Naturavetal Logo

Prirodna hrana za pse za prehranu koja odgovara vrsti

Dodaj na popis za kupovinu

Psi obogaćuju naš život i pružaju nam silnu radost. Pas je naš vjerni pratitelj u svim životnim okolnostima, član je obitelji i najbolji prijatelj. Prijatelju uvijek želimo samo ono najbolje, pa tako i optimalnu, uravnoteženu i zdravu ishranu. Za najbolji život psa – uvijek biološki u skladu s vrstom – težimo nuditi ono najbolje da bi naše životinje mogle biti zdrave i sretne. Jer ako je pas sretan – ako jede zdravo – sretan je i čovjek.

Ipak, nije sva hrana ista. Kvaliteta pojedinačnih sastojaka i proizvodnih procesa može se značajno razlikovati od proizvođača do proizvođača, što uvelike utječe na zdravlje naših četveronožnih prijatelja. Iako su brojne bolesti genetski uvjetovane, većim ih dijelom ipak uvjetuju okolišni čimbenici. Ishrana pri tome, dakako, ima ključnu ulogu. Sve veći broj alergija, tegoba sa zglobovima, kožom i dlakom, sve učestalija pojava rakova, gastrointestinalnih bolesti kao i bolesti bubrega i jetre te probavnih smetnji nepobitno se može dovesti u izravnu vezu s nezdravom i pogrešnom ishranom. Vlasnici pasa s alergijama i sličnim preosjetljivostima na hranu tako primjerice moraju pronaći hranu koja ne sadrži odnosne alergene. U takvim se slučajevima preporučuje odabir bezglutenske recepture koja sadrži samo jedan izvor bjelančevina. Ove smo i slične aspekte imali na umu pri osmišljanju naše hrane za pse Canis Plus® – potpune hrane kakvu preporučuju veterinari i naturopati za životinje.

Temelj dugog i vitalnog života

Porast broja pasa s poremećajima u ponašanju ne treba ishitreno pripisati isključivo pogrešnom držanju i odgoju istih. Takvi su poremećaji često reakcija tijela psa na previše ‘kemije’ u hrani: neurotoksične supstance u sintetičkim konzervansima mogu mijenjati ponašanje pasa. Srećom, odabirom visokokvalitetne hrane vlasnik psa sam može izravno utjecati na zdravlje svoje životinje. 

Pritom je nužno i da ovako odabrana biološki prikladna hrana odgovara i prirodnom načinu njenog života. Hrana prilagođena pojedinačnim potrebama i životnim uvjetima temelj je dugog i vitalnog života. Za prehranu u skladu s prirodom Vaš će Vam četveronožni ljubimac zahvaliti vitalnošću i zdravim organizmom.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Prirodna hrana za pse za prehranu koja odgovara vrsti

Ono čime hranite svog psa ima ogroman utjecaj na njegovo zdravlje i dobrobit. Jer nije sva pseća hrana ista. Različiti recepti ponekad sadrže više mesa, ponekad više žitarica i često sintetičke dodatke. Stoga smo u Naturavetal®-u uvjereni da je prirodna hrana za pse najbolja jer se sastoji isključivo od potpuno prirodnih sastojaka. U ovom ćemo vam članku pokazati što se točno podrazumijeva pod prirodnom psećom hranom, kojim tvarima nije mjesto u njoj i kakva je korist vašeg psa od prirodno zdrave prehrane!

Naravno – što to znači?

Ako je nešto prirodno, pripada prirodi, javlja se u prirodi i/ili proizlazi iz prirodnih zakona. Također je važno da je nešto prirodno raslo u prirodi i da nije umjetno proizvedeno u laboratoriju. Za prirodnu pseću hranu ova definicija znači da se sastoji od sastojaka koji su uzeti nepromijenjeni iz prirode. Niti životinjske niti biljne komponente nisu genetski modificirane ili su njihova svojstva promijenjena sintetičkim tvarima. Obrada ovih prirodnih sastojaka zahtijeva najveću brigu. Ako se, primjerice, zagriju previše tijekom proizvodnje suhe hrane – kao što je slučaj s ekstrudatima – mogu se izgubiti vitamini i hranjive tvari. Neizbježno ih treba zamijeniti umjetnim aditivima. Takva neprirodna hrana može u psećem želucu nabubriti i izazvati metaboličke poremećaje – potpuno suprotno prirodi.

Komponente prirodne hrane za pse

Prirodna hrana za pse sadrži točno ono što odgovara prirodi i ono što četveronožnom prijatelju treba u pogledu hranjenja primjerenog vrstama. Zato je meso najvažniji sastojak. Za razliku od mačaka, psi nisu isključivo mesožderi, ali glavna komponenta njihove prehrane je meso. Podrijetlo ovog oblika prehrane može se vidjeti kod vuka: plijen jede s kožom i dlakom. To također uključuje odgovarajući sadržaj želuca, koji se kod biljojeda sastoji od biljnih komponenata. Uz puno mesa, prirodna pseća hrana trebala bi stoga sadržavati voće, povrće, bilje i/ili klice za uravnoteženo hranjenje, primjereno vrstama. Napomena: Ni divljem vuku ni pripitomljenom psu ne bi palo na pamet da gricka pojedine stabljike na žitnom polju kako bi stigli na ručak. Zbog toga prekomjerna količina žitarica ne spada u prirodnu pseću hranu.

