Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Katze liegt im hohen Gras

"Ljubav prema divljim životinjama ne znači maženje i tetošenje nego poštivanje njihove prirode i načina života."- Edwin Way Teale

Vrsti primjerena ishrana mačaka

Dok neke mačke sa zadovoljstvom dan provedu predući na kauču, druge vole radoznalo istraživati susjedstvo. Neovisno o tome je li Vaša mačka kućna ili vrijeme uglavnom provodi vani, ona je po svojoj prirodi lovac koji u divljini lovi životinjski plijen. Suprotno narodnoj izreci, mačke u stvarnosti imaju samo jedan život – na čovjeku je zato da preuzme odgovornost i pobrine se da ishrana njegova malenog mesojeda bude primjerena vrsti i usklađena s potrebama. U divljini mačke na dnevnoj bazi imaju različite male obroke: ulovljene miševe, ptice, ribe i insekte – i to cijele, dakle uključujući iznutrice, želučani sadržaj, kosti i krzno. Mačke to opskrbljuje svime što im je potrebno za život: bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima, vlaknima i tekućinama. Raznovrsna ishrana kao kombinacija s vlažnom hranom, s nešto svježeg mesa i malo suhe hrane, primjerena je kućnoj mački, ali i praktična u svakodnevici. 

Meso je temelj za zdravu ishranu mačaka

Sve mačke su mesojedi, to je u njihovoj prirodi. Meso je zato ujedno najvažniji sastavni dio njihove ishrane. Zdrava ishrana za mačke bez mesa nezamisliva je. Ipak meso je najbolje u kombinaciji s drugim namirnicama pri čemu je njegov udio presudan. Za primjeren omjer mačkama je dnevno potrebno minimalno 80 do 85 posto mesa u zdjeli da bi mogle apsorbirati životno važne hranjive tvari i spriječiti nepoželjne manjke. Kada čovjek dobro jede, dobro se osjeća. Tako i mačka zna cijeniti ukusnu hranu i dobro se osjeća kada je sita i dovoljno opskrbljena svim važnim hranjivim tvarima.

Vegetarijanska ishrana mačke u suprotnosti je s njenom prirodom

Mnogi se ljudi zbog svojih uvjerenja opredjeljuju za vegetarijanski način prehrane, a neki su čak mišljenja da ovakav način prehrane mogu prenijeti i na svog ljubimca. No oprez! Čisto vegetarijanska ishrana u suprotnosti je s prirodom mačaka i po njih je štetna! Njihov organizam predviđen je za probavu mesa. Važne hranjive tvari mačke mogu unijeti samo putem mesa. Čisto vegetarijanska ishrana kućnim se mačkama može uvesti isključivo uz puno dopunske hrane. Čak ni kada bi mačka u teoriji dobila sve za nju važne hranjive tvari, ne bi cijenila vegetarijansku ishranu jer takva jednostavno nije u skladu s njenim prirodnim prehrambenim navikama. Savjetujemo Vam stoga da svoju mačku za njeno dobro nipošto ne hranite na čisto vegetarijanski način.

Zdrava ishrana mačaka sadrži bjelančevine, masti i ugljikohidrate

Da bi mačka dugo i sretno živjela, njena ishrana mora biti uravnotežena i primjerena vrsti. U hranjive tvari koje su mačkama potrebne u okviru zdravog načina prehrane ubrajaju se bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Visokovrijedne bjelančevine životinjskog porijekla važne su za koštanu građu i sjajno mačje krzno. Za život nužne masti omogućuju zdravu funkciju metabolizma.

