Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Hund auf einer Wiese

Moj pas jede izmet – što da radim?

To da psi jedu izmet drugih mesojeda, pa čak i biljojeda, raširena je pojava koju vlasnici uglavnom smatraju napornom i neugodnom. Ta se pojava zove koprofagija. Ali u prirodi je vidljivo da čak i vuk te divlji pas povremeno grickaju koru stabala, jedu neobično bilje, koje bi inače izbjegavali, a ponekad čak i izmet vlastite ili drugih životinjskih vrsta, koji zahvaljujući raznim ostatcima hranjivih tvari njihovom organizmu može jako puno pomoći.
Takozvano „samostalno liječenje“ životinja se u posljednje vrijeme sve podrobnije znanstveno istražuje te u nekim slučajevima i dokazuje. Pretpostavka da psu nešto nedostaje te on stoga jede tuđi izmet nije daleko od istine.

Kada pas jede izmet, moguće je da ima problema s crijevima

Jako čest uzrok koprofagije je poremećaj u psećoj crijevnoj flori. U zdravim crijevima žive mnogobrojne različite bakterije, koje podnose i mogu regulirati tek rijetke štetne bakterije, odnosno uzročnike bolesti. Jedenjem izmeta poboljšavaju se obrambeni mehanizmi crijeva, jer se tako unose i strane tvari ili crvi pa se imunitet mora aktivirati.
Nažalost postoji puno faktora koji tu ravnotežu mogu poremetiti u korist štetnih bakterija. Kada se taj proces jednom pokrene, može nastati začarani krug – koji kasnije dovodi i do kožnih ekcema, alergija te crijevnih tegoba. Doduše pas će na vrijeme osjetiti da u njegovim crijevima „nešto nije u najboljem redu“ te će svoju crijevnu floru pokušati sam obnoviti, i to pomoću dobrih bakterija koje se vjerojatno nalaze u izmetu drugih pripadnika iste pasmine.

Pas jede izmet životinja - ponašanje koje može imati više uzroka

Visok stupanj zaraženosti crvima može biti jedan od uzročnika za to da Vaš pas jede izmet, jer nametnici smetaju normalnim probavnim procesima Vašeg ljubimca. U tom slučaju Vam preporučujemo da pregledate izmet svoje životinje i samo u slučaju „pozitivnog“ nalaza započnete tretman protiv zaraze. Naime svaki nepotreban tretman protiv crva još više oštećuje crijevnu floru te time samo odgađa ozdravljenje. U slučaju niskog stupnja zaraženosti Canis Extra Vermcurat kao dodatak prehrani već pomaže crijevima da ozdrave. Ako nema crva, preporučujemo Canis Extra Vermprevet kao dodatak koji potiče zdravlje crijevne flore i ravnotežu dobrih crijevnih bakterija.

Drugi mogući uzroci jedenja izmeta – zaraza crvima

Visok stupanj zaraženosti crvima može biti jedan od uzročnika za to da Vaš pas jede izmet, jer nametnici smetaju normalnim probavnim procesima Vašeg ljubimca. U tom slučaju Vam preporučujemo da pregledate izmet svoje životinje i samo u slučaju „pozitivnog“ nalaza započnete tretman protiv zaraze. Naime svaki nepotreban tretman protiv crva još više oštećuje crijevnu floru te time samo odgađa ozdravljenje. U slučaju niskog stupnja zaraženosti Canis Extra Vermcurat kao dodatak prehrani već pomaže crijevima da ozdrave. Ako nema crva, preporučujemo Canis Extra Vermprevet kao dodatak koji potiče zdravlje crijevne flore i ravnotežu dobrih crijevnih bakterija.

Drugi mogući uzroci jedenja izmeta – bolest gušterače

Osim navedenog i oboljenje gušterače, pankreatična insuficijencija (hipofunkcija gušterače), može dovesti do toga da pas počne jesti izmet. Hipofunkcija gušterače dovodi do toga da probavni sustav životinje ne proizvodi dovoljno enzima, kao što su amilaza za probavljanje ugljikohidrata, tripsin i kirotripsin za probavljanje proteina ili lipaze za probavljanje masnoća.

 

Ako psu nedostaje enzima, postoji mogućnost da se navikne na jedenje enzima u svrhu samopomoći. Ako nijedna druga mjera ne pokaže rezultate, vlasnik može odvesti psa stručnjaku na pregled funkcije gušterače.

Opasnosti uzrokovane jedenjem izmeta

Bez obzira na razlog zbog kojeg vaš pas jede izmet, trebali biste ga spriječiti da to čini i općenito pazite da ne jede samo ono što nađe vani. Nažalost, u tim se situacijama događa prečesto da psi unose strane predmete ili dođu u kontakt s otrovnim tvarima. Iako jedenje izmeta može imati prednosti, mogući nedostaci su uvijek veći.

