Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Katze läuft aus einem Schuppen

Prehrana nakon kastracije

Često se priča o tome, da nakon kastracije treba uvesti promjene u prehrani, jer su kastrirane životinje sklone debljanju. Velik broj vlasnika pasa i mačaka zato nakon kastracije stoje pred odlukom čime će od sada hraniti svoje ljubimce – hranom smanjenog udjela masnoća, smanjenog udjela proteina ili čisto i jednostavno bez žitarica? Takav način razmišljanja pretpostavlja da su svaki kastrirani pas ili mačak, odnosno svaka kastrirana kuja ili mačka, isti pa tako imaju i iste potrebe. Sama životinja, njezina dob i njezini životni uvjeti, kao što su svakodnevna tjelovježba, trening, ili činjenica je li mačka kućna ili se voli smucati vani, često se ne uzimaju u obzir.

Koju prehranu odabrati za kastriranog psa ili kastriranu mačku?

Manje gibanja znači i manju potrošnju. Zato je u nekim slučajevima preporučljivo i prilagoditi tome prehranu. Ako obratite pozornost na činjenice da se životinja mora oporaviti i regenerirati te zato troši određene zalihe, postaje očito da se ne može primijeniti univerzalna regulacija, a još i više da je za životinju štetno ako joj se prehrana odjednom korjenito promijeni.

Moramo uzeti u obzir pojedinca pa onda prilagoditi prehranu njegovim novim potrebama. Ako se pas ili mačka debljaju, može dobiti i manje hrane. Ako životinja pak mršavi, možda joj treba više hrane. Naša su iskustva pokazala da ni psi ni mačke koji jedu Canis Plus suhu hranu ili Felins Plus suhu hranu pa čak i naše različite mesne varijacije nakon kastracije ne moraju jesti manje količine hrane.

Kvalitetna prehrana primjerena pasmini sastoji se od kvalitetnog mesa, optimalno iskoristivih žitarica (ili dobro probavljivih zamjenskih žitarica, kao što su trave i dvornik – vidi Canis Plus losos ili kunić), vrijednim biljem i uljima.

U njoj nema loših tvari koje samo dodaju na masi (kao što su brašno od perja, kandže, melasa, ljuske žitarica itd.) ili bespotrebni kemijski dodaci. Ukratko: ako hrana odgovara svim tim uvjetima, neće izazvati pretilost.

werte-header-HR_1200x360

Naturavetal savjet

Nakon kastracije, životinje neko vrijeme ne smiju raditi vježbe na koje su navikle. Također treba izbjegavati duge šetnje i divljanje. Ovdje su posebno pogođene ženske životinje, jer je postupak kod njih invazivniji i zahtijeva više vremena za oporavak nego kod mužjaka ili mačaka dok sve ne zacijeli. U to vrijeme mnogi vlasnici obično psu ili mački nude više grickalica za žvakanje radi okupacije, a ujedno i više delicija – ovdje se, nehotice, često daje više energije nego u svakodnevnom životu, uz normalno opterećenje. Stoga nije čudo što se lako može dogoditi debljanje – pa vrijedi sljedeće: poslastice s kojima se hranite uvijek se trebaju odbiti od ukupne količine hrane dnevno ako želite spriječiti životinju da se udeblja.

Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.