Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr

U tom grmu leži – prehrana

Nisu samo kvaliteta i visoka vrijednost hrane ključne – jednako važne su i razina aktivnosti psa, njegova dob, temperament, pasmina i godišnje doba. Psi koji se puno kreću, trče, zatim ovčarski, stočarski i lovački psi, ali i službeni i psi vodiči trebaju više energije iz hrane zbog povišene aktivnosti i/ili rada koji obavljaju. Prehrambene potrebe obiteljskih i kućnih pasa razlikuju se od onih u životinja koje se drži na otvorenom. Iz našeg Vodiča kroz hranu možete naučiti sve o važnim aspektima prehrane, kao primjerice da psima za vuču treba i do četiri puta više energije nego prosječnom ‘gradskom’ psu. Neovisno o tome je li pas visoko aktivan ili uglavnom miran, optimalna opskrba hranjivim tvarima svakako je važna za zdravu ishranu pasa u skladu s prirodom. U idealnom je slučaju to visokovrijedna hrana koja bez dodataka teških po metabolizam u zdjelu donosi potrebnu energiju – za vedre pse koji se dobro osjećaju.

Naturavetal® Vodič kroz hranu

Zakonom je propisano da redoslijed sastojaka navedenih na pakiranju mora odgovarati njihovom udjelu u hrani. Tako prvi navedeni sastojak mora predstavljati glavni sastojak hrane. No uz to je potrebno je razlikovati i otvorenu i zatvorenu deklaraciju.

Pojedinačne komponente hrane navodi se po padajućem redoslijedu količine u kojoj su sadržani u hrani. Kod naše potpune hrane Canis Plus sve je otvoreno i transparentno deklarirano!

Posebna značajka hladno prešane hrane (za razliku od potpune hrane Canis Plus) jest pojedinačna priprema sirovina. Meso se tako primjerice prije prešanja suši i melje. Žitarice se obrađuje vrućom parom (putem jedinstvenog i patentiranog postupka Naturavetal-a) da bi ih se učinilo lako probavljivima. Na zraku osušeno povrće i začinsko bilje dodaje se netom prije hladnog prešanja. Ovakvom se pripremom osigurava osobito visoku bioraspoloživost prirodnih sastojaka. U postupku hladnog prešanja kojim se čuva vitalne sastojke kratko se primjenjuje tlak. Vitamini, minerali i fitokemikalije na ovaj način ostaju očuvani. Kompletna hrana Canis Plus ne bubri u želucu. Opasnost od uvrtanja želuca time je značajno smanjena. Hladno prešana hrana tako je prikladnija vrsti.

U sklopu ove deklaracije navodi se grupe hrane, pa se tako konkretno iza pojma ‘žitarice’ mogu skrivati zob, pšenica, ječam, kukuruz i mnoge druge. U slučaju da su uz žitarice sadržana i brašna i ljepila, na pakiranju će biti obuhvaćena pojmom ‘žitarice i biljni nusproizvodi’. Isto vrijedi i za meso. Kod takve hrane, da biste znali čime točno hranite svoju životinju, morali biste pitati proizvođača.

Ekstrudate se proizvodi primjenom visokog tlaka i temperature od 140°C. Ovakvim se postupkom dokazivo može promijeniti strukturu sastojaka koji tako gube većinu važnih vitamina i hranjivih tvari. Povrh svega, ovakva hrana bubri u želucu. Ekstrudati su zbog načina proizvodnje prezasićeni škrobom, a često im se radi boljeg prihvaćanja hrane dodaje aditive (kao primjerice bojila i arome). Sve ovo može uzrokovati poremećaje metabolizma.  

Iza ovog pojma obično se skrivaju svi dijelovi cijele životinje, uključujući kljun, kandže, perje itd., a važe ih se prije sušenja da bi se prividno povećao postotni udio peradi. Da je pod pojmom ‘perad’ riječ samo o mesu, moglo bi ga se tako i deklarirati.

Ovdje je pak riječ o čistom mesu. No proizvođači meso važu dok je svježe budući da je masa svježeg mesa zbog sadržane vode veća nego nakon sušenja. Zato je postotni udio mesa u ukupnoj količini hrane prije sušenja veći odnosno proizvođači tako perad mogu navesti kao glavni sastojak. Kupcima se ovim trikom sugerira da je meso peradi glavni sastojak hrane.

U ovom se slučaju meso važe nakon sušenja. Iako je količina svježeg mesa u ovom sastojku jednaka kao kod sastojka “meso peradi“, stvarni udio u sastavu ipak je manji, pa se tako i na popisu sastojaka pojavljuje tek kasnije. Budući da je ovaj podatak ipak najiskreniji, brašno mesa peradi uvijek je navedeno u sastavu potpune hrane Canis Plus.

Kod ovog sastojka vrijedi sve što i kod sastojka “perad“, uz razliku vaganja mesa nakon, a ne prije sušenja.

Ovaj pojam često pored vrijednih sastojaka (kao primjerice srce ili jetra) obuhvaća i nepoželjne, slabo probavljive dijelove kao što su krzno, perje i sl. Ovakvi su sastojci u hrani Naturavetal nezamislivi.

