Naturavetal Logo

Prehrana prikladna za mačke

Dodaj na popis za kupovinu
„Ljubav prema divljim životinjama ne znači maženje i tetošenje nego poštivanje njihove prirode i načina života.“
Edwin Way Teale
Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Dok neke mačke sa zadovoljstvom dan provedu predući na kauču, druge vole radoznalo istraživati susjedstvo. Neovisno o tome je li Vaša mačka kućna ili vrijeme uglavnom provodi vani, ona je po svojoj prirodi lovac koji u divljini lovi životinjski plijen. 

Suprotno narodnoj izreci, mačke u stvarnosti imaju samo jedan život – na čovjeku je zato da preuzme odgovornost i pobrine se da ishrana njegova malenog mesojeda bude primjerena vrsti i usklađena s potrebama. U divljini mačke na dnevnoj bazi imaju različite male obroke: ulovljene miševe, ptice, ribe i insekte – i to cijele, dakle uključujući iznutrice, želučani sadržaj, kosti i krzno. Mačke to opskrbljuje svime što im je potrebno za život: bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima, vlaknima i tekućinama. Raznovrsna ishrana kao kombinacija s vlažnom hranom, s nešto svježeg mesa i malo suhe hrane, primjerena je kućnoj mački, ali i praktična u svakodnevici.

Meso je temelj za zdravu ishranu mačaka

Sve mačke su mesojedi, to je u njihovoj prirodi. Meso je zato ujedno najvažniji sastavni dio njihove ishrane. Zdrava ishrana za mačke bez mesa nezamisliva je. Ipak meso je najbolje u kombinaciji s drugim namirnicama pri čemu je njegov udio presudan. Za primjeren omjer mačkama je dnevno potrebno minimalno 80 do 85 posto mesa u zdjeli da bi mogle apsorbirati životno važne hranjive tvari i spriječiti nepoželjne manjke. Kada čovjek dobro jede, dobro se osjeća. Tako i mačka zna cijeniti ukusnu hranu i dobro se osjeća kada je sita i dovoljno opskrbljena svim važnim hranjivim tvarima.

Felins Plus® Obrok u ovitku 

Vegetarijanska ishrana mačke u suprotnosti je s njenom prirodom

Mnogi se ljudi zbog svojih uvjerenja opredjeljuju za vegetarijanski način prehrane, a neki su čak mišljenja da ovakav način prehrane mogu prenijeti i na svog ljubimca. No oprez! Čisto vegetarijanska ishrana u suprotnosti je s prirodom mačaka i po njih je štetna! Njihov organizam predviđen je za probavu mesa. Važne hranjive tvari mačke mogu unijeti samo putem mesa. Čisto vegetarijanska ishrana kućnim se mačkama može uvesti isključivo uz puno dopunske hrane. Čak ni kada bi mačka u teoriji dobila sve za nju važne hranjive tvari, ne bi cijenila vegetarijansku ishranu jer takva jednostavno nije u skladu s njenim prirodnim prehrambenim navikama. Savjetujemo Vam stoga da svoju mačku za njeno dobro nipošto ne hranite na čisto vegetarijanski način.

Zdrava ishrana mačaka sadrži bjelančevine, masti i ugljikohidrate

Da bi mačka dugo i sretno živjela, njena ishrana mora biti uravnotežena i primjerena vrsti. U hranjive tvari koje su mačkama potrebne u okviru zdravog načina prehrane ubrajaju se bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Visokovrijedne bjelančevine životinjskog porijekla važne su za koštanu građu i sjajno mačje krzno. Za život nužne masti omogućuju zdravu funkciju metabolizma.