O čemu se radi u “lošem zrnu”?

Velike količine žitarica poput pšenice, raži ili ječma nemaju mjesta u visokokvalitetnoj hrani za pse. U osnovi u zrnu ima puno energije; sadrži vitamine, minerale i elemente u tragovima. Ali ako je udio netočan ili se prerađuju nusproizvodi od povrća, poput korijena , onda to nije vrsta hrane prikladna za pse. Uz to, mnogi su psi alergični na razne vrste žitarica ili ne podnose gluten koji se nalazi u zrnu. Zbog toga je Naturavetal® uvijek izbjegavao žitarice koje sadrže gluten. Neprobavljeno zrno je teško probavljivo – ne samo da dovodi do kratkotrajnog zatvora ili proljeva, već može dovesti i do dugotrajnih bolesti gastrointestinalnog trakta i drugih organa. Previše žitarica, pak, može dovesti do proljeva i pasa učiniti kroničnim bolesnikom, na primjer oštećivanjem bubrega. Naturavetal® se stoga prvenstveno oslanja na  žitarice poput prosa i heljde, koje dragocjeno doprinose hranjenju. 

Žitarice i alternative žitaricama, koje prerađujemo u svom asortimanu, dolaze iz EU-a i uzgajaju se u skladu sa zakonskim standardima. 

Koristimo samo žitarice i alternative žitarica koje nisu genetski modificirane. Međutim, 100% bez GMO-a ne može se zajamčiti, jer čimbenici okoliša i transportni putovi mogu uzrokovati sitne nečistoće koje nažalost danas nitko ne može izbjeći. 

Zrno ili alternative zrna koje se koriste u našoj hrani Canis Plus® provjeravaju se prema najstrožim kriterijima kvalitete i probavljaju pomoću postupka kuhanja na pari. Stoga su optimalno korisni za psa i pružaju razne hranjive sastojke kao dodatak mesu, povrću, voću i začinskom bilju. Tijekom stroge kontrole sirovina se očisti nekoliko puta tako da ostane samo vrijedno zrno i koristi se za proizvodnju naše hladno prešane hrane. Lošiji biljni nusproizvodi poput stabljika ili lišća razvrstavaju se tijekom ovih kontrola kvalitete. Sadržaj mikrotoksina, uključujući aflatoksine, strogo se prati.

Zašto samo jedan izvor životinjskih proteina ima smisla?

Razmatrajući vuka kao divljeg srodnika psa, brzo postaje jasno zašto samo jedan izvor životinjskih proteina po obroku odgovara prirodnom prehrambenom ponašanju. Vuk odabire određenu životinju za svoj plijen. Bez obzira radi li se o jelenu ili zecu – niti jedan od njih neće imati u želucu meso drugih životinja. Ni jeleni ni zečevi nisu mesojedi, već se hrane travom ili biljem. Dakle, vuk jede samo meso svog lovljenog plijena i pritom konzumira jednu vrstu životinjskih bjelančevina. Prilagođen prirodnom ponašanju i sklonostima, Naturavetal® se također oslanja na jedan izvor životinjskih proteina za svoju hladno prešanu suhu hranu. Većina recepata također koristi pojedinačne proteine ​​za cjelovite jelovnike, ali postoje i 3 vrste za neosjetljive gurmane koji se oslanjaju na različite, lako probavljive izvore životinjskih proteina.

Izbjegavanje sintetičkih i štetnih tvari

Naturavetal® ne koristi niti jedan od sljedećih sastojaka jer im nije mjesto u prirodnoj psećoj hrani:

 • Pojačivači okusa
 • Kemijski konzervansi
 • Umjetne boje
 • Umjetni okusi
 • Atraktanti
 • Biljni nusproizvodi
 • Nusproizvodi životinjskog podrijetla
 • Sintetička veziva


Biljni nusproizvodi uključuju, na primjer, ljuske kikirikija, slamu, pulpu repe, korijenje i melasu. Nusproizvodi životinjskog podrijetla mogu biti brašno od perja, kandže, kljunovi. Obje kategorije obuhvaćaju otpadne proizvode koji se koriste kao jeftina punila. Loša hrana za pse stoga se često ne odnosi na stvarne sastojke, već na biljne ili životinjske nusproizvode.

Blagodati prirodne pseće hrane

Osnova za prirodnu pseću hranu je prvoklasna kvaliteta sirovina. Naturavetal® koristi samo čiste, visokokvalitetne sastojke i obrađuje ih u nježnim proizvodnim procesima. Ovo čuva sve prirodne vitamine i čini ih probavljivima za psa. Podrazumijeva se da ne koristimo genetski modificirane sastojke i jeftina punila poput pšenice, soje, mliječnih proizvoda, šećera u obliku repe ili melase. Sintetičkim vitaminima, atraktantima i konzervansima također nije mjesto u potpuno prirodnoj hrani za pse. To ima brojne koristi za zdravlje psa. Ako odaberete prirodnu pseću hranu, aktivno pridonosite zdravlju svog ljubimca!

Na prvi pogled

Naša prirodna hrana za pse je

 • prirodna
 • primjerena vrstama
 • holistička
 • visoke kvalitete
 • kompatibilna
 • zdrava

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.