosadni paraziti koji napadaju pseće uši 

Ušne grinje infestiraju pseće uši i uzrokuju jak svrbež kada se nasele u psećim ušnim kanalima i pinnae. Pas se češće češe po ušima, stvaraju se kraste, a može se pojaviti i neugodan miris u ušima, jer grinje izazivaju iritaciju kože, što onda može dovesti i do upale uha. Uz strukturu crijeva i potporu zdravom imunološkom sustavu vezanu uz hranjenje, ciljanom njegom možete podržati i uši kako biste ponovno stavili pod kontrolu problem s grinjama.

Krpelji u psa 

Krpelji su paraziti koji sišu krv i radije se nasele na tanjim dijelovima kože psa i pričvrste se. U tom procesu bolesti se mogu prenijeti s krpelja na psa - krpelji su opasni i za ljude jer mogu prenijeti bolesti i na ljude. Već u proljeće se bude duhovi ovih nametnika koji su podjednako opasni za pse i ljude - s proljećem počinje ritual prevencije krpelja.

Prirodna hrana u osnovi predstavlja temelj za jak imunološki sustav koji je manje privlačan parazitima. Osim toga, svom psu možete pomoći iznutra i izvana u obrani od krpelja i drugih nametnika.

Od podrške vezane uz hranjenje kao što je naše egipatsko organsko ulje crnog kima, pivski kvasac i organsko kokosovo ulje do prirodne obrane i osnovne imunizacije u obliku Canis Extra Obrambeni Komplex - imamo pravi koncept spreman za vas. 

Naturavetal® Savjet

Neki od naših prirodnih lijekova protiv nametnika mogu se vrlo dobro međusobno kombinirati, primjerice u krajevima gdje ima mnogo krpelja. Ovdje može biti korisno podržati psa i iznutra i izvana. Više o tome možete saznati u našem vodiču “Prirodna pomoć protiv krpelja”.

Buhe - nepozvani gost rijetko dolazi sam 

Za razliku od grinja, buhe nisu paučnjaci, već insekti - nažalost to ih ne čini manje dosadnim za psa. Nakon što se buha nađe u vašem domu, počinje se vrlo brzo razmnožavati. Veliki problem s ovime je što buha siše krv na vašem psu, ali je inače vjerojatnije da će se naći u okolini psa (tj. na površinama za ležanje psa, vašem namještaju, u tepihu itd.). Uglavnom, ako vaš pas pokazuje simptome zaraze buhama i nađete jednu buhu na svom psu, bolje je pretpostaviti da oko vašeg psa ima 99 drugih buha. Vaš će se pas početi češati sve više i više - čak do točke grebanja i griza dok ne prokrvari - što može dovesti do infekcija kože.

Neki psi su alergični na slinu buha - ionako dosadan svrbež prati alergijska reakcija koja može rezultirati upalom kože koja svrbi (tzv. dermatitis). Također postoji opasnost da se pas zarazi crvima od buha ako u očajničkom pokušaju da zadovolji svrbež uhvati buhu i ugrize je.

Dakle, ako želite staviti pod kontrolu zarazu buhama, morate uzeti u obzir dvije stvari: Vašeg psa treba zaštititi od dosadnih nametnika na prirodan način tako da ga više ne mogu koristiti kao izvor hrane.

Canis Extra Sprej za Zaštitu Okoline 

Osim toga, morate tretirati i okolinu, jer tu boravi većina buha, odnosno njihovih jaja i ličinki. Odgovarajuća higijena okoliša bitna je i krajnja stvar kada se radi o stavljanju pod kontrolu infestacije buhama. Trebali biste pažljivo čistiti područja u kojima vaš pas boravi najmanje 3-6 tjedana. Usisavanje nekoliko puta na dan također može pomoći u smanjenju ukupne populacije buha - tada imate mogućnost tretirati svoj namještaj i mjesta za ležanje vašeg psa s našim Canis Extra Sprej za Prostor Protiv Parazita.

Canis Extra Ulje Kokosa Bio

Kod štenaca i mladih pasa, kao i kod pasa s oslabljenim metabolizmom iu kućanstvu s više pasa gdje psi čiste jedni druge, treba voditi računa o što nježnijem djelovanju protiv parazita poput buha i grinja. Za to preporučujemo naše Canis Extra Bio kokosovo ulje. Možete jednostavno otopiti malu količinu ulja u rukama, zatim izmasirati svog psa, posebno duž kralježnice, kako bi kokosovo ulje prodrlo u njihovu kožu. Paraziti poput buha i krpelja izbjegavaju pse koji su lokalno tretirani kokosovim uljem. Kokosovo ulje je bezopasno za psa - tako da nema problema ako imate više pasa ili štenaca koji se međusobno ližu.

Prirodno hranjenje u slučaju invazije crvima 

Gdje bi životinje u divljini same tražile biljke za prirodnu dehelmintizaciju za rješavanje crijevnih problema, naši psi ovise o našoj pomoći. Ovdje se vlasnici pasa trebaju ponašati odgovorno, jer potpuno neovisno o nuspojavama uzrokovanim kemijskim uzročnicima parazita, postoji dodatni problem razvoja rezistencije.

