Pretraga
Moj Naturavetal
Tražite na Naturavetal.hr
Verschiedene Kräuter und Beeren

Važne sekundarne biljne tvari

Što su gorke tvari, tanini, flavonoidi? Tko god da se bavi zdravom i prirodnom prehranom, uvijek može čitati o sekundarnim biljnim tvarima kao što su gorke tvari, tanini i flavonoidi te njihovim važnim i pozitivnim značajkama. Ali što ti sveprisutni pojmovi zapravo znače?
U biljkama se ne nalaze samo minerali i elementi u tragovima, nego i široka lepeza hranjivih tvari, pri čemu svaka tvar obavlja jednu specifičnu funkciju.

Gorke tvari

Gorke tvari zovu se i amarama. Njihovo je područje uporabe definitivno potpora probavnih organa. Među ostalim stabiliziraju stvaranje žuči i želučane kiseline te na potpuno prirodan način pomažu gušterači u obavljanju njezinih zadaća. Uz to potiču i funkciju jetre, čija je zadaća i razlaganje te izlučivanje štetnih tvari. Gorke tvari potiču aktivaciju sluznica u probavnome sustavu – od gorkih tvari sluznice dobiju svoju elastičnost i pokretljivost.
Funkcije probavnih žlijezda često će u starosti popustiti, a onda su gorke tvari vrijedna i potpuno prirodna pomoć organizmu!
Gorke su tvari pune odličnih značajki i u mnogim tradicionalnim načinima liječenja slove za temelj dugotrajnog zdravlja i vitalnosti. Osim što pomažu probavnim organima u njihovim funkcijama, one su odlične krotiteljice apetita i pod njihovim utjecajem želja za „slatkim“ jako brzo nestane. Lijekovi s gorkim tvarima daju se za potporu krvotoku i stvaranju krvi, ali i u slučajevima nervoze i iscrpljenosti te u oporavku od bolesti.

Naturavetal Info

Najpoznatije biljke pune gorkih tvari su artičoka, maslačak, stolisnik, encijan, kičica, kamilica, ali i mnoge druge.

Flavonoidi

Iza pojma flavonoidi zapravo se kriju različite tvari iste kemijske strukture – iako potpuno drugačijeg prirodnog podrijetla. Uporaba flavonoida je raznolika i često su vezani za glikozide. Biljke ili njihove posebne dijelove ljudi već stoljećima sakupljaju i obrađuju.
S godinama se i sakupljena iskustva prenose s koljena na koljeno. Danas su biljke i njihova područja uporabe sve više predmet i znanstvenog interesa. Tako se flavonoide iz celera može koristiti kao dopunu prehrani organizmu koji se bori protiv raka, rutin iz divljeg kestena pomaže očuvanju zdravlja krvnih žila, flavonoidi iz bijelog gloga imaju pozitivan utjecaj na rad srca, a breza i zlatnica sadrže flavonoide koji pomažu očuvanju zdravlja bubrega i mokraćnog mjehura.
Flavonoidi se ponekad zovu i polifenolima, a općenito djeluju antioksidativno. U tom spektru pomažu u borbi protiv upala, potiču krvotok i razlaganje tkiva koje je oštećeno u bolesti te igraju ulogu i u pigmentaciji.
Posebno je bogato flavonoidima među ostalim i lisnato zeleno povrće, kao npr. špinat, pa čak i bosiljak.

Tanini

Tanini – odlikuje ih jedna jako specifična osobina: adstringirajuće odnosno reducirajuće djelovanje, koje se koristi u procesu štavljenja kože, ali ne samo tada! Tanini se mogu primjenjivati i izvana i iznutra. Iznutra primjerice potiču očuvanje zdravlja sluznice crijeva, ali su i korisni u slučaju proljeva. Izvana se tanini koriste primjerice u slučajevima upala zubnog mesa, rana ili drugih kožnih tegoba, jer tanini stvaraju ciljanu vezu s bjelančevinama iz kože i sluznica te tako štite organizam od bakterija i drugih štetnih tvari.

Naturavetal Info

Tanini se uglavnom nalaze u kori i korijenju bilja. Poznati izvori tanina su petolist (srčenjak) ali i hrastova kora.

Verschiedenes Obst, Gemüse und Beeren

Sekundarne biljne tvari za pse i mačke - raznolikost koja je bitna

Raznolikost biljnih tvari neosporivo je vrijedan dio održavanja zdravlja, ali i ozdravljenja! Pri tome je jako važno da svojem ljubimcu ne dajete samo jednu izoliranu tvar, kakva je često situacija s umjetnim vitaminima, nego da mu priuštite cjelovitu bit biljke pune prirodnih djelatnih tvari. Te se tvari naime međusobno nadopunjuju i važne su za djelovanje – kako na sasvim prirodan način ulaze u organizam, tako se ne opterećuju organi čija je zadaća odstranjivanje štetnih tvari iz organizma.

Sekundarne biljne tvari za psa

Uravnoteženom prehranom koja se temelji na visokovrijednoj prirodnoj hrani pokrivate potrebe svog psa za važnim biljnim tvarima. Prehranu možete obogatiti – pogotovo kada je potreba za vitalnim tvarima pojačana, kao npr. pri oporavku od bolesti – dobro je životinji davati promišljenu mješavinu ovih dodatnih prehrambenih tvari.
U Naturavetal Tausendgrün organskoj biljnoj mješavini primjerenoj BARF-u pronaći ćete cijelu paletu biljnih tvari, ali i još puno toga. Naturavetal Tausendgrün organsku biljnu mješavinu sličnu BARF-u možete i više puta tijekom godine – s pauzama, naravno – dodavati u hranu svog ljubimca. Ako imate pitanja o prehrani, Naturavetal savjetodavni tim uvijek će Vam rado pomoći.

Naš tim stručnjaka rado će vam pomoći po svim pitanjima. Možete nas kontaktirati od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati na broj 01 888 07 91 ili e-poštom na: info@naturavetal.hr.

Mogli bi vas također zanimati ovi postovi

Podijeli objavu

Share on email
Putem e-pošte
Click Here
Naturavetal Logo
Naš bilten s vrijednim savjetima i informacijama o novostima Prijavite se brzo i jednostavno na naš bilten! Informirat ćemo Vas o našim novostima o prirodnoj i zdravoj hrani za pse i vrsti primjerenoj hrani za mačke, ali i dati Vam vrijedne savjete o ishrani i držanju životinje – za dug, zdrav i vitalan život Vašeg psa i Vaše mačke.