Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Hund kaut auf einem Kauknochen

Zubna higijena kod pasa

Pas ima snažno razvijene pseće zube u gornjoj i donjoj čeljusti (pseći ili kukasti zubi) za hvatanje i držanje plijena. Premolari su manji, prednji kutnjaci koji pomažu zadržati plijen na mjestu. Stražnji kutnjaci imaju mnogo različitih rubova i snažniji su za razbijanje kostiju do veličine koja se može progutati. Mali, ravni prednji zubi mogu strugati meso s kosti. Najveći kutnjak u gornjoj čeljusti naziva se i očnjak. Temporomandibularni zglob nije namijenjen brušenju bočnih kretnji, kao što je slučaj s konjima, na primjer, već za zagrizanje, otkidanje i vertikalno kretanje kako bi se sjekao plijen.

Pas je po prirodi grabežljivac, za što je opremljen usavršenim prirodnim alatom: očnjacima. Štene pri rođenju nema zuba. U dobi od oko tri tjedna oslobađa se 28 mliječnih zuba. Oni jesu oštri, ali postupno napuštaju psa od 12. tjedna života. Izmjena zuba može potrajati i do osmog mjeseca starosti psa.

Kako u mliječnoj inačici ne postoje prvi pretkutnjaci ni kutnjaci, a trajno se zubalo sastoji od 42 zuba:
na gornjoj čeljusti: 6 sjekutića, 2 očnjaka, 12 kutnjaka;
na donjoj čeljusti: 6 sjekutića, 2 očnjaka, 14 kutnjaka.

Time pas ima 10 zuba više od čovjeka.
Izmjena mliječnih zuba trajnima odvija se tako da trajni zub svojim rastom istiskuje mliječnima korijen. Za to vrijeme korijen mliječnog zuba postupno odumire pravi mjesta. Kruna zuba polako se istiskuje prema gore i izlazi te trajni zub urasta u svoj položaj.

Istiskivanje mliječnog zuba zubnim mesom složen je, a ponekad i bolan proces, koji možete dodatno potaknuti primjerenih dentalnih poslastica. Taj je poriv za žvakanjem, kao što već i sam naziv „poriv“ sugerira, instinktivan i pomaže odgurnuti zubno meso trljanjem o tvrde slastice; time se brže oslobađa mjesto na koje će trajni zub lakše izbiti. Za tu su svrhu posebno dobri goveđa kožica od 12,5 cm i komadi krzna koje štene lako može omekšati slinom te onda i dugo žvakati.

Psi imaju jako izražene očnjake i na gornjoj i na donjoj čeljusti, kako bi svoj plijen mogli uloviti i držati. Pretkutnjaci su manji, prednji kutnjaci, koji pomažu pri držanju plijena. Stražnji kutnjaci imaju puno jasnih bridova i jači su, kako bi omogućili usitnjavanje kostiju na veličinu koju bi pas mogao progutati. Mali, plosnati sjekutići mogu oguliti meso s kostiju. Najveći kutnjak u gornjoj čeljusti također se zove očnjakom. Čeljusni zglob nije, kao kod primjerice konja, predviđen za bočne kretnje u svrhu drobljenja, nego za griženje, kidanje i vertikalne kretnje u svrhu trganja.

Naturavetal-Info

Stoga je jasno da je pas mesožder i žitarice koje mu dodajemo hrani moraju biti obrađene na odgovarajuće načine, jer ih on ne može sam samljeti.

Izbijanje zubi – problemi i popratne pojave

Dok psima izbijaju zubi ponekad može doći do problema i korijen mliječnog zuba se ne resorbira u potpunosti pa dolazi do toga na istom mjestu u čeljusti stoje dva zuba. Tada dakle mliječni i trajni zub zapinju, što uzrokuje bol i poteškoće s rasporedom zuba. U tom biste slučaju trebali psa odvesti veterinaru na pregled.
Popratne pojave su moguće i ponekad se, slično kao i kod djece, očituju visokom temperaturom i proljevom.

Što utječe na higijenu zuba pasa?

