Naturavetal Logo

Obuka terapijskog psa

Šapa na srcu – finski laponski pas Lou postaje terapijski pas

Lou, mali finski laponski psić, od kraja lipnja 2022. zaslađuje živote starijih bolesnika. Pas, koji je rođen krajem ožujka, od početka lipnja živi s Lindom-Marijom Vietz u sjevernom Hessenu, zajedno s terapijskim psom Alaska i Itchyjem.

U ovom posebnom članku, mi i gospođa Vietz izvještavamo o ranim danima s Lou, finskim laponskim psom, koji se obučava da bude pas za terapijsku podršku, i njezinoj integraciji u terapijski rad s čoporom "Šapa na srcu".

Naturavetal® savjetovalni telefon

Naši stručnjaci rado će vas osobno savjetovati.

Ako imate pitanja o ovoj temi, stojimo vam na raspolaganju sa sveobuhvatnim savjetima.

Dostupni smo od ponedjeljka do petka
od 8:00 do 16:00 sati

Naturavetal® Info

Terapeutski pas Alaska

"Šapa na srcu - upoznajemo Alaska, terapijskog psa iz obitelji Naturavetal®" možete saznati više o radu terapijskog psa Alaska.

Dolazi terapeutski pas Lou – faza prilagodbe

Ponovno okupljanje Lou i njezinog novog čopora dogodilo se u ograđenom dvorištu. Tamo su svi psi imali dovoljno prostora da trče i njuše jedni druge. U prvom tjednu, Alaska, iskusni terapijski pas, još nije bila sigurna kako uključiti maleni zamotuljak energije Lou u čopor. No, već u drugom tjednu njih dvoje su bili nerazdvojni. Podijelili su košaru i igrali se u vrtu dok se nisu umorili. Svi psi se hrane zajedno.

Odrasli psi dobivaju dva obroka dnevno, ujutro i navečer, a Lou od prvog dana saznaje da zdjelicu s hranom oslobađa gospođa Vietz. To znači da, poput Alaska i Itchyja, mora pričekati dok ne primi naredbu "Mamp" prije nego što može jesti. Lou također dobiva dodatni obrok za vrijeme ručka tijekom dobi štenećaka, u obliku poslastica iz vrećice s hranom. Čopor je prvih 14 dana uživao u zajedničkom odmoru, sve dok finski laponski psić Lou prvi put nije otišao na posao u bolnicu.

Naturavetal® Info

Finski laponski pas

Finski laponski pas smatra se ljudskim, druželjubivim i miroljubivim psom koji voli raditi s ljudima, pokazuje veliko veselje u učenju, a istovremeno zrači smirenošću i spokojem. Njegova prijateljska, otvorena priroda, njegova inteligencija i spremnost na pomoć, kao i njegova neovisnost čine ga vrlo posebnim obiteljskim psom koji je odan i hrabar svojoj obitelji u svakoj situaciji.

Finski laponski psić Lou upoznaje svoj budući rad kao psa pratioca na terapiji

U prvom tjednu na poslu Lou je samo upoznala uredsku svakodnevicu, kolege i kutiju i dekicu kao mjesto utočišta. Poput Alaske, Lou će završiti svoju obuku za terapeutske pse na M.I.T.T.T. kompletan u Rheineu. Ispit se može polagati s navršenih 18 mjeseci i za to vrijeme marljivo stjecati iskustvo.

Mali miš radosno prati gospođu Vietz na odjel, jer ubrzo zna da ima puno poslastica i puno maženja. Finski laponski pas uči uzimati poslastice sa žlice kada je pacijent ne želi hraniti iz njezine ruke, uči sjediti ili ležati u podignutom položaju, npr. da je se četka ili mazi, postupno uči razne trikove, npr. kao što to Upoznavanje donosi, ali prije svega uči ostati mirna i opuštena u svakoj situaciji.