Konzervanse se često iskazuje pojmovima “aditivi dopušteni za uporabu od strane EU“ ili “s antioksidansima“. Zabrinjavajući rezultati istraživanja dokazuju da konzervansi mogu uzrokovati alergije i izmijeniti imunološki sustav, ali i imati kancerogeni učinak na tijelo. Suha hrana u načelu ne treba nikakve konzervanse. Ipak, neki proizvođači po hrani često raspršuju masti da bi bila ukusnija. Masti pri toplijem vremenu brzo užegnu, pa je hrani stoga potrebno dodati konzervanse. Naša potpuna hrana Canis Plus ne sadrži ni raspršene masti ni konzervanse.

Prirodni vitamini u svom izvornom obliku imaju vrlo specifičnu funkciju. U našoj potpunoj hrani Canis Plus koristimo prirodne sastojke te je tako na prirodan način vitaminiziramo i mineraliziramo. Mnogi vlasnici pasa često griješe ravnajući se prema količinama vitamina navedenim u sastavu da bi utvrdili je li njihov pas adekvatno opskrbljen. No za ovo presudne nisu količine nego stvarna iskoristivost vitamina i minerala. Vlasnici životinja skloni su percipiranju količina i njima žele pokriti pretpostavljeni manjak. Ovakvo uzimanje vitamina u količinama većim od stvarno potrebnih kroz vrijeme može uzrokovati patogenu preopskrbu istima. Umjetni, sintetički vitamini nemaju prirodnu raznolikost, a ujedno čine više štete nego koristi. K tomu, njihovi pozitivni učinci još nisu dokazani. Tijelo ih teško obrađuje, a metabolički su teški i po jetru i bubrege. Sintetički vitamini na pakiranju su često označeni pojmom “aditivi“. Potpuna hrana Canis Plus ne sadrži umjetne vitamine, pa tako nisu ni navedeni na popisu sastojaka.

Minerali sudjeluju u različitim tjelesnim funkcijama. Pomažu obnovu kostiju i značajno doprinose funkcijama očuvanja zdravlja imunološkog sustava.

Kalcij se ubraja u najvažnije minerale u organizmu pasa. U najvećoj je mjeri pohranjen u kostima i zubima, a u manjoj je prisutan i u krvi. Neophodan je za stvaranje i očuvanje skeleta i zubi, pomaže zgrušavanje krvi i održava funkcije mišića i živaca. Fosfor je elementarni par kalcija i gradivna tvar skeleta. Od iznimne je važnosti za ukupni metabolizam, a važan je i za ravnotežu kiselina i baza. Uravnoteženim omjerom kalcija i fosfora u potpunoj hrani Canis Plus postiže se potrebna ravnoteža za optimalno zdravlje. Korištenjem prirodnih sirovina istovremeno se onemogućuje stvaranje višaka i sprečava nastanak manjaka.

Bjelančevine (proteini) su hranjive tvari izgrađene od aminokiselina, a razlikujemo životinjske i biljne. Za dostatnu opskrbu aminokiselinama i dobru probavljivost važno je da unesene bjelančevine budu životinjskog i biljnog porijekla. Esencijalne aminokiseline posebno su važne s obzirom na svoju neophodnost te činjenice da ih se u tijelo unosi isključivo kroz hranu. Bjelančevine su potrebne za stvaranje i očuvanje dijelova tijela (kao primjerice ligamenata, tkiva, kose, hrskavica). Iz pojma “sirove bjelančevine“ teško je iščitati kakve je kvalitete za to korištena bjelančevina. U takvom je slučaju potrebno pobliže promotriti navedene sastojke i utvrditi navodi li se kao jedan od sastojaka “piletina“ iza koje se krije lošija kvaliteta bjelančevina iz klaoničkih otpadaka ili pak “pileće meso“ koje označava čisto meso te time i visokovrijedne bjelančevine.

Masti su osobito potrebne kao gradivne tvari i skladišta energije. Organizam psa jednako dobro probavlja i iskorištava masti i ulja i životinjskog i biljnog porijekla. Uz opskrbu energijom, zadatak masti u tijelu jest prijenos hranjivih tvari, ali i zaštita organa i živaca. Organizam neke od nezasićenih masnih kiselina ne može sintetizirati sam te ih je stoga potrebno unijeti kroz prehranu (esencijalne masne kiseline). Životinjske masti uglavnom sadrže zasićene masne kiseline. Vrjednije nezasićene i polinezasićene masne kiseline pak uglavnom nalazimo u ribi i određenim biljkama. Višak energije/masti u tijelu se pohranjuje u spremištima.

Pod ovim se pojmom navodi udio vlakana koja su iznimno važna za peristaltiku crijeva te time i redovnu probavu. Sirova vlakna između ostalog podupiru dobre crijevne bakterije zahvaljujući kojima se postiže fiziološko intestinalno okruženje.

Sirovi pepeo utvrđuje se spaljivanjem u mufolnoj peći na temperaturi od 550°C. Predstavlja ukupnost svih minerala i elemenata u tragovima sadržanih u hrani za pse. Uvriježeno je mišljenje da visoka razina sirovog pepela opterećuje bubrege, no u stvarnosti je točno samo u slučaju umjetnih vitamina i minerala te sirovina niske kvalitete. Potpuna hrana Canis Plus sadrži isključivo visokovrijedne sirovine. Udio sirovog pepela zato predstavlja pozitivni kriterij za idealnu opskrbu mineralima i elementima u tragovima.

Riža, zob, kukuruz i proso odlični su izvori ugljikohidrata za mesojede, no psi u načelu ne mogu probavljati žitarice. Da bi ipak mogli iskoristiti njihovu energetsku vrijednost i bogat sadržaj vlakana, žitarice je prethodno potrebno na optimalan način hidrotermički obraditi.

Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.