Budući da se većina pasa još uvijek svakodnevno hrani hranom koja je napravljena od sintetičkih aditiva, konzervansa itd., Važno je ne dopustiti našim psima da jedu izmet drugih životinja ako želimo izbjeći njihov kontakt s tim aditivima.
Nije za podcijeniti rizik od zaraze crvima, giardijama ili drugim parazitima, a ovdje čak nije ni potrebno da pas jede izmet – kontakt putem nosa ili usta tijekom njuškanja dovoljan je da se zarazi.

Druga, nažalost često potpuno podcijenjena, opasnost proizlazi iz mogućih ostataka lijeka koji bi se mogli nalaziti u fecesu drugih životinja. Bez obzira o kojem se lijeku radi, vaš vlastiti pas ne bi smio stupiti u kontakt s njim dok mu ga nije propisao veterinar.

Uz lijekove, to uključuje i druge lijekove na recept, poput liječenja crvima. Doziraju se u skladu s tjelesnom težinom – tako da veliki pas dobiva više od malog. Ako se mali pas približi nasljeđu većeg, to može biti opasno.
Usput: Konji su također dehelmintizirani i zbog tjelesne težine dobivaju znatno veću dozu od pasa – pa jesti konjski gnoj može biti vrlo opasan za pse.

Moj pas jede izmet, a ja ne znam zašto

Kako biste bolje razumjeli zašto Vaš pas jede izmet, razmislite o sljedećim točkama:

 • Kakvu hranu dajemo svom psu?
 • Je li moguće da mu nešto nedostaje?
 • Radi li se o problemu u ponašanju, npr. staroj navici ili imitiranju drugih pasa koji jedu izmet?
 • Koji izmet zanima Vašeg psa?
 • Može li se prema tome zaključiti da pati od nekog nedostatka?
 • Koliko dugo traje i koliko često se pojavljuje takvo ponašanje?
 • Je li pas u mladosti uopće imao priliku izgraditi zdravu crijevnu floru pomoću kvalitetne i primjerene hrane?
 • Je li pas nedavno bio izložen antibioticima ili tretmanima protiv crva koji su mogli negativno utjecati na crijevnu floru?

Ako se zaista radi o nekakvom nedostatku, teško je bez detaljne krvne slike odrediti čega psu stvarno nedostaje – usprkos tome kvalitetnim i prirodnim dodacima prehrani možete poboljšati unos hranjivih tvari svoje životinje. Ako nakon toga pas prestane jesti izmet, već ste napravili velik korak u pravom smjeru.

Naturavetal savjet

Canis Extra Aktiv – dodatak prehrani pun mineralnih tvari, vitamina, elemenata u tragovima, odstranjuje probleme prehrambeno-fiziološke prirode

Canis Extra mineralni treset – brojne hranjive tvari pomažu u očuvanju razine mineralnih tvari u organizmu, što ima pozitivan utjecaj na jedenje izmeta uzrokovano manjkavom prehranom te dovodi do suvišnosti takvog ponašanja. Jedinstven sastav treseta revitalizira izmjenu tvari, pozitivno utječe na crijevnu floru te tako osigurava bolju iskoristivost hrane.

Ako isključite moguće nedostatke, morate tražiti dalje i odrediti kada je pas prošao posljednje čišćenje od crva, pati li često od proljeva, koje i kakve lijekove dobiva te je li došlo do oštećenja crijevne flore.

Moj pas je zdrav, ali svejedno jede izmet – kako da ga odviknem od toga?

Nekim psima je jedenje izmeta način privlačenja pozornosti. Psi koji nisu svjesni svog položaja u obiteljskoj hijerarhiji, ili psi koji su često sami obično se služe tom taktikom. Brzo primijete da time što jedu svoj izmet pred vlasnicima izazivaju negodovanje, a time su i predmet njihove pozornosti.

Odviknuti psa od koprofagije može postati težak pothvat. Nudimo Vam nekoliko savjeta, koje trebate svakodnevno primjenjivati kako biste odviknuli svog psa od tog problematičnog ponašanja:

 • Ako je pas na uzici, vlasnik kontrolira njegov radijus gibanja pa pas ne može šmugnuti u grmlje ili na čistinu, odnosno tamo gdje vlasnik ne stigne djelovati na vrijeme.
 • Ako vlasnik uhvati psa na djelu, pri jedenju izmeta, treba ga kratko iznenaditi kako bi mu odvratio pozornost od izmeta te ga od tamo odgurati ili maknuti.
 • Odgođeno kažnjavanje nije smisleno rješenje, kazne primjenjujte samo ako uhvatite psa kako jede izmet.

Naturavetal-Info

Treba li Vam točniji savjet na temu „Moj pas jede izmet“?  Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.