Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Therapiehund Alaska mit Brustgeschirr mit der Aufschrift "Alaska Therapiebegleithunde Deutschland e.V."

Šapu na srce – upoznajte Alasku, terapijskog psa iz Naturavetal zajednice

Čovjek i pas zajedno se razvijaju od davnina. Lovac-sakupljač se naselio, a grabežljivac mu se pridružio i dopustio da ga se pripitomi, no ne bez vlastite koristi. Stoljećima brinemo jedni za druge, a kao vlasnik životinje u svoje ruke preuzimamo odgovornost za zajednički sretan, zdrav i dug život. Ova snažna veza u posljednjih se nekoliko godina dodatno intenzivirala.

Terapijski pas u praksi

U današnje vrijeme mnogi psi svakodnevno čine nešto posebno za ljude. Posao terapijskog psa nije slučajnost: vlasnik ovakve životinje najbolje znaju da pas mora biti u najboljoj formi i pun vitalnosti te biti strpljiv i voljan da bi mogao raditi ovakav posao koji u optimalnim okolnostima ne doživljava kao rad. Alaska, ženka švicarskog ovčara, divna je i mlada ženka koju smo upoznali u našoj Naturavetal zajednici. U svojim redovnim posjetima bolnici susreće se s brojnim ljudima i daje svoj doprinos njihovom oporavku i dobrobiti. Njena povijest i rad govore za sebe, a nas raduje da uz našu hranu ostaje u najboljoj formi.

Prvi dani kao terapijski pas

U trenutku kada je Linda-Maria Vietz ženku bijelog švicarskog ovčara od 8 tjedana preuzela od uzgajivača bilo je jasno da će biti obučena za terapijskog psa. Gospođa Vietz, koja je do tada već 10 godina obučavala pse u Klubu za obuku sportskih pasa Ederbergland, kroz reportažu je saznala koje sve pozitivne učinke životinje imaju po ljude i koju posebnu ulogu terapijski pas može imati u životu potrebitih ljudi.

Zbog novopobuđenog entuzijazma gospođa Vietz odmah se informirala o takvom obrazovanju. Alaska se tako već u razvojnoj fazi uspostavljanja statusa upoznala s brojnim zvukovima, djecom te drugim psima i ljudima te je od samog početka pokazala orijentiranost na ljude i spremnost na rad. I onda i sada Alaska je pozorna i uči nevjerojatnom brzinom.

Hund liegt auf einer von Bäumen umgebenen Wiese
Hund sitzt auf einem Waldboden
Hund liegt auf einer Wiese

Kako terapijski pas može pomoći?

Alaska s gospođom Veitz svakodnevno obilazi bolnicu. Ondje posjećuju pacijente na kemoterapiji, pacijente u palijativnoj skrbi ili pacijente u rehabilitaciji od moždanog udara. Osim toga posjećuju i bolnički hospicij i stambenu zajednicu za osobe pod socijalnom zaštitom. Frau Vietz animirano objašnjava kako jednostavan i istovremeno očaravajuć učinak psa na čovjeka može biti: „Nakratko zaborave svoje patnje, odvuče im se pozornost s njih ili to nauče činiti. Terapija uz pomoć životinja pruža silne mogućnosti.“ Čak se i starijim ljudima koji su sami imali životinju pobude lijepa sjećanja – osjećaj toplog krzna, zadovoljno dahtanje, male igrice, sjajne oči, češkanje psa i milo gurkanje noge pacijenta šapom ili njuškom – iskazivanje želje za češkanjem, to je jasno! A ljudima ne treba reći dva puta. Alaska je za “svoje“ pacijente i više nego rado uvijek tu s punom predanošću i svojom smirujućom i vedrom energijom – uvijek spremna dati 100%! Često se dogodi i da Alaska legne uz pacijenta ako on ne može ustati. Ovi pozitivni učinci na oboljele ljude dokazane su brojnim iskustvima i istraživanjima – iz tog su razloga u mnogim bolnicama i javnim ustanovama (kao što su dječji vrtići i domovi za starije) posjete četveronožnih terapeuta postale redovite.

Blagotvorni učinak terapije uz pomoć životinje

Pozitivni učinci terapije uz pomoć životinje u fizičkom smislu uključuju snižavanje krvnog tlaka, stabiliziranje rada kardiovaskularnog sustava, poboljšanje ravnoteže i koordinacije, a u društvenom smislu uključuju primjerice davanje pažnje i ugode, pravi razbijač leda – kroz terapiju se postiže lagane razgovore, nadilazi inhibicije, a u fizičkom smislu potiče se aktivnost i rast samopoštovanja, stabiliziranje dobrobiti ili umanjenje strahova. Svu ovu volontersku i besplatnu praksu i posjete gospođa Vietz i Alaska provode u svoje slobodno vrijeme. U praksi su im objema za rad potrebne poslastice kojima pacijenti s puno entuzijazma nagrađuju Alasku. Ponekad pacijenti moraju sami riješiti zadatak ili zamoliti pomoć Alaske da bi joj mogli dati poslasticu Riblje zvjezdice koje ona mora mirno čekati dok se zadatak ne riješi.

Therapiehund mit Leckerlie auf der Nase sitzt vor einer Person
Hund mit Brustgeschirr
Therapiehund mit Leckerlie auf der Nase sitzt vor einer Person

Terapijski pas u svakodnevici

Alaska naravno smije biti “normalan“ pas i uživati u dugim odmarajućim šetnjama sa psećim prijateljima s kojima može dugo igrati i veseliti. Osim toga, gospođa Vietz i Alaska počele su se baviti canicrossom, a žele sudjelovati i u natjecanjima Rally Obedience-a. Alaska obožava igre traženja – jer i terapijskom psu treba kontraktivnost od velike odgovornosti: Alaska mora iznimno brzo pročitati raspoloženje pacijenta i istome se prilagoditi, mora računati s pretjeranim ili iznenadnim zvukovima i gestikulacijama pacijenata i smireno ih podnositi bez da se sama uznemiri. Ovakva koncentracija uzima svoj danak, pa je zdrava hrana s vitalnom snagom prirode time važnija za prirodnu pomoć izdržljivosti, kapacitetu i koncentraciji. Ovoga je dakako svjesna i gospođa Vietz koja svakodnevno vodi brigu o stopostotnoj prirodnosti Alaskine hrane i poslastica i koristi Canis Plus Piletina ili Sport.

Ova vrsta suvereniteta rezultat je odličnog odgoja i veze između Alaske i njene vlasnice, a koje prirodna prehrana dodatno pomaže. Prirodna ishrana s primjereno puno mesa uz izostanak sintetičkih dodataka i aroma održava dobru formu zahvaljujući čemu je pas uvijek spreman na rad. Alaska ovo rado pokazuje cijeli dan. Uz ovakvu hranu, ljubav i rad, Alaska živi sretnim i zadovoljnim životom u službi svojih pacijenata

Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.