Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Verschiedenes Obst und Gemüse

Kratki tečaj o vitaminima

Riječ „vitamini“ dolazi iz latinskog jezika: „vita“ znači „život“. Vitamini su važni za život – pa tako i za život naših ljubimaca, jer bez vitamina se bjelančevine, ugljikohidrati i masnoće u tijelu ne mogu iskoristiti. Svaki se dan u psećem i mačjem tijelu odvijaju milijuni biokemijskih reakcija. Pritom vitamini pomažu u tjelesnim procesima i važni su za rast, dobivanje energije, osjećaje i osjetilne doživljaje, ali i za probavu, izlučivanje štetnih tvari i ostalih tvari, a naposljetku i za obranu od bolesti te jačanje imuniteta.

Neophodni su za izgradnju stanica, krvnih tjelešaca, kostiju i zuba. Svaki pojedini vitamin u tim procesima izvršava određene zadaće. Bez dovoljno vitamina dolazi do teških nedostataka. Zbog toga je životinjskom organizmu potrebnu da kroz hranu dobije odgovarajuću količinu vitamina, jer su neizostavan dio izmjene tvari te sudjeluju u brojnim reakcijama.
Puno vlasnika mačaka i pasa pregledavaju tablice hranjivih vrijednosti samo u potrazi za količinom pojedinih vitamina, vjerujući da će njihova životinja unosom velikih količina biti optimalno opskrbljena. Ipak, odlučujuće pitanje nije „koliko“ nego „koliko dobro“ – jer iskoristivost vitamina je ključna stvar. Osim toga su umjetno dodani vitamini češće štetni nego korisni. Ali prvo su enzimi zaduženi za to da vitamini i minerali uopće mogu djelovati. Djelovanje ovdje znači da enzimi cijepaju vitamine i minerale, čime postaju iskoristivi u izmjeni tvari. Jedino enzimi mogu uopće provesti diobu stanica, stoga su oni i sekundarne biljne tvari među najznačajnijim kvalitativnim uvjetima za životinjsku hranu.
Stoga samo u Naturavetal hrani možete pronaći odgovarajuće količine elementarnih klica, koje osiguravaju odgovarajuću opskrbu enzimima, vitaminima i mineralima.

U svakome je slučaju važno naglasiti da prirodna opskrba vitaminima tijelu osigurava najbolje uvjete. Vitamini se onda mogu bez dodatnih opterećenja po sustav izmjene tvari u tijelu odmah iskoristiti. Prirodna hrana za ljubimce, kao što je Naturavetal, iz tog je razloga obogaćena prirodnim izvorima vitamina – bez ikakvih umjetnih dodataka. Naš kratki tečaj o vitaminima nudi Vam informacije o pojedinim vitaminima i njihovim zadaćama, ali i djelovanju na tijelo. Za sva ostala pitanja naši Vam stručnjaci stoje na raspolaganju.

Vitamin A Retinol Logo

Vitamin A - retinol

Nalazimo ga u biljkama u obliku provitamina, te u jetri, mlijeku, ribljem ulju i žutanjku. Vitamin A nužan je za zdravu kožu, noćni vid životinje te za stanični rast. Nedostatak vitamina A uzrokuje suhoću kože, slabiju obranu od zaraznih bolesti i smetnje u rastu kostiju.

Vitamin B1 Thiamin Logo

Vitamin B1 - tijamin

Vitamin B1 (tijamin) je topljiv u vodi i osjetljiv na toplinu. Nalazimo ga, među ostalim, i u algama. Vitamin B1 u pravilu se u tijelu ne sprema, pa je stoga važno održavati kontinuiran unos namirnica bogatih tijaminom, kako biste bili sigurni da je tijelo uvijek odgovarajuće opskrbljeno. Znakovi nedostatka tijamina su prestanak rada srca i krvožilnog sustava, paralize, slabost u mišićima, upale živaca te smetnje funkcija probavnog sustava.
Tijamin sudjeluje u razgradnji određenih aminokiselina. Osim toga regulira i izmjenu ugljikohidrata. Važan je za funkcije štitne žlijezde, živaca i iskoristivost ugljikohidrata u organizmu.