Taurin je bitna komponenta zdrave ishrane mačaka

Taurin je organska kiselina koja sadrži jednu amino-skupinu. U metabolizmu čovjeka i životinje taurin je odgovoran za stvaranje žučnih kiselina, što taurin dovodi u izravnu vezu sa zdravim metabolizmom i dobrom probavnom funkcijom. Ostali učinci taurina na tijelo, kao primjerice potpora središnjeg živčanog sustava ili poticanje rasta mišića, nisu u potpunosti znanstveno dokazani. Za razliku od pasa, mačke u svom tijelu taurin sintetiziraju u vrlo malim količinama, pa ga zato moraju apsorbirati kroz hranu. U protivnom dolazi do manjka koji može uzrokovati sljepoću, neplodnost i gubitak sluha. Najbolji prirodni izvor taurina za mačke je crveno, krvavo i prije svega krto meso te iznutrice kao što su jetra ili mozak. Srca su također bogata taurinom, posebice pileća, poželjno poslužena sirova nekoliko puta tjedno. Zdrava zamjena za ovo je prah zelenousne školjke koja također sadrži taurin.

Koliko vode mačka mora piti?

Voda čini dvije trećine tijela mačke. Svoje potrebe za vodom mačka pokriva gotovo isključivo kroz hranu, pa zato nagonski malo pije. Ako mačka preferira suhu hranu i odbija mokru hranu, to nije dobro po njenu ravnotežu vode u tijelu. Načelna potreba za unosom vode u odrasle mačke iznosi 40 do 50 mililitara po kilogramu tjelesne mase. Za mačku od pet kilograma ovo u prijevodu znači da bi uz hranu trebala unijeti približno 200 mililitara vode. Ipak, netaknuta posuda s vodom nije razlog za paniku. Mnoge mačke vodu neprimjetno piju i tamo gdje zapravo ne bi trebale, kao primjerice iz vaza s cvijećem. Svakako je važno da svoju mačku većim dijelom hranite mokrom hranom te da suha hrana služi samo kao dopuna istoj. Ako i dalje držite da Vaša mačka nedovoljno prije, na jednostavan način možete utvrditi je li narušena njena ravnoteža vode u tijelu. Prstima uhvatite i podignite nabor kože na vratu mačke. Ako se ne povuče odmah nakon što ga pustite, trebali biste se preventivno posavjetovati s  veterinarom. Nedovoljno uzimanje vode na duže staze može uzrokovati bubrežna oboljenja. 

BARF kao oblik vrsti primjerene ishrane mačaka

BARF je skraćenica za biološki primjerenu sirovu hranu. Pored sirovog mesa i iznutrica, BARF ishrana sadrži i povrće, voće i začinsko bilje. Ovakva ishrana u osnovi je zdrava za mačke jer ne sadrži primjese neželjenih dodataka (kao primjerice šećera) i prija životinji. Ipak, postoji opasnost od nedovoljne ili prekomjerne opskrbe važnim hranjivim tvarima. Povrh toga, ovakva je prehrana ujedno i vremenski zahtjevna, a zbog potrebne visoke kvalitete svježeg mesa može postati zahtjevna i u financijskom smislu.

Prirodna dopunska hrana za mačke

Felins Plus® za zdravu ishranu mačaka

Uz Felins Plus® Obrok u ovitku svojeg ćete grabežljivca na cjelovit način opskrbiti svime što mu je potrebno. Četiri različite varijante (Govedina, Piletina, Kunićevina i Crna kolja) nijednog malog gurmana neće ostaviti ravnodušnim, a ujedno su i uravnotežena i potrebama prilagođena potpuna hrana za svaku mačku. Radi raznolikosti u zdjeli, uz mokru hranu ili BARF hranu možete davati i hladno prešanu Felins Plus® Perad i Riba. Naturavetal® Felins Plus® hranom za mačke svom ćete ljubimcu osigurati vrsti primjerenu i zdravu prehranu. Uostalom, i mačka jede okom kao i mi! Ovom svojeglavom, ali i zahtjevnom sladokuscu jako je važno iz kakve posude jede, pa tako preferira jesti iz posuđa od prirodnih materijala kao primjerice stakla, kamenine ili porculana. Vodu će najbolje uzimati iz posude koja nije u neposrednoj blizini zdjele za hranu.

Dodatne informacije i često postavljana pitanja (FAQ) o prehrani mačaka koja odgovara vrsti

Kako prepoznati dobru hranu za mačke?

