Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Hund steckt seine Schnauze durch ein Gitter

Usvajanje psa iz azila – kako se pripremiti

Odluka o uvođenju novog člana obitelji može biti prava prekretnica u našim životima i traži promišljenu pripremu za svakog budućeg, ali i iskusnog vlasnika psa. Još oprezniji moramo biti ako udomljavamo pse iz azila jer postoji mogućnost da su pretrpjeli traumatična iskustva. Možda je životinja izgubila svog dragog vlasnika ili je do boravka u azilu živjela na ulici pa se tek mora naučiti nositi i socijalizirati s ljudima. I prehrana i medicinska njega psa mogle su u njegovom dosadašnjem životu biti sve samo ne primjerene njegovoj pasmini. Možda je morao jesti osrednju hranu, možda nije dobivao nikakve, a možda i prejake lijekove, koji mogu imati i najrazličitije posljedice po zdravlje.

Vrlo vjerojatno je pas i svježe cijepljen, očišćen od glista, a možda i liječen antibioticima – sve to znači da mu je organizam oslabljen i treba nježnu podršku te puno strpljenja i pažnje.

Prije dolaska psa iz azila

Prije dolaska psa iz azila bilo bi dobro da prikupite o njemu što je moguće više informacija. Nije uvijek poznato u kakvim je uvjetima pas živio prije svog vremena u azilu, ali postavite sljedeća pitanja:

  • Kako se ponaša prema drugim psima, prema mačkama i ljudima?
  • U kakvom je zdravstvenom stanju bio pri ulasku u azil, a u kakvom je sada?

Sve Vam to može pomoći u udomljavanju pasa iz azila.

Važnost dobre pripreme: Provjerite svoj stambeni prostor

Prije samog dolaska psa bi bilo dobro kada biste o tome obavijestili svoje prijatelje, članove obitelji, ali i susjede. Tako će se i oni moći pripremiti te opskrbiti strpljenjem i razumijevanjem ako prvih dana ne bude sve baš išlo kao podmazano.

Odredite mjesto za Vašeg psa i uredite ga, odstranite opasne predmete poput otrovnih biljaka i neosiguranih kablova pod naponom.

 

Osnovna oprema za pse iz azila

Osim pribavljanja osnovne opreme morate misliti i na zdravlje i prehranu svog psa. Kako ionako opterećen organizam ne bi morao još više trpjeti, preporučujemo Vam prirodnu hranu i proizvode za njegu.
Osim osnovne prehrane, možete koristiti i sljedeće dodatke – rado ćemo Vas savjetovati!

Prava hrana za pse iz azila

U pripremu spada i razmišljanje o tome koji će način prehrane najbolje odgovarati Vašoj svakodnevici, ali i Vašem psu. Nije važno tražite li zdravu suhu hranu, preferirate sočne gotove obroke ili se kunete u BARF, kod Naturavetal ćete u svakom slučaju pronaći 100 % prirodna rješenja primjerena pasminama. Na temelju preporuke o prehrani možete izračunati potrebne količine i prije dolaska psa u kućanstvo ih možete i pripremiti.

Pritom su odlučujući odgovarajući kvalitetni proteini iz mesa i iznutrica – kakve pruža hrana iz linije Canis Plus®

Hund im hohen Gras

Zdrava hrana za štene – prilagođena pasmini psa

Za štene i mlade psa starog do 12. mjeseci potrebna je prilagođena količina proteina, masti i minerala. Canis Plus hladno prešana suha hrana dostupna je u dvjema recepturama za štence i mlade pse – s lako probavljivim mesom peradi ili lososom i orzom za alergičare i osjetljive pse.
Osim toga Vam nudimo hranu za štence u optimalnom sastavu.

Hund in der Natur

Hrana za starije pse

Čak i ako je Vaš pas iz azila stariji, ne morate ga hraniti manje ili drukčije od odraslih pasa. Samo je razina aktivnosti odlučujuća – ako je Vaš pas sportski tip i rado se kreće, treba mu odgovarajuća količina visokoenergetske hrane. Naš savjetodavni blog Vam može dodatno pomoći.

Dolazak u novi dom: prvi dani s novim prijateljem

Važno je da psa odmah prebacite na novu, zdravu hranu, a usprkos starim navikama stara hrana se ne bi trebala miješati s novom. To vrijedi pogotovo ako je pas prije dobivao manje vrijednu ekstrudiranu hranu, koju se ne smije miješati s novom, hladno prešanom inačicom. U početku psu dajte male obroke, kako biste izbjegli moguće opterećenje. Poslastice trebate početi davati tek kada se životinja navikne na novu osnovnu hranu.

