Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Zwei Menschen trainieren mit zwei Hunden

Pas tragač tartufa – posebni član u Naturavetal zajednici

Bili to redovni dugi izleti u prirodu ili testiranje izdržljivosti i koncentracije u uzbudljivom lovu, čovjek je uvijek uspijevao naći način kako vrijeme provedeno sa psom učiniti zanimljivim. Nijedno dvonožno stvorenje ne može zamijeniti društvo odanog pratitelja koji s punom pažnjom uživa u avanturi i koji je potpuno koncentriran na čovjeka i uzbudljive zadatke. Neobičan hobi traganja za tartufima svakog će psa učiniti entuzijastičnim tragačem tartufa. Traganje za crnim zlatom odlična je zabava u prirodi koja zbližava čovjeka i psa i u oboma budi duh pronalazača.

Tartufe se diljem svijeta uzgaja unazad 200 i više godina, no može ih se pronaći i u prirodi. Cijenjenu gljivu i gurmansku poslasticu najčešće se pronalazi u bjelogoričnim šumama. Ovoj rijetkoj gljivi potrebno je stablo kao partner u simbiozi s čijim korijenjem stvara vezu. Tako između ove dvije biljke nastaje razmjena hranjivih tvari na obostranu korist. Ovisno o sorti, gljiva u gornjem sloju tla otpušta različite mirise koje pas tragač tartufa pouzdano prati.   

Psi tragači tartufa koje se koristi od početka uzgoja tartufa pouzdano prate trag. U počecima su za traganje korištene i svinje, no njih je teže obučiti, a same tartufe često znaju i pojesti. Ideja korištenja psa tragača tartufa bila je prirodna – bez istančanog njuha psa potraga bi bila dugotrajnija, ako ne i potpuno uzaludna.

Stari prijatelj naše Naturavetal zajednice, Friedhelm Riemeyer (čiji su ga učenici zvali i Itze) dugi je niz godina u okrugu Osnabrück poznat po svojoj Školi i hotelu za pse “Riemeyer“. Odgoj pasa i temeljiti savjeti iz vlastitog iskustva za prirodnu ishranu pasa godinama su Itzeovo i zanimanje i hobi. No iskusni je obučavatelj pasa otkrio novu strast i vlastite pse podučio traganju za tartufima.

Pogledajte psa tragača tartufa na zadatku

00:00
00:00

Kako se obučava psa tragača tartufa?

Itze je prvo odabrao obučio Nelly, svoju ženku mopsa, da zavoli i poželi pratiti miris tartufa budući da bez entuzijazma psa ovaj neobični hobi neće uroditi ni zabavom ni uspjehom za čovjeka. Ovo se postiže nagrađivanjem psa odmah po reagiranju na miris tartufa. Sitne komadiće tartufa skriva se po kući i vrtu, a psu se zatim daje naredbu „traži“. Svaki nanjušeni komadić jako se hvali i nagrađuje prirodnom poslasticom.

Pas je spreman na prve izlete u šumu čim počne pouzdano pronalaziti tartufe u obuci. Važno je napomenuti da je u javnim šumama većina sorti tartufa zaštićena i njihovo je ubiranje zabranjeno. Za ubiranje tartufa pak na za to određenim šumskim područjima potrebna je dozvola. U Njemačkoj timovima za traganje za tartufima nekoliko plantaža omogućuju intenzivnu obuku pasa tragača tartufa. Iskusni stručnjaci za tartufe i vlasnici pasa osnovali su udrugu kroz koju se međusobno podupiru i u kojoj je uvijek živo. Prava zajednica obožavatelja puna energije i strasti! Zanima li Vas obuka psa tragača tartufa? Ovdje možete saznati više.

Traganje za tartufima više je od čistog hobija za čovjeka i psa – ujedno je odlična i za održavanje dobre forme i intenziviranja njihova odnosa. Dobra kondicija i vitalnost psa za ovaj su hobi osnovni preduvjeti.

Itze i ostali profesionalni tragači za tartufima zato uvijek biraju prirodnost i uravnoteženost Naturavetal hrane. Zdrave recepture s visokim udjelom mesa u suhoj i mokroj hrani te poslasticama, sve u potpunosti po uzoru na prirodu – zar ne odgovara savršeno prirodnoj igri traganja na svježem zraku?

Dobra i dugotrajna koncentracija psa presudna je za praćenje mirisnog traga i pronalazak tartufa. Traganje za tartufima može trajati i po nekoliko sati, jer crno se zlato ne pronalazi uvijek u prvih 30 minuta šetnje po šumi. Vrsti primjerena hrana bez sintetičkih dodataka koja takvim sastavom čuva organizam i živčani sustav može biti presudna za kapacitet i stabilne živce. Uravnoteženom će psu usto kretanje i zadaci biti zabava. 

Pored ženke mopsa Nelly, Itze u traganje za tartufima vodi i rotvajlera Mützea i mješanca terijera Sammya, a ponekad sa sobom povede i predivnu ženku tragačicu tartufa Jule svog prijatelja Thomasa Witticha. Iako je pasmina Lagotto Romagnolo posebno primjerena traganju za tartufima, u načelu svi psi koji su nakloni traganju mogu postati odlični tragači za tartufima. Zdravlje, vitalnost i snaga umnogome su važniji od posebnosti određene pasmine. Tako svaki pas neovisno o pasmini može uživati u ovom hobiju, a svom vlasniku omogućiti odmak od svakodnevice.

Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.