Vitamin B2 Riboflavin Logo

Vitamin B2 - riboflavin

Nalazi se u mlijeku, kvascu, jetri, plućima i želucu te u cjelovitim žitaricama. Riboflavin se u tijelo može resorbirati (odnosno, tijelo ga prihvaća) samo u čistom obliku. Zadržava se najduže dva do šest tjedana. Nedostatak vitamina B2 očituje se promjenama na koži, kao što su crvenilo i prhut, lomljivim i tankim nokti te zamućenjem očne leće, kao i promjenama u živčanom sustavu.

Vitamin B3 Niacin Logo

Vitamin B3 - nijacin

Pod nijacinom podrazumijevamo različite organski aktivne tvari vitaminskog tipa koje nalazimo u namirnicama životinjskog, ali i biljnog podrijetla. Primarni su mu izvori meso mišića, iznutrice i žitarice (proizvodi od cjelovitog zrna). Tamo se uglavnom nalazi nijacinski aktivna nikotinska kiselina. Nijacin se, slično kao i vitamin D, proizvodi i za vrijeme izmjene tvari. Tada nastaje kao nusproizvod razgradnje aminokiselina. Tijelo taloži nijacin tek dva do šest tjedana. Organizmu je na raspolaganju samo u trenutno potrebnim količinama.

Nedostatak nijacina primjetan je po gubitku apetita, nesanici i smanjenoj produktivnosti. Izraženi simptomi nedostatka nijacina su promjene na koži i sluznicama, posebice na mjestima izloženima suncu.

Vitamin B5 Panthothensäure Logo

Vitamin B5 - pantotenska kiselina

Ovaj se vitamin nalazi u skoro svim namirnicama. Najbogatiji izvori su jetra i haringe. U biljnim se proizvodima prvenstveno nalazi u proizvodima od cjelovitog zrna, cvjetači i brokuli. Ovaj je vitamin jako otporan na toplinu. Nedostatak vitamina B5 je rijedak. Simptomi nedostatka su jake smetnje procesa izmjene tvari, koji onda dovode do grčeva, problema s refleksima te promjena na koži i sluznicama. Uloga vitamina B su sinteza kolesterola i ketonskih tjelešaca, a osim toga i tvorba te razgradnja masnih kiselina.

Vitamin B6 Logo

Vitamin B6

Ovo je skupina vitamina, koja se pojavljuje u namirnicama životinjskog i biljnog podrijetla. Pojedine skupine razlikuju se samo po tome što fizikalno drugačije reagiraju na toplinu. Tako pri zagrijavanju namirnica biljnog podrijetla dolazi do manjih gubitaka vitamina B6 nego pri zagrijavanju proizvoda životinjskog podrijetla. Organska dostupnost im je jako visokog stupnja, jer ih crijeva mogu izravno resorbirati. Vitamin B6 biljnog podrijetla tijelo prije resorpcije još mora razgraditi. Izvori hrane bogati vitaminom B6 među ostalim su žitarice cjelovitog zrna, banane, meso i jetra. U procesima izmjene tvari ovi vitamini topljivi u vodi samo se kratko zadržavaju u tijelu, jer su njihove zalihe već nakon dva do šest tjedana potrošene.

Simptomi nedostatka, koji nastaju zbog smanjenih količina vitamina B6 u tijelu, su promjene na koži, dermatitis, mišićni grčevi, osjetilne smetnje, stvaranje oksalata (vrste bubrežnog kamenca) u urinu. Uloga vitamina B6 je višestruka, među ostalim služi sintezi krvnih bjelančevina i hemoglobina. Pomaže u procesima sinteze određenih neurotransmitera i hormona (kao što su histamin, dopamin i serotonin). Osim toga je važan dio izmjene tvari aminokiselina. Također potiče funkcije živčanog sustava i imuniteta.

Obroci bogati bjelančevinama te nedostatak esencijalnih masnih kiselina općenito povećavaju potrebu za vitaminom B6. Nedostatak vitamina B6 dovodi do nedostatka apetita, poremećaja u rastu, a ponekad i do anemije.