Vrijeme za međusobno upoznavanje

Za ostvarivanje odnosa punog povjerenja između čovjeka i psa važno je da prvih tjedana budete dosta uz psa.

Stoga Vam za to vrijeme navikavanja preporučujemo da odvojite puno vremena ili pokušate raditi od kuće. Tako odmah možete ispravljati pogrešne obrasce ponašanja te razvijate timski odnos pri izvršavanju svakodnevnih obveza. Pas bi od prve minute trebao uživati u poštenom odgoju, što mu pruža sigurnost. Pripisivanje ljudskih osobina temeljem njegovih mogućih loših prijašnjih iskustava nešto je što trebate izbjegavati, jer vodi samo do daljnjih nesigurnosti. Nesiguran pas treba šefa.

Kako bi psu pružili više opuštenosti, koncentracije za nove stvari, sigurnosti i unutarnju snagu, naše se Canis Extra Nervenheld kapsule mogu davati kako na kratko u stresnim situacijama, tako i na dulji period radi lakšeg navikavanja. Možete, na primjer, učiniti godišnji novogodišnji prasak živčanim junakom rano nahranjenim ugodnijim za psa. O tome možete saznati više u našem vodiču.

Naturavetal-Info

Ako pas dobije proljev, i sami možete puno toga učiniti za njega. Pročitajte naš blog na temu: Kad pas ima proljev: uzroci i pomoć.

Blagotvorno čišćenje crijeva za pse iz azila

Za slabiji imunitet ili oslabljen organizam, prvenstveno pri prelasku na prehranu prilagođenu pasmini, čišćenje crijeva može biti korisno! Ali preporučuje se samo ako će pas dobivati što je moguće prirodniju hranu bez sintetičkih dodataka. Sintetičke tvari iz hrane i možda lijekova, tretmana protiv crva ili antibiotika ipak mogu nepovoljno utjecati na „dobre“ crijevne bakterije.

Preporučujemo Vam da se osobno posavjetujete s našim stručnim timom jer je svaki pas drugačiji i pomoći ćemo Vam pronaći optimalno rješenje, primjerice:

  • Petflora s mliječnim kiselim bakterijama: mliječna kiselina poboljšava regulaciju staničnih funkcija i djeluje protiv patogenih bakterija u crijevnoj flori te sprječava infekcije tako što pobuđuje obrambene mehanizme tijela;
  • Mineralni treset: jedinstveni sastav treseta potiče izmjenu tvari, pobuđuje crijevnu floru i time doprinosi boljoj iskoristivosti pojedene hrane.
Nahaufnahme eines Hundes

Na početku šetajte psa samo na povocu

U početku se novi pas neće još vezati za vas i stoga bi izvan kuće trebao cijelo vrijeme biti na vodilici s ovratnikom ili odgovarajućim oprsnikom. Inače bi moglo doći do opasnih, nenamjernih lovačkih izleta. Vodilica uostalom pruža sigurnost i „veže“ još uvijek nepoznatu životinju za Vas, pa neće trčati ususret svakom psu. Na taj način dugoročno smanjujete rizik od bolesti i stresa za svog četveronošca. Ipak nije svaki pas odrastao uz društvene i prijateljske pripadnike iste pasmine pa treba vlasnika/vlasnicu kao šefa i vođu čopora.

Stoga za vrijeme šetnje hranite psa iz ruke kako biste mu bili zanimljiviji od okoline.
Učita ga čišćenju šapa i ušiju, lijeganju na stranu i sličnome u malim koracima, koristeći hranu kao pozitivan poticaj, kako biste u svakoj situaciji znali da u svom psu imate istinskog partnera.

Prilagodba pasa iz azila: uzbudljivo iskustvo za obje strane

Prilagodba psa iz azila na novi dom je uzbudljivo i jedinstveno iskustvo koje jako utječe na povezanost psa i njegove nove obitelji. Temeljita priprema, dosljedan odgoj jasnih pravila te dugo iščekivane postojanost i pozornost pomoći će psu da se brzo integrira. Zdrava i prirodna prehrana, a koja je primjerena njegovoj pasmini, poklanja mu već nakon nekoliko tjedana vitalnost i životnu snagu. Stoga za vrijeme šetnje hranite psa iz ruke kako biste mu bili zanimljiviji od okoline.

Učita ga čišćenju šapa i ušiju, lijeganju na stranu i sličnome u malim koracima, koristeći hranu kao pozitivan poticaj, kako biste u svakoj situaciji znali da u svom psu imate istinskog partnera.

Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Hund in der Natur

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.