Naturavetal Logo

Specijalnost planinskih spasilačkih pasa

Planinski pas spašavatelj - poseban: Goldendoodle Merlin iz obitelji Naturavetal®

Oduvijek smo bili strastveni oko načina na koji psi mogu obogatiti živote svojih vlasnika, kao i oko poslova i aktivnosti koje psa mogu učiniti uspješnim.

Pas nije samo član obitelji, već i odlična osoba za podršku ljudima u njihovom poslu. Bilo da se radi o terapijskim ili gorskim spasilačkim psima, psi se mogu koristiti u raznim područjima rada i izvrstan posao puni entuzijazma.

Na sposobnost koncentracije, izdržljivost i snagu presudno utječe prehrana, jer samo zdrav pas može iskoristiti svoj puni potencijal.

Svaki ljubitelj pasa čuo je za njih: posebno obučeni psi spasioci koji pomažu svojim vlasnicima u akcijama spašavanja. Ali kako to zapravo zamisliti kada je angažiran pas gorski spasilac? Što odlikuje dobrog gorskog psa spašavatelja i koje posebne osobine mora imati?

U ovom članku , Goldendoodle Merlin, 7-godišnji austrijski profesionalni planinski pas za spašavanje i veliki obožavatelj Naturavetala , govori o svojoj karijeri sa sjajnim uvidima u svoj svakodnevni život sa svojom prekrasnom obitelji.

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Naturavetal® Info

Goldendoodle – nije alergičan pas

Goldendoodle kombinira mnoge pozitivne karakteristike i zlatnog retrivera i pudla. Uzgaja se otprilike od 1990-ih. Goldendoodle još nije samostalna pasmina pasa, ne postoje jedinstveno definirani standardi pasmine, već je tzv. hibridni ili dizajnerski pas.

Izvorno, Goldendoodle je uzgajan kao "pas s alergijama" i danas se kao takav reklamira, što je u nekim slučajevima izazvalo razočaranje. Razlog tome je što pudl gubi manje dlake nego većina drugih pasmina pasa. Međutim, već je znanstveno dokazano da se količina alergena u dlaci Goldendoodlea ne razlikuje od dlake bilo kojeg drugog psa. Zapravo logično kad se uzme u obzir da Goldendoodle nije pudl, već mješanac zlatnog retrivera i pudla. Ne mogu se dati preciznija predviđanja ni o razvoju njegova karaktera ni o razvoju njegova vanjskog izgleda. To uvelike ovisi i o roditeljima.

Međutim, Goldendoodle je izvrstan obiteljski pas i trebao bi biti prikladan i za pse početnike. Smatra se da je željan učenja, inteligentan, otvorenog uma, vedar i orijentiran na ljude.

„Pozdrav dragi moji prijatelji i njihovi dlakavi.Dopustite da se predstavim:..“
...ja sam Merlin, izvorni Goldendoodle iz Bavarske i upravo sam 22. veljače 2022. napunio sedam godina. Moja obitelj i ja živimo u Gmundenu i tamo sam s ekipom gorskih spašavatelja.

Da, dobro ste pročitali, ja sam Goldendoodle i planinski pas za spašavanje. Vjerojatno se pitate kako postati gorski pas spašavatelj i koje su moje dužnosti? Moj vlasnik i ja odlučili smo se obučiti za psa tragača i lavinskog psa. Da biste imali dobar pregled ispričat ću vam jedan zadatak:

Merlin – planinski pas spasilac u akciji

Pa moj gospodar tamo ima jednu pravokutnu stvar, ljudi ga zovu mob, i nekad kad zabuči, kod kuće se jako užurba, svi viču na mene da moram odmah doći. Obitelj mi tada kaže da je netko pozvao gorsku službu spašavanja i da treba moju pomoć. Gospodar se presvlači u moju omiljenu odjeću, ja uzimam ovratnik od gorskog spašavatelja i onda trčimo do auta i ubrzavamo.

