Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Rein natürliche Nährstoffe. Artgerecht ernähren Logo

Ulja prikladna za pse

Dobra ulja i masti važan su dio prehrane. Svaka uravnotežena prehrana trebala bi sadržavati esencijalne masne kiseline, kao što su Omega 3 i 6. A postoje i kvalitetna, zdrava ulja za pse, koja su odličan izvor masti i korak su u pravom smjeru – zdrave i uravnotežene prehrane.

Ulja prikladna za pse – prava stvar za prehranu

Masti i ulja izvor su energije, i to skoro dvostruko bogatiji od ugljikohidrata i proteina.
Masti i ulja, koji se ne potroše odmah, funkcioniraju kao spremišta energije koja se mogu koristiti za vrijeme pojačane aktivnosti.
Ulja imaju važnu ulogu u korištenju vitamina A, D, E i K, koji su topivi u masti.
Ulja imaju odlučujuću strukturalnu ulogu pri stvaranju membrana.
Masti i ulja služe za toplinsku izolaciju.
Masti i ulja pružaju mehaničku zaštitu, primjerice pri nezgodama ili ugrizima, u obliku elastičnih masnih slojeva.
Tijelo koristi ulja za stvaranje hormona i hormonima sličnih tvari.

Kao što možete vidjeti iz tog kratkog popisa, psima su ulja važan dio prehrane. Problemi nastaju kada ih tijelo prima previše, a ne razgrađuje i ne koristi ih, pa tako tvori skladišta masti.

Dokle god za skladištenje masti ne postoji medicinski uzrok, jednostavno je nositi se s problemom prilagodbom hrane. Smanjeni unos jednako tako može dovesti do nekvalitetnog krzna te gubitka snage i težine.

Masti i ulja za pse koji koriste sirovu hranu (BARF)

Vlasnik koji psa hrani primjerenom sirovom hranom mora sam paziti na to koliko dobrih ulja njegov pas dobije u hrani. Često nas zovu vlasnici koji psu melju hranu, točno se pridržavaju svih smjernica, ali ipak im je pas sve mršaviji i nezadovoljniji hranom.
Tu su ponovno vidljive predrasude prema masnoćama, jer će mnogi ljudi pregledati deklaraciju hrane i onda prije kupiti onu s manjim udjelom masti, odrezati „loše“ masne dijelove s rubova hrane ili općenito kupovati nemasno meso. Za BARF-anje je važan pravi udio masti, a često je teško pronaći prave podatke o udjelu masti u mesu. Zato vjerujte svojim očima – ako meso koje ćete dati svom psu ima masni bijeli rub ili je prošarano masti, ono je optimalan izbor. Ako pak na mesu nema vidljivih tragova masnoće, vjerojatno nije dobar izbor.

Naturavetal savjet

Ako ste upoznati s podacima o udjelu masti u mesu koje namjeravate dati svome psu, a čini Vam se niskim, dodavanjem čiste masti životinjskog podrijetla možete povisiti količinu masnoće u prehrani svog ljubimca.

Uzorak proračuna za filtriranje masti za psa

Danas su pureća prsa na jelovniku. Prema etiketi, pureća prsa od 100 g sadrže 13,5% masti:
181,5 g x 13,5% = 24,50 g

Međutim, vaš je pas vrlo atletski raspoložen i želite optimizirati sadržaj masti na približno 20%:
181,5g x 20% = 36,3g

Postoji 24,5 g, trebalo bi uključiti 36,3 g. Koliko masti nedostaje:
36,3 g - 24,5 g = 11,8 g

Količina masnoće koju dodate mora se oduzeti od nemasnog mesa:
181,5g - 11,8g = 169,7g

Budući da 11,8 g koje ste oduzeli od mišića također sadrži 13,5% masti, ovaj se dio također mora nadoknaditi kao masnoća: 11,8 g x 13,5% = 1,6 g

Dnevni bi jelovnik stoga sadržavao 169,7 g purećih prsa i 13,4 g (11,8 g + 1,6 g) čiste životinjske masti.

(Kontra uzorak: 169,7 g x 13,5% + 13,4 g = 36,31 g → 36,31 g / 181,5 g ~ 20,01% sadržaja masti)

Po čemu mogu prepoznati nedostatak masnoće u ishrani moga psa?

Znakovi se mogu jako razlikovati, nagli gubitak težine usprkos primjerenoj količini hrane, smanjena količina aktivnosti, suho krzno bez sjaja ili problemi pri zarastanju rana samo su neki od mogućih primjera.
Jednako tako može doći i do nedostatka vitamina u organizmu (jer, kao što je gore navedeno, postoje vitamini topivi u mastima), koji sa sobom donosi još više sasvim drugačijih problema.