Koje su karakteristike dobrog terapijskog psa pratioca?

Lou već ima izvrsne karakterne crte. Vrlo je radoznala, nije plašljiva i ima vrlo jaku volju - što je tipično za finskog laponskog psa. Ona je smirena, opuštena i snažnog karaktera i voli promatrati svoj život. Svima, pa tako i djeci, pristupa otvoreno i rado.

Koje su osobine važne za terapijskog psa također ovisi o području na kojem će pas kasnije raditi. Svaki terapijski pas ima svoje snage i naravno slabosti i još uvijek je izvrstan u svom poslu. Ne slaže se svaki terapijski pas sa svakom klijentelom. Naravno, svaki terapijski pas je pripremljen i obučen za svoj rad, ali ne može ili ne želi svaki terapijski pas biti korišten svugdje. Već iskusna Aljaska, primjerice, više voli raditi s pacijentima (aportirati, trikovati,...), ali ne voli toliko ako je se dugo mazi. Više voli akciju na poslu i u njoj neizmjerno uživa i oduševljena je. Lou se, pak, može satima maziti i maziti i jako uživa u takvom obliku pažnje.

Za uspješnu suradnju vrlo je važno da ne samo čovjek nego i pas uživa u poslu. Stoga je vrlo važno da vodič dobro poznaje svog psa kako bi ga mogao koristiti individualno.

Finski laponski pas u obuci: Učimo i u slobodno vrijeme

Čak ni kod kuće treninzi ne prestaju. Finski laponski pas Lou voli raditi, super je pažljiv i vrlo brzo uči. Ono što joj se ipak najviše sviđa je kliker. U vrlo kratkom vremenu naučila je, primjerice, svoj prvi trik, davanje šapa.

Međutim, još uvijek postoje mnogi trikovi i zadaci koje treba slijediti, kao što je spavanje (npr. polaganje ležećih pacijenata), dohvaćanje lopti, vrećica s hranom itd., navlačenje predmeta kao što su čarape itd. Dresura psa za pratnju također je kao i kod svakog drugog psa , važno u svakodnevnom životu iskoristiti prilike za mentalno okupiranje psa.

Na primjer, zadatak "Spavanje" od Loua traži da mirno leži na boku. Tako da se može dobro smjestiti u krevet. Pacijenti ih mogu ili aktivno milovati ili, ako to nije moguće (npr. vegetativno stanje), pasivno osjećati blizinu i toplinu. Tako im društvo pravi finski laponski pas Lou koji mora neko vrijeme mirno ležati.

Ono što će Lou također naučiti je, na primjer, kako navući i skinuti čarape i druge predmete (primjerice, uzice koje vise na vratima ormara kako bi ih otvorili). Upoznat će različite materijale za rad (na primjer traku s utičnicama, kockice ili bacanje kockica, na primjer za igranje luda ili katapult (ovdje se baca poslastica na dodir, koju može uhvatiti pas, pas ili čovjek može koristiti uslugu katapulta).

Ciljevi terapije pratećih pasa u gerijatriji

U gerijatriji se liječe i liječe bolesnici starije životne dobi s bolestima tipičnim za dob.

Na poslu, životinja s pravim karakterom može dati vrijedan doprinos pomoći pacijentima. Sam pas se također zabavlja, njegov dan je pun kvalitetnih zadataka koji ga psihički i fizički zaokupljaju.

Terapijski pas pratilac može se koristiti u gerijatriji na različitim područjima ili za različite zadatke:

  • Komunikacija: Sjajni razgovori se razvijaju brzo, pas djeluje kao ledolomac
  • Fine motoričke vještine: Poboljšajte manuelne sposobnosti
  • Gruba motorika: npr. kuglanje, ciljanje lopte, procjena snage
  • Trening pamćenja, pamćenje
  • Trening izdržljivosti
  • Mjerenje snage (bacanje i udaranje predmeta)
  • Trening koordinacije
  • Problemi u ponašanju (npr. kod vrlo nemirnih ili čak agresivnih bolesnika)

Trening terapijskog psa

Trenutačno finski laponski pas Lou ima terapiju jednom tjedno. Sve je postavljeno razigrano i bez prisile. Prije svake terapije pacijentici se govori da je Lou još uvijek mladi pas i da još mora sve naučiti. Svi su jako sretni zbog toga, kaže gospođa Vietz, što mogu pomoći u obuci i što Lou sve može povezati na pozitivan način.

