Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Landschaft mit Felder, Steinen und Gras

Kratki tečaj o mineralima

Zdravoj prehrani naših kućnih ljubimaca temelji su u ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama, ali su tijelu potrebne i neke određene tvari u jako malim količinama – takvi su i nezaobilazni minerali.
Kratki tečaj o mineralima Vam nudi pregled najvažnijih minerala. To su tvari jako važne organizmu, i to za izgradnju kostiju, zuba, hormona i krvnih stanica.
Održavaju elastičnost tkiva, prenose podražaje i aktiviraju enzime. Minerale razlikujemo po njihovim ulogama i količini u tijelu. Po ulogama razlikujemo gradivne i regulatorne tvari. Među gradivne ubrajamo kalcij, fosfor i magnezij. Među regulatorne jod, natrij, kalij, željezo i klor.
Neki elementi imaju svojstva i gradivnih i regulatornih tvari, kao npr. fosfor, koji sudjeluje u izgradnji kostiju i zuba, ali i uravnotežuje odnose kiselosti i lužnatosti u organizmu.

Još jedna podjela minerala temelji se na njihovoj koncentraciji. Tako ih dijelimo na regularne i elemente u tragovima. Među regularne ubrajamo kalcij, klor, kalij, magnezij, natrij i fosfor, a među one u tragovima kobalt, željezo, fluor, jod, bakar, mangan, molibden, nikal, selenij, vanadij, cink i druge. U prirodi se nalazi više od 90 osnovnih elemenata, a u organizmima sisavaca je dokazano da se pojavljuje njih oko 50. Tek oko 20 mineralnih tvari ima poznat učinak djelovanja.
Zahvaljujući brojnim znanstvenim ispitivanjima u međuvremenu smo saznali, što je organizmu od vitamina, mineralnih tvari i elemenata u tragovima potrebno.
Te su važne tvari u primjerenim količinama prisutne i u našoj prirodnoj hrani te se optimalno međusobno nadopunjuju. Organizam uzima točno onoliko prirodnih vitamina i minerala, koliko mu je u tom trenutku potrebno. Za razliku od umjetnih minerala i vitamina, tijelo prirodne ne taloži te time ne opterećuju organizam!

Uravnotežena i zdrava prehrana, kao ona Naturavetal Premium hranom, pomaže osigurati da našim ljubimcima nisu potrebni nikakvi umjetni dodaci ni sintetičke dopune.

Calcium

Kalcij

Gdje se nalazi: u žitaricama i mliječnim proizvodima

Kalcij jako povoljno djeluje na funkcije srca, izgradnju zdravih kostiju i zuba te pri aktivaciji mišića i podražaju živaca.

Gotovo sav kalcij jednog organizma sadržan je u njegovim kostima. Tek jedan mali dio se nalazi u krvi te je jako značajan za funkcije živaca i mišića te za sposobnost zgrušavanja krvi.

Za dobru opskrbu tijela kalcijem i fosforom važno je i da se u hrani odražava dobar omjer kalcija i fosfora. On bi trebao iznositi 1,5:1.

Phosphor

Fosfor

Gdje se nalazi: u mesu, kobasicama, mlijeku i mliječnim proizvodima, povrću, žitaricama i mahunastom povrću

Osim na funkcije mišića i mozga, povoljno utječe i na izgradnju kostiju i zuba te sudjeluje u cjelokupnom metabolizmu te kiselosti i lužnatosti organizma. Fosfor je također sastavna tvar u brojnim enzimima, a kao visokoenergetska tvar odgovoran je i za oslobađanje te stvaranje stanične energije (ATP-a i ADP-a). Za dobru opskrbu tijela kalcijem i fosforom važno je i da se u hrani odražava dobar omjer kalcija i fosfora. On bi trebao iznositi 1,5:1.

Magnesium

Magnezij

Gdje se nalazi: najviše u zelenom lisnatom povrću, mliječnim proizvodima i mesu, sirovoj riži i zobi

Magnezij upravlja funkcijama mišića i živaca važan je sastojak u izgradnji kostiju i zuba te pri aktivaciji enzima (sudjeluje u djelovanju oko 300 enzima).

Natrium

Natrij

Gdje se nalazi: u soli, mliječnim proizvodima, mlijeku i mesu

Funkcionalan je za podražaje mišića i živaca, razinu vode u organizmu, odnos kiselosti i lužnatosti te regulaciju osmotskog tlaka.

Kalium

Kalij

Gdje se nalazi: u krumpiru, povrću, voću i žitaricama, osobito u bananama

Važan je za podražaje mišića i živaca, probavu te ravnotežu kiselosti i lužnatosti u organizmu. Zajedno s natrijem, kalcijem i klorom, djeluje na rad srčanog mišića.

Eisen

Željezo

Gdje se nalazi: u kavijaru, mesu, grahu i grašku

Željezno ima važnu ulogu u prijenosu kisika i elektrona te je nužno za korištenje energije. Neophodno je u procesu stvaranja crvenih krvnih stanica. Znaci nedostatka: anemija (slabokrvnost), prije svega za vrijeme laktacije, povišen stupanj podložnosti infekcijama te oslabljeno povećanje težine.

Kupfer

Bakar

Gdje se nalazi: u plodovima mora i kakau

Upravlja keratinizacijom dlake i vune, važan je za živčani sustav te metabolizam masti, a ima i važnu funkciju u sintezi krvi i pigmenta. Bez bakra metabolizam željeza i stanično disanje ne mogu optimalno protjecati. Znaci nedostatka: nizak stupanj resorpcije željeza, oštećenja jetre, oštećenja kostiju i krvnih žila (položaj nogu u obliku slova X ili O), ataksija i anemija. Promjene na koži i dlakama te primjetnost sijedih među inače tamnim dlakama.

Zink

Cink

Gdje se nalazi: u jajima i zobenim pahuljicama

Cink je element važan za život, prisutan u više od 200 enzima. Neophodan je za pretvorbu vitamina A i višestruko nezasićenih masnih kiselina. Osim toga je iznimno važan za kožu, nokte, sluznice, gušteraču i mnoge druge organe. Cink je sastavnica inzulina. Znaci nedostatka: oštećenja krzna i dlake, oštećenja kostura, smanjen razvoj sekundarnih spolnih organa, slabost imuniteta te patološka zadebljanja na koži i ispadanje kose, dugo vrijeme zarastanja rana i opća malaksalost.

Mangan

Mangan

Gdje se nalazi: u zobenim pahuljicama i zelenom lisnatom povrću

Manganova važnost leži u rastu kostiju te on djeluje povoljno na metabolizam masti i ugljikohidrata. Osim toga je važan i za funkcije i strukturu stanice te imunitet. Znaci nedostatka: smanjena koncentracija, živčani poremećaji, smetnje u razvoju kostura, zadebljani zglobovi i mlitavost te smetnje plodnosti kao i spontani pobačaji.

Selen

Selenij

Gdje se nalazi: u ribi i mesu

Selenij je važan za zaštitu stanice od oksidativnih oštećenja. Pomaže pri metabolizmu masnih kiselina i ima važnu imunološku funkciju.

Iod

Jod

i.a. u mesu i ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima, jajima, proizvodima od žitarica poput zobi, kukuruza ili prosa, povrću poput brokule, špinata ili mrkve i voću poput banana ili jabuka

Jod je potreban za proizvodnju hormona štitnjače, a također i za njegovu normalnu funkciju. To je od presudne važnosti za staničnu diferencijaciju, rast i razvoj adolescentnih životinja. Također regulira metabolizam u odraslih životinja.

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.