Dobra hrana za mačke sadrži samo visokokvalitetne sastojke i ne sadrži nepotrebne dodatke. Budući da je mačka čisti mesožder, glavninu njezine prehrane treba činiti meso. Kao bivša pustinjska životinja, mačka je oduvijek crpila tekućinu iz svog plijena. Najbolja hrana za mačku je uvijek mokra hrana, kao što su Felins Plus® Obrok u ovitku

Ako želite hraniti sa suhom hranom, onda to treba biti samo dodatak mokroj hrani. Također treba imati visok udio mesa i biti hladno prešana, kako ne bi nabubrila u dodiru s tekućinom, kao što je to slučaj s Felins Plus® Perad i Riba, na primjer.

Koliko često i koliko hrane treba dnevno mački?

Savršena količina hrane za mačku ovisi o različitim čimbenicima poput dobi, razine aktivnosti i tjelesne težine. Osim toga, bitno je može li vaša mačka hvatati miševe i vani ili je hranite isključivo gotovom hranom za mačke ili BARF-om. Više informacija o savršenoj količini hrane i ostale savjete o hranjenju možete pronaći ovdje.

Što moja mačka smije jesti osim hrane za mačke?

Postoje mnoge stvari koje mačke smiju jesti. To uključuje razne vrste ribe i mesa kao i grickalice za žvakanje. Želite li kuhati za svoju mačku ili kuhati za nju, sami sastavite obroke. Prikladni sastojci i upute za mačji BARF mogu se pronaći u našem vodiču “Prvi koraci za BARF kod mačaka”.

Kako da prepoznam dobru mačju hranu?

Kod dobre hrane za mačke, iz sastava se vidi točno što proizvođač koristi u hrani za mačke. Hrana se treba sastojati isključivo od prirodnih, visokokvalitetnih sastojaka i izbjegavati nepotrebne dodatke poput umjetnih konzervansa i vitamina. Ako sastav sadrži samo informacije kao što je "...sadrži meso i životinjske nusproizvode (uključujući 5% piletine)", to nije dobar znak. Zato što bi hrana za mačku koja odgovara vrsti trebala sadržavati najmanje 80% mesa. Ovo meso treba se sastojati većinom od mišićnog mesa i srca, plus mala količina iznutrica. 

Više informacija o hranjenju vaše mačke prikladnom za vrstu možete pronaći u našem savjetniku za mačke.

Mokra ili suha hrana za mačke?

Mačka je većinu svojih dnevnih potreba za tekućinom oduvijek zadovoljavala iz svog plijena i od pamtivijeka je bila čisti mesožder. Iz tog razloga, mokra hrana kao što je Felins Plus® Obrok u ovitku uvijek je najbolja hrana za mačku. Jelovne rolice sadrže više od 85% mesa i mački također osiguravaju dovoljno tekućine. No, ako radite preko dana pa tražite alternativu suhoj hrani koju možete hraniti uz mokru hranu, tada suha hrana treba biti hladno prešana kako ne bi bubrila u probavnom traktu i vezala tekućinu. Felins Plus® Perad i Riba ovdje je idealan kao dodatak rolicama ili BARF-u na meniju.

Smiju li mačke piti mlijeko?

Zapravo, nije uobičajeno da sisavci piju mlijeko dulje nego što ih doji majka. S godinama većina sisavaca osjetno gubi sposobnost iskorištavanja laktoze, što se može primijetiti po mekom izmetu. Međutim, ako je potrebno, može biti vrlo korisno ako svojoj mački ponudite mlijeko. Kozje mlijeko, na primjer, sadrži mnogo vrijednih hranjivih tvari i lako probavljivu masnoću. Na taj način može dati vrijedan doprinos zdravlju, primjerice ako je vaša mačka slaba ili je u fazi oporavka.

Koje mlijeko davati mačkama?

Većina mačaka kozje mlijeko podnosi vrlo dobro. Sastoji se od masnih kiselina kratkog i srednjeg lanca, koje osiguravaju lakšu probavljivost od npr. kravljeg mlijeka. Felins Plus® Punomasno kozje mlijeko u prahu lako se miješa s mlakom vodom i potom umiješa u kozje mlijeko. Također možete pomiješati kozje mlijeko u prahu s hranom za mačke.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.