Budući da vlasnici pasa to žele izbjeći i preferiraju prirodne proizvode, sve se više hrane prirodnim proizvodima kao potporom u slučaju jače infestacije endoparazitima. Stoga nudimo dvije dohrane za pse koje imaju pozitivan nutritivni učinak na crijevnu okolinu i tako mogu pomoći psu da na prirodan način ostane bez crva. Intestinalno okruženje koje je neprijateljski raspoloženo prema crvima može spriječiti ponovnu kolonizaciju.

Bitno u svakom slučaju: svaki pas može dobiti gliste, ali rizik od infekcije može se uvelike razlikovati od osobe do osobe. Lovački pas je stoga izložen većem riziku od obiteljskog psa, osim ako redovito jede strvinu, travu ili zemlju . Budući da kemijska sredstva protiv crva mogu opteretiti metabolizam psa, preporučujemo da odvagate individualni rizik za vlastitog psa. Ako je vaš pas osjetljiv na gliste, treba ih koristiti što je manje moguće. Općenito, preporučamo redovitu provjeru uzoraka izmeta kako biste bili sigurni da pas doista nema glista.

Ako postoji povećana infestacija crvima, može se dati Vermcurat® kao potpora čišćenju crijeva, pri čemu se crvi mogu izlučiti fecesom. Naš Vermcurat® prikladan je za pse od 4 mjeseca starosti. 

Za redovitu podršku crijevne flore, koja zbog prehrane otežava naseljavanje crva, preporučamo redovito hranjenje Vermprevet®-om.Vermprevet® je također pogodan za pse od 4 mjeseca starosti.

Naturavetal® Savjet

Granule mrkve i kokosovo ulje za prve mjesece života 

Gliste imaju drastičniji učinak na štence nego na odrasle životinje. Mogu se zaraziti u maternici ili putem mlijeka i više patiti od parazita jer njihov imunološki sustav još nije toliko otporan. Stoga je važno za štence promovirati zdravu crijevnu floru kroz prehranu i podržati crijevno okruženje koje izbjegava parazite kao što su crvi i koristiti najnježnije i najprirodnije moguće dodatke prehrani. Na primjer, svom štenetu možete redovito nuditi naše organsko kokosovo ulje i svježe naribanu mrkvu od trenutka kada pojede krutu hranu i kada se održe prvi izleti na selo - čak i ako je to samo u dvorištu ispred kuće. Osim toga, trebali biste redovito predavati zbirne uzorke stolice i provoditi pretrage stolice na parazite.

Od 4. mjeseca možete hraniti svoje štene Canis Extra Vermcurat® i Canis Extra Vermprevet® za unutarnje čišćenje crijeva kako bi se pospješilo izlučivanje crva i promicalo crijevno okruženje neprijateljsko prema crvima.

Pas ima giardiju - što učiniti? 

Nažalost, danas nije neuobičajeno da psi obole od Giardije. Male protozoe u probavnom traktu uzrokuju, na primjer, ponavljajući proljev ili nadutost. Zbog visokog rizika od ponovne infekcije, često je teško dugoročno se riješiti Giardije - međutim, također možete podržati obranu svog psa tako da ga hranite tako da povećate udio mesa u mokroj hrani na nekoliko tjedana i očistite crijeva.

Naturavetal® Savjet

U našem online vodiču “Giardija kod pasa” možete saznati kako to funkcionira, a naš tim stručnjaka također će rado odgovoriti na sva vaša pitanja.

Higijena okoline u slučaju infestacije parazitima

Ne samo kod buha, trebali biste se pobrinuti da se prostor oko psa redovito čisti, ekološki tretman također igra odlučujuću ulogu kod giardija, grinja i drugih parazita: sva mjesta na kojima vaš pas provodi više vremena, njegove zdjelice, igračke, mazne deke, Lokve iz kojih redovito pije i sl. potencijalna su mjesta gdje opet može dobiti parazite. Stoga obratite posebnu pozornost na sljedeće mjere:

 

  • Usisavajte nekoliko puta dnevno: Ako, na primjer, usisavate izmet buha, ličinke buha više neće moći pronaći hranu, jer se hrane izmetom buha. Pedantnim usisavanjem ličinkama oduzimate njihovu bazu hrane, što znači da možete utjecati na razvoj populacije buha.
  • Prokuhajte zdjelu psa
  • Uklonite izmet svog psa kako se ne bi mogao ponovno zaraziti
  • Ne dopustite svom psu da pije iz lokvi ili posuda za cvijeće u vašem dvorištu ako ima giardiju - odavde se može ponovo zaraziti giardijom
  • Ne dopustite svom psu da jede zemlju ili travu, i naravno, ne dopuštajte izmet drugih životinja.

Canis Extra Sprej za Zaštitu Okoline 

Za prirodni tretman okoline psa 

Canis Extra Sprej za Zaštitu Okoline  prirodni je sprej za obranu od parazita protiv grinja, ušiju, uši, buha i stafilokoka. Redovito prskajte mjesta svog psa (košara, deke, autosjedalice, presvlake, tepisi itd.) kako bi brzo pobjegao od parazita, njihovih ličinki i jaja.

Imate li pitanja o našim prirodnim proizvodima za njegu, dodacima prehrani ili našim preporukama za hranjenje, na primjer zato što je vašem psu potrebna posebna podrška zbog prethodnog stanja? Slobodno nas kontaktirajte, naš tim stručnjaka rado će odgovoriti na sva vaša pitanja.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.