Taurin je bitna komponenta zdrave ishrane mačaka

Taurin je organska kiselina koja sadrži jednu amino-skupinu. U metabolizmu čovjeka i životinje taurin je odgovoran za stvaranje žučnih kiselina, što taurin dovodi u izravnu vezu sa zdravim metabolizmom i dobrom probavnom funkcijom. Ostali učinci taurina na tijelo, kao primjerice potpora središnjeg živčanog sustava ili poticanje rasta mišića, nisu u potpunosti znanstveno dokazani. Za razliku od pasa, mačke u svom tijelu taurin sintetiziraju u vrlo malim količinama, pa ga zato moraju apsorbirati kroz hranu. U protivnom dolazi do manjka koji može uzrokovati sljepoću, neplodnost i gubitak sluha. Najbolji prirodni izvor taurina za mačke je crveno, krvavo i prije svega krto meso te iznutrice kao što su jetra ili mozak. Srca su također bogata taurinom, posebice pileća, poželjno poslužena sirova nekoliko puta tjedno. Zdrava zamjena za ovo je prah zelenousne školjke koja također sadrži taurin.

Koliko vode mačka mora piti?

Voda čini dvije trećine tijela mačke. Svoje potrebe za vodom mačka pokriva gotovo isključivo kroz hranu, pa zato nagonski malo pije. Ako mačka preferira suhu hranu i odbija mokru hranu, to nije dobro po njenu ravnotežu vode u tijelu. Načelna potreba za unosom vode u odrasle mačke iznosi 40 do 50 mililitara po kilogramu tjelesne mase. Za mačku od pet kilograma ovo u prijevodu znači da bi uz hranu trebala unijeti približno 200 mililitara vode. Ipak, netaknuta posuda s vodom nije razlog za paniku. Mnoge mačke vodu neprimjetno piju i tamo gdje zapravo ne bi trebale, kao primjerice iz vaza s cvijećem.

Svakako je važno da svoju mačku većim dijelom hranite mokrom hranom te da suha hrana služi samo kao dopuna istoj. Ako i dalje držite da Vaša mačka nedovoljno prije, na jednostavan način možete utvrditi je li narušena njena ravnoteža vode u tijelu. Prstima uhvatite i podignite nabor kože na vratu mačke. Ako se ne povuče odmah nakon što ga pustite, trebali biste se preventivno posavjetovati s  veterinarom. Nedovoljno uzimanje vode na duže staze može uzrokovati bubrežna oboljenja. 

BARF kao oblik vrsti primjerene ishrane mačaka

BARF je skraćenica za biološki primjerenu sirovu hranu. Pored sirovog mesa i iznutrica, BARF ishrana sadrži i povrće, voće i začinsko bilje. Ovakva ishrana u osnovi je zdrava za mačke jer ne sadrži primjese neželjenih dodataka (kao primjerice šećera) i prija životinji. Ipak, postoji opasnost od nedovoljne ili prekomjerne opskrbe važnim hranjivim tvarima. Povrh toga, ovakva je prehrana ujedno i vremenski zahtjevna, a zbog potrebne visoke kvalitete svježeg mesa može postati zahtjevna i u financijskom smislu.  

Felins Plus® za zdravu ishranu mačaka  

Uz Felins Plus® Obrok u ovitku svojeg ćete grabežljivca na cjelovit način opskrbiti svime što mu je potrebno. Četiri različite varijante (Govedina, Piletina, Kunićevina i Crna kolja) nijednog malog gurmana neće ostaviti ravnodušnim, a ujedno su i uravnotežena i potrebama prilagođena potpuna hrana za svaku mačku. Radi raznolikosti u zdjeli, uz mokru hranu ili BARF hranu možete davati i hladno prešanu Felins Plus® suhu hranu. Naturavetal Felins Plus hranom za mačke svom ćete ljubimcu osigurati vrsti primjerenu i zdravu prehranu. Uostalom, i mačka jede okom kao i mi! Ovom svojeglavom, ali i zahtjevnom sladokuscu jako je važno iz kakve posude jede, pa tako preferira jesti iz posuđa od prirodnih materijala kao primjerice stakla, kamenine ili porculana. Vodu će najbolje uzimati iz posude koja nije u neposrednoj blizini zdjele za hranu.

Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.