Različite bakterije žive u ustima svakog psa i tamo obavljaju određene zadatke. Razni čimbenici, poput hrane koja u ustima ima previsok sadržaj šećera ili ne odgovarajuću pH vrijednost, mogu dovesti do toga da se ove bakterije previše razmnožavaju i talože na zubima. Tamo se zbog metaboličkih krajnjih produkata bakterija može razviti biofilm ili plak koji mogu biti osnova za kamenac. Genetska predispozicija također utječe na metabolizam, a time i na pH vrijednost tijela, a lijekovi koji ne dolaze iz prirode mogu tjelesnu pH vrijednost pomaknuti prema prekiseljavanju, a time i na pH vrijednost sline. Neujednačeni zubi još su jedan faktor koji utječe na higijenu zuba pasa. Ako su zubi pod kutom, bakterije se mogu nakupiti u nastalim pukotinama, razmnožiti se i tada uzrokovati kamenac. Psi svih pasmina i veličina mogu biti pogođeni neusklađenim zubima – međutim, posebno su česti kod manjih pasmina, jer manja lubanja često znači da pseći zubi tamo nemaju dovoljno mjesta.

Pogotovo kod pasa s neusklađenim zubima ili pasmina koje imaju prilično kratku njušku, ima smisla redovito provjeravati zube ili naviknuti psa na pranje zuba vrlo rano kako bi se kasnije spriječili problemi.

Zubni kamenac kod psa

Mnogi vlasnici pasa ne mogu izbjeći temu kamenca i otkriti nedosljednosti i pogrešne informacije tijekom istraživanja. I dalje je rašireno vjerovanje da suha hrana djeluje protiv kamenca i da je mokra hrana potiče. Međutim, pas je prvenstveno gutač, što znači da hranu guta bez da je žvače. Postoje psi koji odvajaju vrijeme sa suhom hranom i žvaču je, ali većina ne. Niti jedna od tvrdnji zapravo nije točna. Sastav hrane je puno važniji. Puno veći utjecaj ima na kamenac. Ako je sastav hrane loš, jer, kao što je već spomenuto, sadrži visok udio žitarica ili skrivenog šećera, to može pospješiti stvaranje zubnog kamenca. U mnogim slučajevima, kao i mnoge druge bolesti, to dolazi iznutra.

 

Stalno stvaranje zubnog kamenca može, između ostalog, ukazivati ​​na:

 

  • problem u području probave, npr. jer se hrana ne podnosi pravilno ili sadrži skriveni šećer
  • pomaknuta pH vrijednost u ustima
  • neispravljeni zubi
  • genetska predispozicija
  • kemijski lijekovi

U osnovi je stoga važno hraniti visokokvalitetnu hranu bez sintetičkih proizvoda kojoj se ne dodaje šećer te redovito hraniti mesnate kosti ili tvrde žvakaće kako bi se spriječilo nakupljanje kamenca.

Naturavetal savjet: spriječavanje kamenca

Alge kao što su Canis Extra Chlorella, Spirulina i obrok od morskih algi mogu pozitivno promijeniti pH vrijednost sline iznutra zahvaljujući svom učinku čišćenja. To je zato što, osim prirodnog sastava hrane, to igra ključnu ulogu u održavanju zuba čistima.
U tu svrhu dokazala se sljedeća preporuka za hranjenje: Chlorella se dodaje svakodnevno tijekom 4 tjedna u skladu s preporukom za hranjenje. Zatim napravite pauzu od 1 tjedna, a zatim svakodnevno dopunjavate spirulinu tijekom 4 tjedna, opet prema preporuci za hranjenje. Ako se pojave jače reakcije detoksikacije, poput mekših izlučevina, hranjenje možete smanjiti na svaki drugi dan ili hraniti manju količinu i polako povećavati do točke u kojoj se količina podnesene dobro podnosi. Sada napravite još jedan tjedan pauze, a zatim dodajte naš obrok od morskih algi, 2-3 puta tjedno, u skladu s preporukom za hranjenje. Nakon dodavanja obroka s morskim algama, napravite još jednu 8-tjednu pauzu i promatrajte stvaraju li se ponovno plakovi ili kamenac. Ako je potrebno, možete jednostavno početi ponovno s dodatkom klorele, spiruline i obroka morskih algi, kako je gore opisano.