Alaska je već stari stručnjak u terapiji. Dugo posjećuje gerijatriju i povremeno hospicij. Susreti nisu samo lijepo iskustvo za pacijente, već su i psi uvijek sretni jer su na poslu primljeni s puno ljubavi.

Šapa čopora na srcu radi ruku pod ruku s radnim terapeutom i logopedom. Odabiru jednog ili dva pacijenta ili male skupine u kojima životinje mogu pomoći, dogovaraju se ciljevi terapije i unaprijed pažljivo osmišljavaju terapijske jedinice. Dok se radna terapija više bavi vježbama grube i fine motorike, doziranjem snage, vježbanjem koordinacije i pamćenja, logopedska terapija se bavi oblicima komunikacije

Pacijenti pričaju priče iz svoje prošlosti i izvještavaju o svom svakodnevnom životu, ljudi pjevaju i mogu nastati sjajni razgovori kada pas djeluje kao "ledolomac". Pacijenti koji su inače vrlo tihi i malo pričaju, odjednom počnu pričati o svojim iskustvima sa psima. Mnogi stariji pacijenti nekada su i sami imali pse i rado pričaju o njima, što ne samo da potiče komunikaciju, već i trenira pamćenje.

Prirodna prehrana za finskog laponskog psa Lou

Zdrava i uravnotežena prehrana vrlo je važna za terapijske pse kao što su Alaska i Lou, pa smo gospođu Vietz pitali kakvo je iskustvo s našom hranom nakon toliko godina te koje poslastice za trening voli koristiti za posao:

“Hranim Naturavetal® suhom hranom više od 10 godina. Svi moji psi to jako dobro podnose i možete odlično kombinirati suhu hranu i kompletne jelovnike. Budući da u terapijskim jedinicama možemo koristiti samo suhe poslastice, volimo ih hraniti sa ‘poslaticama zvjezdanog neba’. Ne samo da su dvobojne, već su i izvrsnog oblika i veličine. Psi ne moraju vječno žvakati i jako im se sviđa. No koristi se i normalna suha hrana.”

Canis Plus® Riblje Zvjezdice Poslastica

Svaka je vježba laka s raznolikim mini paketom poslastica koji se sastoji od tri različite vrste ribe. Osim dragocjenog udjela ribe, brašno od pira i lososovo ulje osiguravaju posebno zdravu mješavinu za pečenje koju čak i osjetljivi psi mogu vrlo dobro probaviti. Male zvjezdice savršeni su suputnici za svaki trening ili duge šetnje.

Šapa na srcu

Priču “Šapa na srcu” možete pratiti na našoj Facebook stranici

Lou-a možete pronaći na Instagramu pod “lappi_lou”. 

Posao koji spaja ljude i pse na ovom putu uvijek smatramo fascinantnim i jako smo sretni što smo mogli pratiti i podržavati Loua na Aljasci dugo vremena.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte telefonom. Stojimo vam na raspolaganju s opsežnim savjetima. Dostupni smo od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broju telefona 01 - 888 07 91 ili putem e-maila na: info@naturavetal.hr.

Koji tipovi pasa postoje?

Saznajte više o različitim vrstama pasa - to će vam pomoći u odabiru hrane.

Naturavetal® newsletter

U našem biltenu obavještavamo vas o novostima vezanim uz potpuno prirodnu, zdravu hranu za pse i mačke.