Naturavetal Logo

Koja hrana za moje štene?

Dodaj na popis za kupovinu

Vaše štene je još uvijek na samom početku svog razvoja, ali njegov karakter je već jedinstven. To će se nastaviti odvijati i razvijati tijekom narednih godina, ovisno o socijalizaciji vašeg šteneta i osobnim iskustvima. Vi i vaš pas ste na početku prekrasnog zajedničkog putovanja, a s prirodnom hranom prilagođenom psiću postavljate temelje za zdrav rast i dugotrajno zdravlje.

Osobito ako je vaše štene vaš prvi pas, može biti teško odlučiti koja je hrana najbolja za vaše štene. U pravilu je vaš uzgajivač već navikao štene na jednu vrstu hrane i trebali biste tako nastaviti prvih nekoliko dana u novom domu.

Međutim, nakon što se vaše štene udomaći, možete mu promijeniti hranu ako želite. Prava hrana za vaše štene može biti suha ili mokra hrana, možda biste radije hranili svoje štene u budućnosti ili kombinirali različite načine hranjenja. Ne odlučuju samo alergije ili intolerancije koja je hrana najbolja za vaše štene: karakter vašeg šteneta također može utjecati na to koji je koncept prehrane za njega najbolji, a prehrana mora odgovarati i vašem svakodnevnom životu.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Koje osobine vaše štene već pokazuje?

Kao vlasnici pasa, često imamo slike određenog psa na umu kada razmišljamo o posebnim karakteristikama. Na primjer, kada pomislimo na osobinu “tvrdoglav” lako pomislimo na jazavčara ili bigla, dok pomislimo na border collie ili pudlu kada pomislimo na osobine "študljiv" ili "lojalan". Naravno, ove se osobine nikada ne bi trebale izričito pripisivati pasmini, jer ima isto toliko svojeglavih pudli koliko i marljivih jazavčara. Karakteristike psa ne govore nužno kojoj pasmini pripada. Međutim, otkrili smo da ta svojstva mogu pružiti informacije o smjeru u kojem se može razviti odgovarajući koncept hranjenja. Posjetite našu web stranicu “Koja vrsta hrane je prikladna za vašeg psa” i saznajte više o tome.

Mokra ili suha hrana: koja je bolja za štene?

I mokra i suha hrana imaju svoje prednosti, koje mogu varirati pojedinačno za svako štene. U mnogim slučajevima to je također povezano s preferencijama vlasnika psa. Najvažnije je da je hrana za štence kvalitetna, primjerena vrsti i prirodno zdrava. Bilo mokro ili suho - ovo svojstvo tada ostaje sekundarno. Najveće prednosti suhe hrane su što se lako skladišti i lako se porcionira. Potrebne energetske potrebe podmiruju se već s malom količinom hrane, što je dobro ako se suha hrana nosi na putovanja. Nedostatak je, međutim, što hrana sadrži manje vode i pas mora piti dovoljno. 

Jeftina hrana za štence često sadrži previše žitarica slabije kvalitete, koja se duže probavljaju i mogu dovesti do nadutosti. Mokra hrana ima prednost jer mladi pas upija puno tekućine dok jede. Sočan je i stoga popularan kod većine životinja. Otvorene limenke su prilično nepovoljne za putovanja zbog kratkog roka trajanja. Stoga štence u svakom slučaju ima smisla vagati pojedinačno između suhe i mokre hrane ili kombinacije oba načina hranjenja u odvojenim obrocima.

Biste li htjeli uvesti BARF vašem štencu?

BARF koncept prehrane oslanja se na visok udio sirovog, svježeg mesa kao i voća, povrća, začinskog bilja i ulja. Kod BARFa štenaca vrlo je važno da mali pas kroz hranu dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne za zdrav rast. Čak i kod djelomičnog BARF-a, važno je osigurati da životinja apsorbira dovoljno kalcija. Ako ste u nedoumici, potporni dodaci prehrani mogu pomoći. 

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.