Ili se vozimo direktno na mjesto radnje, ali je još ljepše ako nas na dogovorenom mjestu pokupi helikopter. Morate znati da volim letjeti helikopterima. Kad smo na lavini, kaže nam Lorenz, tamo trebamo gledati moj šef i moji prijatelji, ja i moj gospodar. Čekam da mi gospodar stavi žuti pojas za traženje i onda je za mene puna koncentracija, blokiranje svega i slušanje samo gospodara. Zatim mi signalizira rukama u kojem smjeru trebam trčati. Potrebna je velika koncentracija jer čim pomirišem parfem slijedim ga. Onda kad se jako približim mirisu, počnem glasno lajati. Ovo je vrlo važno jer pokazuje mom gospodaru da sam našao nekoga i da on mora doći upravo ovamo. Moj gospodar tada može zabiti jako dugačak štap, on to zove sonda, u snijeg i on zna jesam li bio u pravu ili nisam. Ako je tako, odjednom se pojavi puno mojih ljudskih kolega i počnu kopati. Nažalost, ne smijem sudjelovati, iako moram reći da sam jako dobar u kopanju. Izdržim 15-ak minuta, onda mi treba pauza, ali onda mogu tražiti još dva puta.

Nakon toga sam brza i pametna i veselim se osvježenju kod kuće, koje mi uvijek odmah spremaju moje dvije krznene žene, obično dobijem i jedno jaje jer mi je to najdraža hrana. Važno je da dobijem visokoenergetsku prehranu, jer mi treba puno snage kada radim, ali i kada vježbam.

Također, ljeti znam tražiti i po šumama, livadama i planinama, pa gazda zove čeprkanje, ali više uživam u snijegu.

Pas tragač za lavine u obuci: Merlinova karijera

Sad kad znate kako to funkcionira, želim vam objasniti kako sam postao planinski pas spasilac.

Moja me obitelj pokupila kad sam imao osam tjedana, odmah sam znao da su oni najbolja obitelj na svijetu i rekli su isto za mene. Prva tri mjeseca s mojom obitelji bilo je jako lijepo, imam stariju sestru koja je haski i jako velik vrt u kojem se zabavljam sa svojom braćom bez krzna. Kad sam imao otprilike četiri mjeseca, upoznao sam Lorenza i budući da nikad prije nisam lajao, moja me obitelj vezala za drvo u vrtu i zezali se ispred mene dok nisam bio toliko veseo da sam lajao. Svaki put kad sam zalajao, dobio sam poslasticu. Kad sam dobro lajao i imao oko šest mjeseci, moj gazda i ja smo prvi put otišli na trening. Tamo sam upoznao sve svoje sadašnje prijatelje.

Od tada smo trenirali i još uvijek treniramo u velikoj grupi šest puta godišnje, dva do četiri dana, između, odnosno svaka dva tjedna treniramo u manjoj grupi. Gospodar mi je kupio kobasicu veličine zalogaja. Ali ne mogu to samo igrati, morao sam to zaraditi.

Pomagač, Herrlijev kolega, skriva se s njom. Kad ga nađem moram zalajati i tek onda se počne igrati sa mnom. Reći ću vam, isplati se svaki put, jer je tako zabavno igrati. Nakon takve potrage, napravim pauzu, a jedan moj prijatelj vježba sa svojim učiteljem. Ponekad se moj gospodar skriva i glumi figuricu nekog od mojih prijatelja.

Gorski pas spašavatelj - Koje uvjete mora ispunjavati pas i vlasnik

Kao pas tragač lavina, kažu moj gospodar i njegov šef, trebao bi imati dugačak, šiljast nos kako bi mogao posebno dobro uhvatiti i pratiti mirise. Trening bi idealno trebao početi sa šest mjeseci, kao što je bilo i za mene, u mirovinu ću otići oko desetog pa do tada mogu još puno raditi. I mom učitelju je trebala obuka, on je školovani gorski spašavatelj. Ali moram reći da sa svoje dvije skije nema nikakve šanse protiv moje četiri noge, nikad me nije pobijedio, čak i ako je jako brz.

„Kao što možete pročitati, moj život je pravi raj za pse i volim svoj posao.“
Vaš Goldendoodle Merlin

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.