Vitamin B12 Cobalamin Logo

Vitamin B12 - kobalamin

Vitamin B12 pojavljuje se u gotovo svim tjelesnim stanicama i važan je za staničnu diobu. Stoga je nedostatak vitamina B12 primjetan u stanicama koštane srži, u kojima se odvija eritropoeza (stvaranje crvenih krvnih stanica). Potreban je za izmjenu bjelančevina, izgradnju živčanog sustava te regeneraciju sluznica. Problemi u tankom crijevu, želucu, pankreasu (gušterači) ili pojačane bakterijske zaraze u crijevima znakovi su nedostatka vitamina B12. Vitamin B12 tvore isključivo mikroorganizmi i u tijelo ulazi prehrambenim proizvodima životinjskog podrijetla.
Jetra ga može spremati na dulje vrijeme, a nalazimo ga u ribi, jetri, bubrezima i iznutricama. Biljni izvor vitamina B12 je pasji trn. Stalan dotok vitamina iz skupine B opterećuje jetru jer ih ona sprema te ih po potrebi oslobađa. Stoga je dodavanje tih vitamina u prehranu životinja normalne crijevne flore nepotrebno.

Vitamin C Ascorbinsäure Logo

Vitamin C - askorbinska kiselina

Organska sinteza ovog vitamina u organizmu moguća je za vrijeme obrade glikoze. Taj se vitamin sintetizira (proizvodi) u jetri ili bubrezima psa ili mačke. Spremišni kapacitet je jako malen, pa ga je potrebno dosljedno dodavati. Jako je osjetljiv na svjetlo, zrak, vodu i toplinu. Vitamin C izvršava brojne uloge u tijelu: među ostalim sudjeluje i u liječenju rana, potiče stvaranje hormona nadbubrežne žlijezde kao što je adrenalin, inicira antioksidativne procese u tijelu, odnosno hvata slobodne radikale i time sprječava razvoj bolesti, kao što su primjerice određene vrste raka.
Poboljšava resorpciju željeza u tankom crijevu i time pomaže tijelu u oslobađanju od teških metala kao što su olovo, nikal i kadmij. Ti se procesi odvijaju zahvaljujući njegovom vezivanju na te teške metale i izlučivanju iz tijela. Vitaminom C se kolesterol obrađuje u žučnu kiselinu ili vitamin D putem enzimske pretvorbe.
Općenito poboljšava funkcije imunološkog sustava poticanjem aktivnosti stanica koje se bore protiv infekcija. Vitamin C pomaže u sprječavanju karijesa i važan je za anemičare i u slučaju krvarenja. Kod izuzetno aktivnih pasa – kao što su psi saoničari ili policijski i vojni psi – privremeno dodavanje tog vitamina prehrani se dokazalo uspješnim, kao i pri infekcijama, oboljenjima jetre ili nakon operacija.

Vitamin D Logo

Vitamin D

Vitamin D potreban je za stvaranje koštane tvari i iskorištavanje kalcija i fosfora u tijelu te je mačkama i psima koji rastu te životinjama koje su u fazi dojenja posebno važan. Visoke količine tog vitamina prisutne su u kvascu. U namirnicama životinjskog podrijetla, kao što je losos, prisutan je u velikim količinama. Prvenstveno se sprema u jetri. Manjak vitamina D smanjuje se mogućnost tijela da apsorbira kalcij. Slično kao i s vitaminom A, i vitamin D može dugo ostati spremljen u tijelu. Izlučuje se samo u malim količinama.
Predoziranje vitaminom D brzo dovodi do oštećenja organizma. Simptomi hipervitaminoze D je kalcifikacija krvnih žila te velikih zglobova, krvavi proljevi, mučnina, povraćanje, pojačana žeđ, slabost u mišićima te povećane količine mokraće. Preuranjena kalcifikacija krvnih žila može dovesti do otkazivanja bubrega, problema u izmjene tvari svih organa, slabosti srca, artroza. S druge je strane vitamin D izuzetno važan u slučaju oboljenja od rahitisa i osteoporoze.