Koliko često psu davati grickalice za čišćenje zubi

Kako štence, tako i odrasle pse žvakanje zabavlja, ali osjećaju i poriv za njim. Tako možete neko vrijeme po dva ili tri puta tjedno svojem ljubimcu davati trajniju slasticu za žvakanje. Može to biti sirova kost, npr. teleće rebro ili goveđa prsna kost. To su krhke kosti koje pas može duže grickati, a grickanje pomaže u borbi protiv zubnog kamenca i jača mišiće koji sudjeluju u žvakanju, zabavlja životinju i pomaže smanjiti stres.

Canis Plus trakice različitih izvora proteina mogu očistiti manje zubne naslage svojim čekinjama, a uz to još i pomažu održavanju zubala i mišića za žvakanje. Zahvaljujući divljim psima se zna da krzno njihova plijena u crijevima ima posebnu funkciju čišćenja, otapa trosku i odbija crve. Uz mesnu prehranu su komadi krzna neophodni kao izvor vlakana.

Canis Plus jelenje rogovlje idealno je za čišćenje psećih zuba ako je životinja zbog alergija osuđena na ograničen izbor tvrdih i velikih slastica za žvakanje. Odbačeni rogovi divljih jelena potpuno su prirodan proizvod, koji čak i vukovi instinktivno koriste za prirodnu zubnu njegu.

Male slastice i nagrade su pravo rješenje za najrazličitije vježbe i motivaciju, ali i za unos energije za vrijeme dugih izleta. Ovdje možemo spomenuti energetske štapiće i Zvjezdano nebo.

Canis Plus® goveđe ili konjsko vlasište i Canis Plus® koža jelena sušene su na zraku žvakaće koje psa dugo zauzimaju. Mora ih sliniti, što čini kože mekanima i tek tada se mogu s užitkom jesti. Ovo trenira žvačne mišiće, može promicati smanjenje stresa i istovremeno podržavati higijenu zubi. Konji i jeleni alternativa su alergičarima i psima koji su osjetljivi na klasične izvore mesa.

Konjska tetiva Canis Plus® podržava higijenu zubi, posebno je čvrsta i stoga je posebno popularno žvakanje za veće pasmine. Budući da se radi o 100% tetiva konja, žvakanje je vrlo pogodno i za alergičare.

Naturavetal-Info

Okus ipak nije početak i kraj cijele priče, zdravlje je. Tako umjetnim bojama i konzervansima u našim slasticama nema mjesta, a koriste se minimalno i u našoj hrani.

Naše pseće slastice prije svega su pune proteina mesnog i ribljeg podrijetla te probavljivih vlakana kako bi poticale zdravlje probavnog sustava. One jačaju zdravlje životinje, potiču njezinu vitalnost i snagu na prirodan način. U svojim prehrambenim proizvodima ne koristimo alergene, pa tako i pas koji pati od alergija ili onaj koji je samo osjetljiv mogu uživati u bogatom izboru.

Prirodna njega zubi

Vukovi u prirodi svojim snažnim zubima gule sirove kosti i lome ih svojim snažnim kutnjacima na manje dijelove, koje onda mogu progutati. To je najbolja njega zuba. Ako svome psu dajete slastice za žvakanje kao što su goveđa kožica ili komadi krzna, možete biti sigurni da čiste zube. Mnogi dodaci prehrani, kao što su alge chlorella, spirulina i Ascophyllum nodosum (u obliku brašna) svojim djelovanjem čiste iznutra, tako da pozitivno mijenjaju pH vrijednost sline. Ona je naime, osim prirodnih sastojaka u hrani, zaslužna za čistoću zuba.

Redovita usna i zubna higijena također puno znači. Svakodnevno čišćenje od svega 30 sekundi zdravom mješavinom ulja kao što je Canis Extra za njegu zuba od velike je koristi za zubnu higijenu. Vrijedi zlata na vrijeme pokazati mladom psu da je pranje zuba isplativo, a uz Canis Extra za njegu zuba još i jako jednostavno.

Naturavetal-Info

Konjska tetiva Canis Plus® podržava higijenu zubi, posebno je čvrsta i stoga je posebno popularno žvakanje za veće pasmine. Budući da se radi o 100% tetiva konja, žvakanje je vrlo pogodno i za alergičare.

Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.