Naturavetal savjet

Udomili ste slabog psa ili štene s ulice, Vaš senior je sve mršaviji, Vaš je pas već sam po sebi jako mršav, ali nastavlja gubiti na težini, ili imate iznimno aktivnog psa? „Mesni tretman“ pun kvalitetnih masnoća životinjskog podrijetla bi mogao biti jako koristan.

Canis Plus mesni obroci od goveđeg ili pačjeg mesa te cjeloviti obroci izvrsna su varijanta za privremenu prehranu, kao dodatak uobičajenoj hrani u uobičajenim količinama, kako biste svom ljubimcu osigurali sve ono što mu treba, kada mu treba. I Vaša mačka, ili mačak, u fazama posebnih potreba može imati jako puno koristi od mesnog tretmana – bacite pogled na našu ponudu Felins Plus cjelovite obroke.

Naturavetal Info

Potreban postotak nemasnog mesa utvrđen je za normalno zdravog psa s tjelesnom težinom od 20 kg i normalnom razinom aktivnosti. Ako želite saznati kako možete izračunati postotak nemasnog mesa za svog psa, pogledajte naš vodič “Prvi koraci do BARF-a sa psima”.

Za primjer izračuna bilo je važno izračunati s točnim brojevima kako biste taj izračun mogli ponovno stvoriti kod kuće. U stvarnosti, međutim, nije potrebno svakodnevno vagati masnoću ili ulje, poput ostalih sastojaka, na gram. Sa sve većim iskustvom razvijate osjećaj proporcije za pojedine sastojke i jedan dan hranite malo više mesa, a drugi malo više povrća. Rezultat je uravnoteženo i raznoliko hranjenje koje psu pruža sve što mu je potrebno.

Pas liže nos i dvije zdjelice

Koje vrste ulja su najbolje za pse?

Canis Extra lososovo ulje:

 • potiče izmjenu tvari;
 • daje sjaj krznu, koži zdravlje, a kandžama čvrstoću;
 • potiče zdravlje zglobova;
 • otvara apetit;
 • potiče imunitet i pomaže pri alergijama.

Canis Extra Ulje kokosa iz organskog uzgoja:

 • Kvalitetan izvor masti s visokim udjelom zasićenih masnih kiselina srednjeg lanca
 • Može se daati mladim psima kad počnu jesti i tako podržati obranu od crva, krpelja ili buha zbog njihove prehrane
 • Osim toga, kada se primjenjuje izvana, također potiče obranu od parazita
 • Brza energija za sportske pse
 • Izvana za sjajni sloj i za njegu suhih, krastavih područja kože

Canis Extra organsko ulje crnog kima:

 • potiče imunitet i jača prirodnu obranu organizma;
 • smiruje upale i reumatične pojave;
 • pomaže u borbi protiv crijevnih gljivica i patogenih kvasaca;
 • bogato aminokiselinama te omega 3 i 6 masnim kiselinama;
 • djeluje protiv endoparazita i ektoparazita.

Canis Extra Ulje antarktičkog krila

 • povećava koncentraciju i izdržljivost
 • poboljšava teksturu kože
 • osigurava sjajno krzno
 • promiče izvedbu i snagu
 • jača organizam u slučaju alergija i infekcija
 • stabilizira kardiovaskularnu funkciju
 • smanjuje stres i znakove starenja
 • bori se protiv slobodnih radikala
 • podržava normalnu funkciju očiju

Zaključak

Psi, ali i mačke, bi trebali kroz svoju prehranu dobivati i određeni udio masnoća životinjskog podrijetla, jer ima masnoće daju čistu energiju. Ulja im u tome pomažu, jer osim što su dodatak prehrani, imaju i širok spektar povoljnih učinaka. Ako je kod pasa udio masti u odnosu na mišićnu masu od 15 do 25 %, kod mačaka je udio masti u prosjeku oko 10 %. U slučaju da energija iz masti nije iskoristiva, jer ga životinja ne prima dovoljno u svojoj prehrani, organizam se za izvor energije mora osloniti na proteine. I oni tijelu daju energiju, ali nažalost samo do oko pola iznosa koji bi tijelo dobilo iz masnoća. Za mačke bi prednost trebali imati životinjski izvori ulja, naime ulje crnog kima nije primjereno mačkama.
Dobra ulja za pse u suhoj hrani primjerenoj pasmini: Hladno prešana suha hrana Canis Plus ima visok udio lososovog, ali i kokosovog ulja, kako bi životinja koju se hrani jedino ovom prirodnom suhom hranom mogla dobiti umjerene količine masnoća.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.