Vitamin E Logo

Vitamin E

Ovaj je vitamin proizvod biljnog podrijetla. Nalazimo ga u orašastim proizvodima, biljnim uljima, sjemenkama i žitaricama. Uloga vitamina E je samo djelomično istražena. Pretpostavlja se da pomaže u izgradnji i stabilizaciji organskih membrana te sudjeluje u sintezi nekih enzima i mišićnim funkcijama uvjetovanim živcima. Ipak, dokazano je da je vitamin E antioksidativ zaštitne funkcije, vezuje na sebe slobodne radikale i pomaže proizvodnji energije u tijelu. Vitamin E je važan za rasplodnju, u slučaju atrofije mišića i oštećenja jetre. Pripisuju mu se i pozitivni učinci u zaštiti od raka te kod bolesti srca i krvnih žila. Nedostatak vitamina E može dovesti do smetnji središnjeg živčanog sustava i retinopatija (oštećenja staklastog tijela oka). Predoziranje dovodi do vrtoglavice, mučnine i slabosti u mišićima. Pojačanu potrebu za vitaminom E svakako imaju štenci i mačići te noseće životinjske majke i majke dojilje.

Vitamin H Biotin Logo

Vitamin H - biotin

Biotin se u manjim količinama nalazi u skoro svim namirnicama. U namirnicama životinjskog podrijetla prisutan je u najvećim količinama, primjerice u telećoj jetri i lososu. U namirnicama biljnog podrijetla se biotin nalazi u nevezanom obliku te je stoga bolje iskoristiv. Među ostalim ga možemo pronaći u kikirikiju, soji i zobenim pahuljicama. Taj je vitamin poprilično neosjetljiv, ali pri povišenim temperaturama reagira jako labilno posebice u kombinaciji s kiselinama te tako gubi poprilično visok stupanj svoje organske raspoloživosti. Manjak biotina očituje se ispadanjem dlake, promjenama sluznice crijeva, koje onda mogu dovesti do proljeva, malaksalosti i boli u mišićima. Zadaća biotina u tijelu su, među ostalima, razgradnja aminokiselina, biosinteza i obrada masnih kiselina.

Vitamin K Logo

Vitamin K

Postoje prirodni vitamini K1 i K2, ali i umjetan i po zdravlje štetan vitamin K3, koji se nalazi u tvornički pripremljenim mješavinama vitamina nekvalitetna hrane. Naturavetal ne koristi vitamin K3. Prirodni vitamin K se nalazi u zelenom povrću, bilju i algama, ribi, jetri i jajima. Vitamini K1 i K2 kroz krv dolaze u koštanu srž, jetru i bubrege. Tamo ostaju do najviše 14 dana te ih tijelo izlučuje kroz bubrege i žuč.
Vitamin K zadužen je za zgrušavanje i viskoznost krvi. Vitamin K1 aktivira metabolizam kalcija, pri čemu podupire bjelančevinu osteokalcin (koja kostima daje masu). Bez aktivacije vitamina K1 taj se proces ne može ni odviti. Nedostatak tog vitamina u organizmu stoga je uočljiv po smanjenoj mogućnosti zgrušavanja krvi te smetnjama u metabolizmu koštanih tvari.
Bakterije u crijevima sintetiziraju vitamin K, ali za optimalnu iskoristivost ga je potrebno unositi i kroz hranu.
Nedostatak vitamina K može nastati nakon tretmana antibioticima ili sulfonamidima. Ti tretmani oštećuju crijevnu floru, koja je zaslužna za stvaranje vitamina K.

Naturavetaln savjet

Canis Extra Petflora tekući je dodatak prehrane za pse koji podržava i aktivno jača crijevnu floru i imunološki sustav. Napravljena od ekstrakata žitarica, izvorske vode i milijardi kultiviranih bakterija mliječne kiseline, Canis Extra Petflora ne samo da opskrbljuje mnoštvom zdravih crijevnih bakterija već i vitaminima, mineralima i enzimima za potporu i obnovu cjelokupnog imunološkog sustava crijeva kao svestrani sastojak.

Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.